Akıllı Telefonlar Neden Yavaşlar
Günümüzün en çok kullanılan teknolojisi telefonlar! Kullanıcıların en çok şikayet ettiği nokta akıllı telefonların kısa süre içerisinde ağırlaşması ve donmasıdır. Android yüklü cihazlar İOS yazılımlı cihazlara göre daha fazla sorun çıkarmaktadır. İOS yazılımı android yazılımdan daha iyi diyebiliriz. Android yazılımlarda gereksiz çalışan bir çok program mevcut. Bu nedenle daha fazla sorun çıkarmaktadır.
Akıllı telefonunuzu hızlandırmanın 3 yolu
Akıllı telefonlarda yaşadığınız donma sorunu için şu 3 adımı uygulamanız halinde daha az sorun yaşarsınız.
1-Android Yazılımı- İşletim sistemi Güncellemesi
Güncelleme yapmadığınız sürece elektoronik olan tüm cihazlarda sorun yaşarsınız. Bu sorunu en çok telefon ve bilgisayar cihazlarında yaşarsınız. Kullandığınız akıllı telefonun güncel olduğunu sürekli kontrol etmelisiniz. Otomatik güncellemeyi aktif bırakmalısınız. Bu sayede yazılım güncellemesi geldiği anda bilginiz olur ve siz uyurken bile telefonunun güncelleme yapabilir. Ancak güncelleme yapmadan önce araştırma yapmanızı öneririz. Gelen güncelleme sürümünde sorun olup olmadığını araştırarak yükleme yapınız. Bunun için sitemizi kullanabilirsiniz. Dikakt etmeniz gereken bir diğer hususta 7.0 dan 7.1 e olan güncellemeler de daha az sorun olacağı ancak 7.1 den 8.0 a yapılacak güncellemeler de büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Güncelleme yapmadan önce telefon yedeğini almayı unutmayın.
2- Yeni Uygulamalar yada Uygulama Güncelleme
Akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz her yazılımı kontrol edin. Bazen yüklediğiniz yazılımlardan kaynaklı olarak donma ve ağırlaşma sorunu yaşayabilirsiniz. Mevcut uygulamalarınızla gelen güncellemelerine anlık sorunları olabilir. Yapılan yazılım güncellemeleri test edilse de tamamen sorun olup olmadığı kontrol edilemez. Bu nedenle piyasaya sürüldükten sonra kullanıcılardan gelen şikayetlere göre yazılımlar güncellenir. Bir diğer husus olarak akıllı telefonunuzu kontrol etmeniz, kullanılan anlık CPU durumu, anlık Ram durumunu kontrol ediniz, hangi yazılımlar daha fazla ram ve cpu harcıyorsa kaldırmanızı öneririz. Akılı telefonlarda tıpkı bilgisayarlar gibi RAM kullanımı kontrol edilebilir. Her yazılımı yüklememenizi öneririz. Özellikle RAM ve CPU kapasitesinin düşük olduğu telefonlara hiç yüklemeyin.
3- Arka Planda Çalışan yada Açık Kalan Uygulamalar
Satın aldığınız akıllı telefonunuzda ilk anda çok uygulama olmayabilir, güncellemelerle, sizin isteklerinizle, bilerek yada bilmeyerek yükledikleriniz hem telefonunuz kapasitesini doldurur hemde gereksiz yer kaplar. Android 6 dan sonra gelen güncellemeyle adnroid cihazlarda anlık olarak kullanılmayan uygulamalar kendiliğinden pasif hale geliyor. Bu güncelleme sayesinde hem jarz tasarrufu hemde hız tasarrufu elde etmiş olursunuz. Özellikle android 7 güncellemesiyle gelen “arka plan kontrolü” sayesinde kısa süre içinde kullanılmayan uygulamalar otomatik olarak kapatılır. Telefonunuzu gün ışığına yada sıcak yerlere çok bırakmamanızı tavsiye ederiz. Zira ısınma sorunlarından kaynaklı da ağırlaşmalar olabilir.
Arka planda çalışan uygulamaları sürekli olarak kendiniz kapatın, cihazınız uyumlu değilse kapatma işlemini kendisi yapamaz. Donma sorunun temel kaynağı arka planda çalışan uygulamalardır.
güncelleme işlemlerini hep göz ardı ediyordum. Android 7 gelmiş ben hala 5 teyim. Güncelleme yapıp olumlu olumsuz yazayım tekrar
Android 7 güncellemesini yapmanızı tavsiye ederiz. Bir çok değişiklik ve telefonun rahatlaması için gereksiz bir çok özellik devre dışı bırakılmış durumda.
Her güncellemeyi yapiyorum yinede donuyor. Ne yapabilirim
Merhaba,
Gelen güncelemeleri sorgulamadan yüklemenizi önermiyoruz. Bazen firmalar hataları fark etmeden güncellemeyi yayınlayabilirler. Bunun haricinde yüklediğiniz uygulamaları kontrol edin, ayrıca eski yedeğinizi direk yüklemeyin önemli dosyalarınızı manuel yani el ile geri yükleyin.