EvlilikGenel Kültür

İslami Düğün Nasıl Olmalıdır?

Evlilik

Bizleri bir erkek ve bir kadından yaratarak aramıza sevgi ve rahmet koyan Rabbimize hamd u senalar olsun. Huzurlu bir aile teşekkülüne ideal örnek olan Efendimiz (a.s)’e salat ve selam olsun. Şüphe yoktur ki milletleri meydana getiren en küçük birim ailedir. Milletlerin refahı ise aile fertlerinin İslami esaslara uymasına bağlıdır. Evlenecek gençler evlenme hususunda anne – babalarının rızasını almalıdırlar.

Nişan 

Nişan için düğün gibi büyük törenler yapılması aslında uygun değildir ; kötü örnek oluşturarak evlenmeyi zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla nişan, yakınları evlenecek olan iki aile arasında söz kesme şeklinde sade ve samimi ortamlarda icra edilmelidir. Nişan yapılması konusunda aileler ısrarlı iseler, mümkün olduğu kadar masrafları asgariye indirerek hem kız ver erkek tarafına, hem de misafirlere İslami evlilikle ilgili bilgiler içeren sohbetler ve ilahilerle bezenmiş bir program tertip edilmelidir.

Nişanlıların İlişkileri

Nişanlılar nikahlanmış gibi davranamazlar. Yani nişanlılar mahremiyet yönünden nikaha kadar iki yabancıdırlar. Nişanlıların birbirini tanımaya yönelik münasebetleri, yakınlarla birlikte bir arada oturma, konuşma ve ikramlarda bulunma gibi meşru sınırlar içinde olmalıdır. Nişanlıların karşılıklı olarak tesettüre, baş başa kalmamaya ve bedenî temaslarda bulunmamaya dikkat etmelidirler.

Dürü ve Sandık Götürme

Dürü götürme geleneği aileler arasında ki dostluğu geliştirmek içindir. Günümüzde bunun için büyük salonlar tutulmakta, israfa gidilmekte ve böylece amaçtan sapılmaktadır. Bunun yerine dürü, oldukça külfetsiz ve sade hediyeleşme şeklinde olmalıdır.

Kına Gecesi

Kına gecesi için salon kiralanması ve törenin abartılması düğün giderlerini artıracağından bundan kaçınılmalı, yakın aile çevresi ile evlerde yapılmalıdır.

Meşru Eğlence

Erkeklerin kadın sesini dinlememesi kaydıyla ilahiler, türküler, sanat musikisi ve erkeklerle kadınların kendi aralarında oynaması şeklinde tiyatro gibi gösteriler ve eğlenceler tertip edilebilir.

Sağdıçlık

Oğlan evi, damada rehberlik etmek üzere onun sevdiği, saydığı bir kimseyi sağdıç olarak seçebilir. Bu konuda dînî bir emir ve tavsiye bulunmayıp tamamen örfe dayalıdır. Sağdıç seçiminde dînî bilgisi olanlar tercih edilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Charlie Chaplin Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

Konvoy

Trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu ve gürültü kirliliği oluşturduğu için düğüne katılanlar tarafından kesinlikle konvoy oluşturulmamalı, birkaç araçla yetinilmeli, aynı hususa sünnet törenlerinde de riayet edilmelidir.

Silah Atmak ve Havâi Fişek Gösterisi

Düğünlerde ve sünnet törenlerinde silah atmak ve havâi fişek gösterisi yapmak, hem gürültü hem de kamu güvenliği açısından sakıncalıdır, kaçınılmalıdır.

Nikah

Nişanlılık döneminde kıyılan ve tarafların birbirine karşı daha rahat davranmasını amaçlayan dînî nikah sakıncalar doğurur. Bundan kesinlikle kaçınılmalıdır. Resmî nikah mümkünse düğün öncesi belediye nikah dairesinde kıyılmalı, düğün günü davetliler önünde resmi nikah kıyılmamalıdır. Dînî nikah kıyılacaksa resmî nikahtan sonra kıyılmalıdır.

Düğün

Düğün törenlerinde İslâm’ın yasakladığı hususlar (haramlar) olmamalı. Meselâ : Düğünlerde içki servisine veya kullanılmasına izin verilmemelidir. Kadın ve erkek davetliler aynı salonda bile olsalar ayrı oturmalıdırlar. Düğün salonunda gelin, hanımlarla ; damat ise erkeklerle oturmalı, birlikte sahnede yer almamalıdır.

Gelinlik

Gelinlik açık ve dar olmamalı, gelinin başı da örtülü olmalıdır. Düğünde ve nişanda gelinlik kızın giydiği nişan elbisesinde İslâmî ölçülere riayet edilmelidir.

Düğün Saati 

Düğün saati, namaz vakitleri dikkate alınarak ayarlanmalı, davetiyede gösterilen zamanda başlamalı ve çok uzun tutulmamalı, geceleri çevre rahatsız edilmemelidir.

Gelinin İndirilmesi 

Gelin indirilirken üzerine şeker vb. serpilebilir. Böylece insanların dikkati gelin üzerinden başka tarafa çevrilmiş olur.

Gelin Arabasının Önünü Kesme veya Kapı Tutma

Gelin arabasının önünü kesen veya kapıyı tutanlar âdet yerini bulsun kabilinden durmalı, verilene razı olmalıdırlar. Düğün sahibinin gönülsüz veridiği şeyleri almak caiz değildir.

Çiçek ve Çelenk

Düğünlere çiçek ve göndermek yerine, kullanılabilecek hediyeler tercih edilmeli veya hayır kurumlarına bu maksatla bağışta bulunulmalıdır.

Düğün Davetiyesi 

Pahalı ve aşırı lüks olmamalıdır. Düğün davetiyelerinde âyet, hadis metin ve meâlleri bulundurulmamalıdır.

 

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu