Dinozorların evrim geçirmiş bir hali olarak gösterilen Timsahlar, bataklıklar başta olmak üzere sıcak bölgelerdeki kayalıklarda yaşamlarını sürdürmektedir. Akarsuların olduğu bölgelerde yaşayan bu canlılar, evcilleştirilebilir olup son zamanlarda bazı evler içerisinde sahipleri ile beraber yaşayabilen bir canlı türü olarak da görülmektedir. Büyük kertenkele olarak adlandırılan bu canlı türünün dış yüzeyi oldukça sert ve kemiksi bir tabaka ile örtülüdür. Yapı olarak hayvanlar dünyasından oldukça ayrı bir dünyada incelenmektedir. Arka ayaklarında 4, öndeki ayaklarında ise 5 parmak bulunmaktadır. Parmaklar, rahat hareket edebilmek amacı ile otomatik bir perde sistemleri ile tasarlanmıştır.
Timsahların en değişik yapısı ise kafatasları dır. Çenelerinin yalnızca üst damak bölümü hareket etmekte olup alt bölüm yoğum et tabakalarından dolayı sabit bir şekilde durmaktadır. Beslenme sırasında ise hareket yeteneklerini tamamen kaybedip besinleri bütünü ile yutmaya çalışarak tamamlamaktadır. Çiğneme yetenekleri olmamalarından dolayı taş vb. maddeleri de yutabilmeleri nedeni ile sindirim sistemleri özel bir çalışma yürütmektedir. Sindirim zorluğu yaşayan bu hayvanlar, avlarını öldürdükten sonra toprak altına gömer ve belirli bir süre çürümelerini beklerler. Çürüyen et, daha kolay bir şekilde sindirileceği için timsahların da oldukça hoşlarına gidecektir.
Ortalama olarak 80 yıl yaşayabilen Timsahlar, su altında da oldukça rahat hareket edebilmektedir. Gözlerinde bulunan 3 perde, su altında keskin bir şekilde görebilmeleri adına özel olarak tasarlanıldığı belli oluyor. Su altında iken ağız ve burun delikleri, tamamen kapanarak su altında da avlanabilmeleri için oldukça özel olarak tasarlandığını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.