Balata nedir ?, Debriyaj araçlarda motor ve vites kutusunun arasında yer alan araca güç aktarılmasını sağlayan mekanik bir parçadır. Peki, “Balata neden biter““Balata ne işe yarar? veya “Balata bitince ne olur?”. Tüm bu soruların yanıtını tam olarak anlayabilmeniz için önce fren balatasının anlamını öğrenelim.
Konu Başlıklarımız
Balata (Debriyaj Balatası) Nasıl Çalışır?
Debriyaj pedalına basılmasıyla birlikte motor ile vites kutusu arasındaki bağı koparır bu sayede boşa düşen vites kolu daha kolay ve hızlı şekilde değiştirilmesini sağlar. Debriyaja basıldığında motor boşa düşer. Araç boşta çalışmaya devam eder, aracınız yokuş aşağı gidiyor ise debriyaj pedalına basmanız halinde araç hızlanır, yokuş yukarı çıkıyor ise yavaşlamasına sebep olur.
Debriyaj balatanız sağlam ise motordan gelen hareketlerin tamamını aracın hareket etmesine yarayan organlara iletir. Balatalarınız eskimiş yada aşınmış ise motorunuzun tüm gücünü kullanamazsınız. Çünkü aşınan balatalar tam verimlilikte gücü aktaramayacak. Aktarılamayan güç yoldan ve zamandan kayıp olarak performansı etkileyerek daha fazla yakıt harcamanıza ve daha az yol almanıza sebep olacaktır.
Kullanım Şekli Balatanın Ömrünü Belirleyebilir
Balatalar, sürtünme kuvvetine maruz kaldıkları için genellikle yüksek sürtünme katsayısına sahip amyant ve reçine bileşimli bir malzemeden üretilir. Çok sıcak veya çok soğuk hava koşullarına dayanıklıdır. Piyasada genellikle yumuşak veya sert olmak üzere iki çeşit balata bulunur. Yumuşak balatalar, sürücüye daha iyi bir frenleme imkânı sunar ancak çabuk tükenir.
Sert balatalar ise uzun ömürlü olmalarıyla tercih edilebilir ancak fren kaliteleri yumuşak balatalara kıyasla daha aşağıdadır. Bu noktadan hareketle balataların zaman içerisinde tükenecek şekilde çalıştığı ve tükendiği anda değiştirilmesi gerektiği bir gerçektir. Bataryanın hızlı veya yavaş tükenmesinde aracın kullanım sıklığı, sürücünün sürüş tarzı ve yol koşulları etkilidir. Örneğin, çok fazla ani frenleme yapmak balatanın ömrünü kısaltırken kontrollü şekilde yavaşlayarak durmak balata ömrünü uzatır.
Baskı Balatası –Debriyaj Balatası’nın Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Debriyaj setimizin parçaları, bilya (rulman),balata,baskı(yay takımı) dır. Rulman dediğimiz bilya arızalanırsa ses çıkarır. Baskı yani yayların bozulması debriyaj pedalının daha yukarıda kavramasına sebep olur. Herhangi birinin bozulması, aşınması sonucunda ise debriyaj setinin bitmesi olarak bilinir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi balataların yapıları gereği belirli bir ömürleri vardır. Bu ömürleri sona erdiği takdirde değiştirilmezse sürücüler çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Peki, “Balata bittiği nasıl anlaşılır?” Bir balatanın ömrünün sona erdiğini gösteren ilk işaret aracın gösterge panelindeki “balata uyarı lambası” olarak kabul edilir. Bu işaret, turuncu renkli bir dairenin sağ ve solunda yer alan oval çizgilerle tarif edilebilir. Diğer yandan balata sıyırması olarak bilinen debriyajın kavramaması problemi de genellikle balataların bittiğini gösterir. Kavrama yani debriyajın kaçırmasının en büyük sebebi balatanın bitmesi veya balatada gereğinden fazla yağ bulunmasıdır.
Debriyaj balatası eskimiş yada bitmek üzere olduğunu nasıl anlarız?
- Araçta ilk hareket sırasında titreme olması,
- Araca yakıt verildiği halde devir arttığı halde araç aynı oranda hızlanmıyorsa,
- Hareket halinde gereken vitesten daha düşün vitesle hareket etmesi için gaza basılınca araç kendini ileriye doğru atmıyorsa debriyaj balatası bitmiş ve değiştirilmesi gerekiyor demektir.
- Bunların dışında debriyaj balatasına yağ bulaşırsa, balata setimiz sağlam olsa bile görevini tam anlamıyla yerine getiremez
- Debriyaj pedalına gerekenden az basılması halinde belli bir süre sonra balatalardan yanık kokusu gelir.
Baskı balatası – Debriyaj balatası değişim süresi ve Baskı balatanın Ömrü
Belirlenen süreler tamamen tahmin ve gözlemlere dayanılarak yapılmıştır. Aracı kullanan kişiye bağlı olarak bu süreler uzayabilir yada kısalabilir. Orijinal araç servisleri debriyaj balata setinin ortalama ömrü 4 yıl yani yaklaşık olarak 60000 km olduğu söylenir. Ancak dediğimiz gibi baskı balatanın ömrü kullanıcıya göre değişmektedir bu süre 18000 ile 180000 km arasında değişiklik gösterebilir.
Baskı Balata Neden Çabuk Biter?
- Araç seyir halindeyken ayağın debriyaj pedalı üzerinden kaldırılmaması
- Aracın hareket etmesi gereken vitesten daha düşük yada daha yüksek vitesle hareket ettirilmeye çalışılması.
- Yokuş yukarı harekete başlarken yarım debriyaj kullanılmaması.
- Aracın sürekli zorlanması, yük altında kullanılması.
- Yapılan montajlarda hata yapılması.
- Araca uygun olmayan baskı balatının kullanılması.
Baskı Balata Ne Kadara Değiştirilir? – Baskı Balata Değişim Ücreti
Bir çok araç firması ve orijinal parça ve yan sanayi parçalarından dolayı fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Ortalama işçilik ücretleri (sanayilerde) 150 TL iken parça ücretleri ise 200 liradan başlayarak değişiklik gösterebilir.
Araçlarla ilgili diğer yazılarımıza göz atmanızı öneririz. Gitmek için Tıklayın