Genel KültürNedir?

Orman Mühendisliği Nedir? Orman Mühendisliği Hakkında Bilgi

Orman Mühendisliği Hakkında Bilgi

Orman Mühendisliği bölümünde okuyanlar, ormanların korunması, saptanması, işletilmesi ya da geliştirilmesi hakkında ilgili bilgiye sahip olurlar. 4 yıllık bir fakülte eğitimi sonrası bu kişiler bahsettiğimiz konularda hizmet yürütürler.

Orman mühendislerinin yeşillik alanlar ve ormanlar ile ilgili birçok faaliyet alanında çalışma imkanı vardır. Devlete bağlı ormanları ya da tüzel ve kamusal ormanları inceleyen ve bu ormanları doğal ya da yapay yoldan kuran orman mühendisleri, mevcut ormanların da korunması ve geliştirilmesi hakkında yetkili bilgiye sahip olmalıdır. Enerji ormanlarından sorumlu olmak ya da fidanlık, tohum üretimi konusunda da faaliyet gösterebilen orman mühendisleri, peyzaj planları dahilinde uygulamalar yaparlar. Orman ve ormancılık ile ilgili en çok bilgiye sahip olan orman mühendisleri, kentsel ormanların ve parkların korunup geliştirmesinde de sorumlu kişilerdir. Ormanlık arazilerin planlama görevini yapan ve gerekli envanterler ile gerekli projeleri yürüten orman mühendisleri, ormanların tahrip olması ve yanması durumunda acil planlamalar ve uygulamalardan sorumludur. Faaliyet alanlarına, ağaçlandırma ya da tahrip olan ağaçların kesilme takibi de girer. Olabilecek bir afet ya da zararlı hayvanlara karşı acil durumlar için gerekli planları hazırda bulundurmak görevleridir.

Orman mühendisliği bölümünden mezun çoğu mühendis, genellikle devlete ait kuruluşlarda görev alırlar. Özel sektörde de iş imkanı bulunan meslekte müteahhitlik yapma imkanı vardır. Orman mühendisliği okuyan ya da okumak isteyen kişiler ormancılık ile uğraşmaktan zevk almalı ve arazide çalışabilecek kişiler olmalıdır.

GÖREVLERİ

– Orman alanlarının saptanmasında
– Orman alanlarının haritasının saptanmasında görev alır,
– Orman sahasında verimliliği artırmak için incelemede bulunur,
– Milli park, doğa koruma alanlarını vb. yapmak için arazi ölçümü yapar, plan hazırlar,
– Toprağın cinsini ve yerin coğrafik özelliğine göre dikilecek fidan cinsi ile miktarı ve fidan dağılımını tespit eder,
– Orman sahalarında uygun ağaç türlerini belirler,
– Tohumluk ağaçların budanmasın’da görev alır,
– Dikim alanlarında fidan üretilmesine yardım eder,
– Ağaç dikim çukurları hazırlattırır,
– Fidanların tekniğine uygun olarak dikilmesini sağlar,
– Ağaç sağlığına ve orman yangınlarına karşı önlem alır,
– Ormanın gerekli bakım işlemlerini yaptırır,
-Yaban hayvanlarını korur ve sağlıklı üremeleri için gerekli planları yapar.

İlginizi Çekebilir  Muğla Gezi Rehberi:Muğla Gezilecek Yerlerin Listesi

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu