Takvim 1 Nisan ise pek çok insan arkadaşlarına ve yakınlarına şakalar yapar.Ama neden 1 nisanda şaka yapılıyor, hiç düşündünüz mü?
Eski Roma İmparatoru Sezar M.Ö. 46′da takvimin başlangıcının Ocak ayı olmasına karar verdi.Ama bu karara rağmen yeni yıl, 16. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa’da baharın başlangıcı olarak kabul edilen Mart ayının 25‘inde kutlanılmaya devam edildi.
1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles takviminde yaptığı değişiklikle yılın başı olarak 1 Ocak‘ı seçti.Tabi şimdiki gibi teknoloji olmadığında da pek çok insan bu değişiklikten haberdar olamadı.Değişim insan için zordur.Bu kararı duyanlar da protesto etti.1 Nisan’da partiler düzenlediler.Bu partilerde birbirlerine hediyeler verdiler.Diğerleri ise bunları ‘Nisan Aptalları’ olarak adlandırdı; yapılmayacak partilere davet edip, olmayan haberler ürettiler.
Zamanla da yılın ilk ayı olarak Ocak ayını insanlar benimsedikçe Fransızlar 1 Nisan’ı unutmadılar ve kültürlerinin bir parçası olarak devam ettirdiler.Bu adet 200 yıl sonra İngiltere’ye de ulaştı ve ‘Güneş Batmayan İmparator’ İngiltere’den sonra ise tüm dünyaya yayıldı.
1 Nisan şakalarının sembolünün ‘Nisan Balığı’ olmasının sebebiyse Mart ayının sonralarına doğru Güneşin balık burcunu terk ediyor olmasıdır.
1 nisan’da okul tatil mi?
1 Nisan’ın Türkiye’de resmi olarak bir anlamı yoktur.Onun için de 1 Nisan’da okul vardır.