Bebek Sağlığı

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Doğumundan itibaren ilk iki hafta boyunca sürekli uyuyan bebeğinizin ikinci haftadan sonra ağlama krizlerinin başlaması ve uyku düzeninin bozulması sizi çok büyük umutsuzluğa itebilir. Sürekli uyuyan ve sadece beslenmek ve altının temizlenmesi için uyanan bebeğiniz, dış dünyaya alıştıkça daha çok uyanık kalmak isteyecek ve uyaranların etkisi ile uykuya dalmakta zorluk çekmeye başlayacaktır. Özellikle gaz sancısı çeken ve kolik olan bebeklerde, ikinci haftadan sonra bitmek bilmeyen ağlama krizleri başlayacaktır. Bebeğinizin rahat uyuması için sakin olması gerekmektedir. Karnın tok olması, gazının çıkmış olması ve altının temiz olması rahat bir uyku için gerekli olan başlıca etkenlerdir.

bebeklerde uyku düzeni bilginticom
Unutmayın bebekler uyuya uyuya büyür.
Bebeğin beslenmesi ve uykusunun düzenli olması, anne baba için en büyük endişe konularının başında gelmektedir. Özellikle bebeklerde büyüme hormonunun uyku sırasında salgılanması, uykuyu daha da önemli hala getirmektedir. Son dönemlerde oldukça popüler olan bebeği yalnız başına bırakmak ve ağlasa da yatağından kaldırmamak düşüncesi kimi aileler için mantıklı gelse de uzmanların birçoğu bebeğin psikolojik gelişimi açısından bu uygulamanın sakıncalı olduğu yönünde görüş bildirmektedir. Dış dünyaya yeni yeni alışmaya çalışan bebek, anne şefkatini ve sıcaklığını hissetmek isteyecek, yalnız kaldığında kendisini daha da mutsuz hissedecektir. Yalnızlık duygusu, bebek için ileride kendine güvensizlik duygusu olarak kendisini gösterecektir.
Her bebek farklı olmakla birlikte, aşağıda sayacağımız maddeleri uygulayarak bebeğiniz için bir uyku düzeni oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Bebeklerde uyku düzeni sağlamak için :

  1. Bebeğiniz uyumadan önce ona masaj yapın. Böylelikle bebeğiniz hem yorulacak hem de rahatlayarak uykuya hazır hale gelecektir.
  2. Çocuğunuzu mümkün olduğu kadar aynı saatlerde ve aynı odada uyutmaya özen gösterin.
  3. Bebeğinizin gece ve gündüz ayırımını öğrenebilmesi için, gündüzleri uyku aralarında bebeğiniz ile konuşup oyunlar oynayın. Geceleri ise uyandığında bebeğiniz ile oyun oynamayın ya da konuşmayın.
  4. Dış uyaranlara karşı bebeğinizi doğduğu andan itibaren alıştırın. Sesli ve ışıklı ortamda büyümeye alışık olan bebek ileride bu uyaranlardan etkilenmeyecektir.
  5. Banyosunu uyumadan önce yaptırın.
  6. Zorda kalmadığınız sürece bebeğinizi sallamayın.
  7. Eğer yatmak istemiyorsa bebeğinizi uyutmak için zorlamayın.
  8. Ağladığında bebeğinizi yatağında yalnız bırakmayın.
  9. Karnı tok, altı temiz olduğu halde bebeğiniz uyumuyor ve geceleri çok sık uyanıp ağlıyorsa idrar yollarında bir problem olup olmadığını kontrol için bebeğinizi bir doktora götürün.
  10. Sevdiği bir oyuncağı bebeğiniz uyurken yanına vererek ona bir uyku arkadaşı edindirebilirsiniz.
Son olarak, bebeğinize uyku düzeni alıştırmak oldukça zorlu ve sabır isteyen bir uğraştır. Bu dönemde oldukça sabırlı ve sakin olmanız bebeğinizin kendisini daha güvende hissetmesi açısından oldukça önemlidir.
İlginizi Çekebilir  Bebek Kakası Size Neyi Anlatıyor!

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu