Sağlık

Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Tıpta bilinen adıyla“bruksizm” halk dilinde diş gıcırdatma oldukça yaygındır. Yatak odasında çiftleri rahatsız eden başlıca sorunlardan olan diş gıcırdatma konusunu sizler için ele aldık. Uyurken diş gıcırdatma sorunu yaşayan kişi yada kişiler sabah uyandıklarında çenelerinde bir ağrının yanı sıra yorgunluk hissederler. Bunun sebebini başka yerlerde ararken, diş gıcırdaması sorunuyla karşı karşıya olduklarını bilemezler. Ancak evli olan çiftlerden diş gıcırdaması sorunu yaşamayan eşin uyarmasıyla farkına varılarak ağrının ve yorgunluğunun sebebi anlaşılır.

Diş Gıcırdatması, Diş Sıkmanın nedeni ve Sebebini açıklamaya;

Sebebi net bir şekilde belli olmasa da bazı tahminler üzerinden yola çıkılmaktadır. Bizde bu tahminleri sizler için araştırdık ve yazımızda yayınladık.

Kişiler diş gıcırdatmayı uyku halinde yaptıkları için gün içerisinde yaptıkları bazı olayların davranış haline gelerek bir alışkanlık şekline gelmiş olabilir. Diş gıcırdatmanın belli bir yaş aralığı yada net bir yaş grubu bulunmamaktadır. Dişleri bulunan her ferdin yapabileceğini belirtmek isteriz.

  • Psikologların yaptığı açıklamaya göre diş gıcırdatmanın sebeplerinin en başında; stres, gerginlik ve sinirlenme hallerinde dişlerin sıkılması sonucu bu rahatsızlığın ortaya çıktığını savunmaktadırlar. Eğer günlük hayatınız çok fazla stres ve gerginlik halleriyle geçiyorsa uykunuzdan çok fazla verim alamayabilirsiniz üstelik sabah daha yorgun uyanmanız kaçınılmaz bir olaydır.
  • Bir diğer sebepte; gece gördüğünüz rüyalar olabilir. Uyku halindeyken rüyalar bizleri çok etkiler. Uyurken ağzımızı kapatıp burnumuzdan nefes almamız gerektiği için bunu yapmaya özen gösteririz. Bir süre sonra alışkanlık haline gelir ağız kapatarak uyumak, gördüğümüz rüyalardan etkilenerek çenemizi daha sıkı kapatıp dişlerimizin bir birine değmesine yol açabiliriz. Sebep olduğumuz bu kapatma olayı sonucu dişlerimiz gıcırdama sesi çıkarabilir.

Peki Diş gıcırdatma nasıl engellenir? Nasıl Tedavi Edilir? sorularına cevap aramaya

  • Öncelikle yapmamız gereken dişlerimizi gıcırdatma sebebimizi belirlemek. Psikolojik olarak mı? yoksa gördüğümüz rüyalardan etkilenerek mi? ortaya çıktığını belirlemek. Bu aşamayı gerçekleştirdikten sonra tedaviye geçebiliriz. Unutmayın ağzımız kapalı uyumak bizler için daha iyi ve en sağlıklı uyuma şeklidir. Zira uyurken ağzımıza yabancı maddeler kaçabilir.
  • Elinizde bir not defteriniz bulunsun. Her sabah uyandığınızda çenenizde bir ağrının olup olmadığını kontrol edin. Bunun diğer bir yolu da eşinize sormak. O akşam herhangi bir ses duyup duymadığını sormaktır. Aldığınız cevaplar eğer evetse bunları defterinize not etmeniz gerekir. Ardından düşünmeniz gerekecektir. Bir önceki gün stres yapabilecek bir olay yaşayıp yaşamadığınızı düşünüp yaşadıysanız olayı not aldığınız sayfaya yazmanızdır. Aynı şekilde gece gördüğünüz rüyaları da düşünüp not etmeniz gerekecektir.
İlginizi Çekebilir  Cilt Kanseri tanısı, Cilt Kanseri belirtileri ve tedavisi

Bunlardan hangisinden kaynaklandığını tespit ettikten sonra bu sorundan kurtulabilirsiniz. Rüyalarınızın sebebini bulup ortadan kaldıramazsanız bile azaltmanın yollarına gidebilirsiniz. Yok eğer stres, yorgunluk veya gergin geçen günden kaynaklıysa bunları azaltmanın yoluna giderek diş gıcırdatma sorunundan kurtulabilirsiniz. Bunlara ayıracak zamanım yok diyorsanız diş doktorunuza başvurarak diş koruyucu bazı aparatların olduğunu bunlardan kendiniz için isteyerek kullanabilirsiniz. Bu şekilde gıcırdatma sorununu giderebilir ve uyurken çenenizin tam olarak bir birine yapışmasını engelleyebilirsiniz. Bunlar için önlem almazsanız ilerde dişlerinizin zamanla yıpranarak kırılabilir bir duruma gelmesine göz yummuş olabilirsiniz.

 

uyurken disler neden gicirdar

Siz farkında olmasanız da uykunuzda gördüğünüz rüyalar dişlerinizi sıkmaya yol açar ve böylelikle istenmeyen durum diş gıcırdaması ortaya çıkar.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu