Bebeklerde diş çıkarma kavramı genetik faktörlerin yanı sıra fiziki faktörlere bağlı olarak da değişim gösterebilmektedir. Zira çene yapısı ve genetiğe bağlı olarak diş çıkarma durumu da her bebekten bebeğe değişim göstermektedir. Kısaca anne ve babanın da bebeklik döneminde dişi ne kadar kısa sürede çıkardığına bağlı olarak bebek de o kadar hızlı bir şekilde diş çıkarmaktadır.
Genellikle bebeklerde diş çıkarma eylemi sırasında bebekler bu durumu belli eder. Tükürük sıvısının üretiminde artış gözlemlenirken, her maddeyi ağzına götürme yaklaşımı da diş çıkarma eylemine bağlı olarak gelişmektedir. Bunun yanı sıra çevrede gördüğü her maddeyi ağzına götürme ve ısırmaya çalışma da bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında oldukça popülerdir. Ancak bu durumun sağlık açısından riskli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Zira ağza götürülen cisimler bebeğinizin boğulmasına bile neden olabilmektedir. Bu sebeple ne yaparsanız yapın, bir gözünüz de çocuğunuz da olmalıdır.
Bebeklerde diş çıkarma eylemi ilk olarak ön alt dişlerde gerçekleşir. Genetik ve fiziksel faktörlerde göz önünde bulundurularak 6 ile 10 ay arasında bu aşama geçilir. Akabinde üst ön dişler çıkar. Bu da 8 ile 10 ay arasına denk düşmektedir. Kısaca genetik faktörlere bağlı olarak ön alt dişler önce çıkabileceği gibi, üst dişlerle hemen hemen paralel gelişim de gösterebilir.
Bebekler diş çıkarırken genellikle huzursuz ve uyku periyotlarında düzensizlikle de diş çıkarma işlemini gösterirler. Ağrı ve öksürük şikayetleri de diş çıkarmaya bağlı olarak gelişebilir. Ancak yazının başında da belirttiğimiz üzere bebekler diş çıkarırken, en çok çevredeki cisimleri ağızlarına götürerek bu durumu belli ederler.