Su altında yaşayan canlıların tat, işitme, koku gibi duyuların ne şekilde işlediğini merak eden okuyucularımız için hazırladığımız bu yazı, evrenin ve yaradılışın hakkında bilgi edinmemize de olanak sağlamaktadır. Öncelikle balıkların su altındaki beslenme yapısını incelediğimizde bir tat alma organına sahip olduğunu görüyoruz. Balıklarda dil mekanizması olmaması nedeni ile tat alma işlevi vücutlarının bazı bölgelerine yerleştirilmiştir. Bıyık uçları, kafa derileri gibi temas noktaları balıklar için tat alabilme mekanizması olarak kullanıldığını görüyoruz. Tat organından ziyade dokunma duyusunun sağlandığı merkez ise;
Bıyıklar, balıklar için oldukça fonksiyonel işlemleri olan bir bölümdür. Bıyıklar aracılığı ile tat alındığı gibi besinlerin keşfedilmesinde de büyük rol oynadığı tespit edilmiştir. Derilerinde bulunan bazı noktalar ise tam anlamı ile düşman keşfetmek üzere tasarlandığını görmekteyiz. Derileri sayesinde tehlikelerden korunan balıklar, duyu bakımından oldukça gelişmiş bir sisteme sahip oldukları aşikardır. Solunumu solungaçlar ile halleden bu canlı türü burnunu koku almak üzere kullandıkları sizler kadar bizleri de şaşırtmış bir durumdadır. Özellikle köpek balıkları burunları sayesinde çok uzak bir mesafede olan kan kokusunu dahi hissedebilecek bir güce sahip olduğu bilinen bir durumdur.
Balıkların işitme organları ise oldukça basit bir düzenek üzerine kurulduğunu söyleyebiliriz. İç kulak içerisinde yer alan bir kapsül, su içerisinde meydana gelen ses titreşimlerini algılamakla görevlendirilmiştir. Kapsülün görevi sadece ses titreşimi olmayıp balıkların dengelerini sağlamak üzere de derin bir vazifeye görevlendirildiğini belirterek merak edilen bu konu hakkındaki yazımıza son veriyoruz.