Yaz mevsimi geldi. Ülkemizde havalar oldukça sıcak gidiyor. Hava sıcaklığının giderek artması sonucu, akvaryum suyumuzda ısınıyor. Peki sıcaklığın yükselmesi balıklarımızı nasıl etkiler? Yaz mevsiminde akvaristi bekleyen tehlike ne?
Akvaryumunuzun sıcaklığının güvenilir termometrelerle ölçülmesi ve düzenli bir biçimde gözlenmesi çok önemlidir.Akvaryum suyunun sıcaklığı, balıklar üzerinde doğrudan etkilidir.Beslediğiniz balıkların ısıya tolere aralıklarının çok iyi bilinip, akvaryum suyununda o sınırlar içerisinde ısıtılması gerekir.Tolere değerlerinin çok üstündeki sıcaklıklar, balıklarda metolizma hızında artış yaratır ve balıklarınızın daha hareketlidir.Bunun getirisi daha çok enerji ve daha çok oksijen tüketimi demektir.Tolere değerlerinin altındaki düşük sıcaklıklarda ise, balıklarınız akvaryumda uyuşuk olarak hareket edeceklerdir.Her iki durumda balıklarınızda ciddi problemlere sebep olabilir.
Yaz sıcaklıkları ile birlikte, akvaryumunuzdaki sıcaklık da artacaktır.Akvaryum suyunun ısısının , balıklarınızın tolere edebileceği sıcaklıktan daha üst seviyede artış göstermesi ve bu artışın uzun bir süreyi kapsaması balıklarınızı ve dolayısıyla sizleri oldukça sıkıntıya sokacaktır.Yaz mevsimi ile birlikte yüksek ısı, balıklarınızın metobolizmasında değişikliklere sebep olacak, balıklarınızda oluşacak heyacanla birlikte, balıklarınızın nefes alıp vermeleri sıklaşacaktır.Ayrıca metobolizmada hareketlilikle birlikte, karaciğerleri de daha fazla çalışacaktır.Yüksek sıcaklıkta, akvaryum suyu içindeki oksijen yoğunluğunun düşeceği bilimsel gerçeğinini de düşünürsek, Artan enerji ile birlikte balıklarınızın oksijene daha çok ihtiyaç duyacağı denklemi ile ters orantılı olarak yüksek sıcaklığın oksijen yoğunluğunu düşürmesi denklemi ile karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.Yani sonuç olarak, akvaryumunuzun suyunun yüksek ısıda seyir göstermesi, balıklarınızın yeterli oksijeni bulamamasına sebep olacaktır.
Özellikle yaz aylarıyla birlikte artan ısıyla birlikte, akvaryumdaki oksijen yoğunluğunun azalmasını tetikleyen bir başka faktörde, yemleme sıklığıdır.Yaz aylarında , diğer günlerde yaptığınız rutin yemlemeye devam etmeniz balıklarınızın ölümüne sebep olabilir.Balıklarınızın besinleri sindirebilmesi için gerekli olan enerji ile birlikte ihtiyaç duyacağı oksijen miktarıda artış gösterecektir.Zaten sıcaklıkla birlikte akvaryumunuzda minumum seviyeye inen çözünmüş oksijen, yemleme ile birlikte tamamen yetersiz duruma gelecek ve öncelikle dirençsiz balıklarınızın, daha sonra da tüm balıklarınızın ölümüne sebep olacaktır.Hele hele kalabalık akvaryumlarda, ölümlerin olası kaçınılmazdır.
Peki Ne Yapmalı?
Yukarıda belirtilen akvaryumlarda yaz sendromlarının ortadan kaldırılması yada riskin minumumlaştırılması için ne yapmamız gerekir?İşte bazı öneriler:
• Isının artmasını önlemek için, Akvaryum ışıklarını kapalı tutun yada ışıklandırmayı minumum süreye indirin.
• Akvaryumunuzun bulunduğu yerin, doğrudan güneş ışığı alıp almadığından emin olun.Özellikle sabah saatlerinde odanızda, eğer müsaitse perdeleri açmamaya özen gösterin.
• Balıklarla vakit geçirebildiğiniz süreler içerisinde akvaryum kapağını açık tutun.
• Yüksek sıcaklıklar devam ettikçe akvaryum balıklarına vereceğiniz yem miktarını ve yemleme sıklığını azaltın.Örneğin günlük verdiğiniz yemleri, 2-3 günde bir verin.Balıklarınızın aç kalmasından oluşacak risk, oksijensizliğin doğuracağı riskin milyonda biri kadardır.
• Eğer akvaryumunuzda balıklarınızın , akvaryum hacmine göre çok kalabalık olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka nüfusta azaltma yapın.
• Yaz mevsiminde, normal zamanlarda yaptığınız havalandırmayı arttırın.Akvaryumunuza bir hava pompası daha eklemeniz, sıcaklıktan doğacak sıkıntınızı giderecektir.
• Fan yada akvaryum soğutucusu kullanarak ısıyı düşürün.
Akvaryum suyu sıcaklığındaki ani artışlar ve azalışlarda balıklarınızın sağlığını tehtid edecektir.Artış azalış aralığı 2 santigrat dereceyi geçmemelidir. Ülkemizde ve diğer ülkelerde ısıya düşürmek için kullanılan akvaryum suyuna buz koyma sıkıntıyı geçici olarak ortadan kaldıracaktır.Ancak +- 2 derecelik aralık sınırları aşılarak, buzun etkisiyle daha çok miktarda artış yada azalışlara sebep olacağından akvaryum balıklarınızda sıkıntıya sebep olabilecektir.Çok kötü sonuçlar doğurmasa da, sıcaklığı geçici olarak düşüreceğinden ve ani düşüş ve tekrar artışlara sebep olacağından, bu yöntemin kullanılması doğru değildir.
En güvenilir yöntem, güvendiğiniz bir akvaryumcudan satın alacağınız kaliteli bir akvaryum soğutucusunu kullanmaktır.Ancak, Akvaryum soğutucularının, akvarist açısından 2 dezavantajı, bu yöntemin kullanılmasını engellemektedir.Birinci dezavantajı, Soğutucuların alış maliyeti çok yüksektir.İkincisi ise, soğutucular saatte yaklaşık 80-100 watt elektrik enerjisiyle çalışmakta ve akvaryum hobisinde elektrik tüketimini arttırmaktadır.