Genel Kültür

Oruç Tutarken Daha Az Acıkmayı ve Susamayı Sağlayacak 15 Besin

Geçtiğimiz yıllarda iftar saatleri kısalırken 2017 itibariyle bu süre uzamaya başladı. Artık iftar saatinde 1-2 dakika kısalma yerine 1-2 dakika uzama göreceğiz. Hal böyleyken 17 saati bulan oruç, susuzluğumuzu ve açlığımızı had safhada hissetmemize sebep olabilir. Sıcaklığında etkisiyle oruç tutmada biraz zorlanabiliriz. Ramazanda oruç tutarken daha az zorlanmak için neler yemeliyiz? Bunun cevabı elbette ki doğal besin kaynaklarında gizli. Tüketeceğimiz besinler yardımıyla sahur vaktinde doymak bir yana bizi hem sağlıklı hemde dinç tutacak şekilde beslenmeliyiz.

İftar ile sahur arasında aşağıda listelediğimiz 15 besini tüketerek oruç tutmayı kolaylaştırabilirsiniz.

 

 

İçecekler:

1. Hoşaf

Screenshot 1

Günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biridir hoşaf. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hemen hemen her evde tüketilmektedir. Peki sebebini biliyormusunuz? Sıcakla birlikte terlemenin baş göstermesi sonucu vücudumuz da bizim için yararlı olan bir çok mineralin yanı sıra en çok ihtiyaç duyduğumuz su kaybı da had safhada olur. Kaybettiğimiz minerallerin geri alına bilmesi için sadece su yeterli değildir bunun yanında şerbet çeşitleri, komposto ve ya en önemlisi hoşaf tüketimi yeterli olur. Neden hoşaf? çünkü hoşaf hem mineral yönünden zengin hem de yediğimiz yemeklerde hazmı kolaylaştırır. Hoşaf a bir iki ek ilaveyle daha faydalı bir hale getirebilirsiniz. bir tutam tarçın ekleyerek insülin yükselişini dur durabildiğiniz gibi açlık hissinizi de ortadan kaldırabilirsiniz.

2. Süt

Hayatımızın olmasa olmazlarından biri olan süt, ramazan ayında da vazgeçilmezimiz olmalıdır. iftar ve sahur olmak üzere iki öğünde tüketilen 1 bardak süt bizi tok tutacaktır. Barındırdığı mineraller sayesinde açlık hissini bastırabilecektir. 

3. Maden Suyu

Screenshot 2

Haftada bir kaç defa tüketilmesi önerilen maden suyu, oruç tada tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Meden suyu tokluk hissi verdiğinden gün içersinde kendinizi yorgun ve bitkin hissetmenizi önleyecektir. Maden suyu doğal bir mineral kaynağıdır, terleme ile atılan bir çok minerali vücudumuza geri kazandırır. Hazımsızlık sorununa da barındırdığı asit sayesinde yardımcı olacaktır.

4. Su

Vücudunuz %80 su iken, faydaları sıralamakla bitmez. Günlük hayatımız da su kaybımız idrar, terleme ile atılmaktadır. Atılan suyu telafi etmek için günde en az 8 bardak su içilmelidir. İftar ile sahur arasında belli aralıklarla su tüketmek vücudun ihtiyacı olan suyu karşılamaya yetecektir.

5. Kefir

Screenshot 3

Mineral ve vitamin yönünden zengin olan Kefir Ramazan aylarında sindim ve hazım sorunu yaşatmadan tüketilen su miktarını arttırmak için kullanılır. Vücuda daha fazla su girişi sağlayabilirsiniz. 

Yiyecekler:

6. Elma

Screenshot 4

Çoğunlu su ve liften oluşan elma, sahurda tüketilmesiyle tokluk hissinizi arttırarak daha rahat bir oruç geçirmenizi sağlar.

7. Ceviz-Fındık-Badem

Screenshot 5

Kuruyemiş çayın yanında vazgeçilmezimizdir. Ancak tüketirken ölçüye dikkat edilmelidir, 1 çay bardağından fazla tüketilen her kuru yemiş bizler için zararlıdır. Karbonhidrat değeri yüksek olan kuru yemişler sizleri tok tutabilecek diğer yiyeceklerden sadece biridir. 

8. Yoğurt

Screenshot 6

Sütün yararından bahsetmiştik, yoğurtta bir süt ürünü olduğu için tok tutma özelliğine sahiptir. İçerisinden yüksek derecede protein barındıran yoğurt kemik gelişimi içinde oldukça faydalı bir besindir. 

9. Turp

Screenshot 7

Salatamzın vazgeçilmezi turp barındırdığı vitamin ve minerallar sayesinden oruç ayınında vazgeçilmezidir. Susuzluğu azaltarak daha iyi bir gün geçirmemizi sağlar. .

10. Tuzsuz zeytin

Screenshot 8

Faydaları anlatılmakla bitmez. Hemen hemen her evin mutfağında yer alır, hem yemeklerde hemde salatalarda kullanılır. Zeytin yağı, adı üstünde olduğu gibi zeytiden elde edildiği için asıl şifa kaynağı zeytindir. Günlük olarak bolca tüketilmelidir. Sadece zeytin yağı tüketilebileceği gibi besinlerle birlikte tüketilmesi daha yararlı olur.

11. Domates- Salatalık-Yeşil&Kırmızı Biber- Maydonoz

Screenshot 9

Salatanın vazgeçilmezleri. İçlerinde bulunan potasyum, magnezyum ve lif yardımıyla hem tok tutar hemde vücudumuzun sağlığını korurlar. Tok tutmasının yanı sıra susuzluğa da giderici özelliğe sahiptir. 

12. Muz

Screenshot 10

Bir çok meyveye oranla barındırdığı şeker oranı düşüktür, günlük tüketimi açlık hissini bastırmaya yardımcı olacaktır. 

13. Yumurta

Bir çok yerde kullanılan yumurta bel kide vitamin protein yönünde diğer tüm besinlerin üstündedir. Tokluk hissi verir. Bu sayede orucunuzu daha iyi ve sağlıklı tutmanızı sağlar. Rafadan tüketilen yumurta daha sağlıklı ve yararlıdır. Vücudumuzun ihtiyacı olan yağ oranı için tereyağı ile pişirilen yumurtalar daha sağlıklıdır.Barındırdı A,D,E ve k vitaminleri sayesinde hayat kurtarıcıdır.  

14. Kavun – Karpuz

Screenshot 11

Screenshot 12

Yaz aylarının gelmesi bu iki meyvenin olgunlaşmasıyla anlaşılır. Barındırdıkları yüksek oranda su ile vücudun su ihtiyacını giderirken içlerinde bulunan yararlı mineral ve vitaminler sayesinde vücudumuzu koruma özelliğine sahiptirler.  Özellikle karpuz yaz aylarında serinleme ihtiyacımızın bir kısmını karşılamaktadır. 

15. Tuzsuz peynir

Screenshot 13

Tuzdan arındırılmış peynir tüketiminde bir sınır bulunmamaktadır. Süt ürünü olduğu için benzer özellikleri taşımaktadır. Günlük mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdendir. 

İlginizi Çekebilir  Füzyon Nedir? Nasıl Oluşur?

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu