Bazı köpek eğiticileri, özellikle daha az veya daha az bir tecrübeye sahip olan kişiler, komutları, açık, güvenilir bir sesle vermenin en uygun olduğuna inanıyor. Ben bu eğitmenlerin yanındayken hep biraz eğleniyordum ve kendim komut verdiğim de algılamadıkların da neredeyse sinirlenidirdim! Netlik ve yetki en önemli kriterlerin bulunduğu zamanlar kesinlikle vardır, ancak birçok durumda dikkate alınmaya değer diğer seçenekler vardır.
Bir köpeğin belirli bir komut yoğunluğuna tepki vermek için alışkanlık kazanacağını bilmek önemlidir ve genellikle daha az ses tonuna tepki vermez. Normalde% 70 hacim ve yoğunluk seviyesinde komutlar veriyorsanız, köpeğiniz muhtemelen daha düşük seviyede verilen komutları görmezden gelmeyi öğrenecektir. Bunun birkaç “dezavantajı” var:
- Eğer ihtiyaç ne sebeple olursa olsun sizin sesinizin yoğunluğunu arttırmak, hiçbir işe yaramaz. Zaten maksimum seviyeye yakınsınız. Daha fazla yüksek sesli komut vermeniz, köpeğiniz için ters algı yaratabilir veya ona bağırdığınızı sanabilir.
- Yüksek sesle komutlar vererek köpeğinizin dinlemesine olan ihtiyacı ortadan kaldırırsınız. Özellikle gözlerinizi veya kulaklarınızı tutmanız gerekmez çünkü sizi duyacaklarına emin olabilirsiniz. Bunu başka biriyle konuşmak gibi düşünün – sessizseniz, genellikle eğilip daha dikkatli dinleyeceklerdir.
- Çoğumuz köpeklerimizin daha hafif sesli komut almasını isteriz -daha az ve daha az güçlüğe karşı daha duyarlıdır.Ancak bir köpeğe yalnızca ilk emriniz kadar hafif olur. Ancak onlara daha düşük hacim ve yoğunlukta başarılı olma fırsatı vermelisiniz, aksine öğrenemeyeceklerdir.
- Değişiklik önemlidir; ne tür bir ton kullanırsanız kullanın, çok az değişime sahipse, iyi, monoton ve dolayısıyla daha az etkili olur.
- Sesin tonları genel olarak ton üzerine basamaklı bir etkiye sahiptir. Kişisel olarak öncelikle sessiz ve hevesli ipuçları vererek oluşturulan sesli komutu severim. Köpeğimin oynadığı ya da başka şeyler yaparken bile bana her zaman eşlik etmeyi öğrendiği neredeyse bir oyun haline gelir, çünkü onu iyi bir oyunu oynamaya davet edecek ince bir ses veya hareket oluşturacağımı biliyor.
- Öğrendiğin de komutları artık, ona her komut vereceğimiz zaman onunla oyun oynadığımızı sandığı için, mutlu oluyorlar ve her an komut dinlemeye hazır hissediyorlar.
Hacim ve kuvvetliliğe ek olarak, insanlara köpekleriyle iletişim kurmak için sıkça kullandıkları her kelimeyi telaffuz ettiklerini biraz düşünmesini öneriyorum. Bir kelimeyi kesip, bir kelimeyi çıkararak, ne kadar bilginin küçücük bir merdivenle iletilebileceği şaşırtıcı bir durumdur. Yani köpeğiniz ile iletişim kurduğunuz da, ses tonunuz ve beden diliniz den neler anlatmak istediğinizi anlayabiliyor, bu yüzden köpeğiniz ile iletişim halindeyken kelimelerinize dikkat etmeniz gerekir, aksi halde dostunuzu üzebilirsiniz.
Daha sonra komutları artık hafızasın da tuttuğu için, size doğru koştuğu zamanlarda “ duuuurr” diye sesli komut ilettiğiniz de, artık durması gerektiğini anlıyor ve komuta uyuyor.
Hızla “aşağı” deyip, kelimeyi bitirmeden önce görevi tamamlamaya çalışmak için onları cesaretlendirmelisiniz. ( Yani vermiş olduğunuz komutu öğrendiği zaman, artık ikinci adım ise bu komutu söylediğiniz de tam olarak komut kelimesi bitmeden, kelimeyi uzatarak onu heyecanlandırın.
Davranış için bir ruh hali ve ritim belirleyin iyi şarkı kalitesi ile “Koş”.
Davetiyeli bir tonla “hazır”.
Çok kullanışlı bir teknik, kendinize köpeğinizle birlikte eğitim ve oynamayı videoya kaydetmenizi ve ardından da izlemenizi öneriyoruz, ses tonu ile beden dilinizdeki ses tonunu değerlendirmelisiniz … Ses çıkıyor mu, bakıyor ve dinliyor mu? Köpeğiniz, yalnızca komutları gerçekleştirmek açısından değil, kulaklar, gözler ve kuyruk gibi komutlara nasıl tepki veriyor? Sizinle komut verdiğiniz zamanlar da eğleniyor mu ? Her komut köpeği daha mutlu ve özenli yapar mı? Tek bir “doğru” ses tonu yoktur, ancak sizinkini ve etkisini gözlemleyin ve hayvanlarınız ve hedefleriniz için en iyi seçim olduğundan emin olun.
Dipnot: Unutmamalıyız, köpeğimiz bizim en yakın arkadaşımız ve dostumuzdur.