Hayatımız hep bir yerlere gitmekle geçiyor. Gideceğimiz yerleri bulmak günümüzde ki teknoloji sayesinde artık çok kolay. Aracımıza takılan navigasyon, telefonumuzda bulunan programlar
sayesinde yön bulmak artık sorun olmasa da, her teknolojik aletin bir pil gücü olduğu unutulmamalıdır.
Bilmediğimiz ıssız bir yere düşme ihtimalimiz nedir ki?, Kim bilebilir. Maceraperest bir yapınız varsa, yada sürekli gezmeyi seviyorsanız kaybolmanız kaçınılmaz olabilir.
Peki yönümüzü nasıl bulabiliriz?
Gece yıldızlar sayesinde yönümüzü bulabildiğimizi kitaplardan yada sağdan soldan duymuşsunuzdur. Gece hiç olmasa da ışık yardımıylada etrafta birilerini bulabilir yardım isteyebiliriz. Ya gündüz kaybol duysak?
O zaman devreye doğa harikası yapılar girer. Gündüz güneşin varlığından faydalanarak’ta yönümüzü bulabiliriz. Sabah saatlerindeyse güneş; doğudan batıya doğru hareket ediyor demektir. Güneşin doğuş yönünün sabit olması bizim için hayat kurtarma derecesinde önem taşımaktadır. Güneşin doğduğu kısma sağ omzumuzu verdiğimizde, sol omzumuzu gösteren kısım batı, yüz kısmımızın gösterdiği yön kuzey, arkamızda kalan ise güneydir. Bu durumu daha kalıcı hale getirmek için gözümüzün önüne türkiye haritasını getirebiliriz. Sağ tarafımız doğuyu gösterirken, burun ucumuz kuzeyi, ensemiz güneyi, sol kolumuzda bize batıyı gösterir.
Yön bulmada sadece güneşten mi faydalanırız diye sorabilirsiniz. Aslında birden fazla yöntem mevcut. Bunlar; Pusula, çubuk, karınca yuvaları, mezar taşları, kutup yıldızı, ağaçlarda meydana gelen yosunlar ve İslamiyetin simgesi olan camiler.
Konu Başlıklarımız
1- Pusula;
Hayatımızın ilk çağları olan okul yıllarında bize öğretilen en klasik yöntemdir. Bulunduğumuz yer hangi konumda olursa olsun pusula da bulunan yer alan gösterge ayracı daime kuzey yönünü gösterir. Yön tayini için bir yönü bilmek diğer yönleri bulmayı kolaylaştırdığı için pusulada bunu bilmek yeterlidir.
2- Çubuk Dikme Yöntemi;
Teknolojinin ilerlemediği eski çağlarda yön bulmak için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Boyu 1 metre olan çubuk, yön bulmamızı kolaylaştırır. Gelelim
yönümüzü nasıl bulacağımız sorusuna cevap bulmaya. Burada dikkat edilmesi gereken zamandır, bu işlem için öğlen vakti seçilmelidir. Bunun sebebi ise öğlen vaktinde gölge boyunun en küçük olmasıdır. En küçük gölge boyu kuzeyi gösterir. Güneş tam tepeye gelmeden dikilen ağaçta ortaya çıkan gölge işaretlenir ve bir süre beklendikten sonra tekrar bir başka gölge boyu çizilir. Çizilen ik gölge boyuna sağ ayak diğerine ise sol ayak konularak orta kısmın gösterdiği yön kuzey yönü olarak işaretlerinir.
3- İslamiyetin Simgesi Camiler;
Camiler yardımıyla da yön tayini yapılabilir. Camiler içersinde bulunan mihrapların karşısında yer alan kapılar kuzey yönünü belirtmektedir. Güney yönü için ise Şerefeye kısmına açılan kapılar seçilir.
4-Karınca Yuvaları;
Karınca yuvaları yön bulmak için doğada bulunan en zahmetsiz ve kolay yöntemlerden biridir. Karıncaların yaptıkları yuvalar daima güney yönünü göstermektedir.
5- Yosunlar;
Çok az bilinse de yosunlar yön bulmada hayat kurtarır. Taşlarda yosunlara denk gelmişizdir , aynı yosunlar ağaçlarda da bulunur. Yosunlara dikkatlice bakıldığında tüm zemini değil sadece belirli bir gölgede yoğunlaştığı fark edilir. Yosunların toplandığı kısım kuzey kısmını göstermektedir.
6- Mezarlar;
Müslümanlara ait mezarlarda yön daima Ölünün baş kısmında yer alan taşın batı yönünü göstermesiyle tayin edilir.
Hristiyan mezarlarında ise başlar güney kısmı işaret eder.
7-Kutup yıldızı;
Gece yön bulmada hayatı kolaylaştırır. Kutup yıldızının ön tarafı daima kuzey yönünü gösterir.
Hayatı kolaylaştıran yeni bir bilgiyi daha hep birlikte öğrendik. Kaybolmak artık korku dolu değil heyecan verici bir an olmalıdır.