Genel Kültür

72 Yıl Boyunca Tacını Koruyan Kral – 14. Louis

Fransa Kralı 14. Louis, Avrupa tarihinde en uzun hizmet veren hükümdarlardan birisidir olmuştur. XIV. Louis, monarşide merkezi gücü elinde tutmuş, eşi benzeri olmayan bir refah dönemini halka yaşatmış. Bunların yanında sanat ve bilimlerde de bir lider olmuştur.

72 Yıl Boyunca Tacını Koruyan Kral - 14. Louis
72 Yıl Boyunca Tacını Koruyan Kral – 14. Louis

 

Babasının Ölümü ve Tahta Geçmesi

En şaşırtıcı bilgi ise XIV. Lous’in babası XIII. Louis 41 Mayıs 1643’te öldüğünde monarşik sisteme göre krallık 4 yaşındaki en büyük oğlan olan XIV. Louis’e geçmişti. Yeni kral 19 milyon insanı yönetecek kadar büyük değilken, Annesi , naibe olmuş ve XIV. Louis’in vaftiz babası İtalyan doğumlu Cardinal Jules Mazarin başbakan olarak atanmıştır. Mazarin, efendisinin vekil babası olarak göreve yapmış ve genç krala devlet adamlığı, sanat ve tarih alanlarında her konuda ders vermiştir. XIV. Louis 15 yaşında geldiğinde tacına sahip oldu. Ardından Mazarinin ölümü üzerinde geçen 7 sene boyunca kesin bir güç, Fransa üzerinde kral tarafından kullanılamadı.

14. Louis İlk Aşkı

Genç kral büyürken de ilk aşkını bulmuştu. Bu kişi, kralın gerçek aşkı, Mazarin’in yeğeni Marie Mancini idi. Fakat hem kraliçe hem de kardinal ilişkisi yüzünden bu duygusal ilişki resmiyete bağlanamadan son bulmak zorunda kaldı. XIV. Louis‘in ilk evliliği 1660 yılında İspanya Kralı IV. Philip‘in kızı olan -aynı zamanda XVI. Louis’in kuzeni- Marie-Thérèse olmuştu. Fakat bu düğün romantik bir birlik olmaktan çok siyasi şartlara bağlı bir evlilik olmuştu. İki kuzenin arasındaki evlilik barış antlaşmasının onaylanmasını sağladı.

Özellikle en ilginci şudur ki; XIV. Louis‘in metreslerinden bir tanesi karısından çok daha fazla çocuk doğurmuştur. Marie-Thérèse, krala 6 çocuk vermesine karşın, kralın bir kaç metreslerinden de bir düzineden fazla gayri meşru çocuğu vardır.

İlginizi Çekebilir  İlk nükleer denizaltı
72 Yıl Boyunca Tacını Koruyan Kral - 14. Louis
72 Yıl Boyunca Tacını Koruyan Kral – 14. Louis

 

Versailles Sarayının İnşası

Kendisini tanrının temsilcisi olarak kabul eden Kral XIV. Louis‘in abartılı yönlerinden bir tanesi ise Versailles Sarayı‘nı inşa ettirmesidir. Fronde olarak isimlendirilen iç savaş sonrasında kral sarayından kaçmak zorunda kalmıştı. Başkente gelen kral burayı beğenmeyince 1661’de başlayan hikayesi ile çocukken oynadığı Kraliyet Avcılık Kulübesi‘ni Versailles Sarayı‘na, kraliyet zenginliğinin bir anıtına dönüştürdü. Versailles Sarayı, Avrupa’nın en görkemli sarayı, siyasal iktidarın merkezi ve kralın egemenliğinin ve servetinin simgesi haline geldi. Aynı zamanda Kral mahkemeyi 13 mil uzaklıktaki bu saraya da taşıdı. Mahkemeye ek olarak, sarayda 700 oda vardı.

Dini Bakışı Nasıldı?

Din konusunda taraflı davranan XIV. Louis Fransız Protestanların ibadet hakkını ellerinden almıştı. Kralın dedesi IV. Henry, 1598’de Nantes Fermanını çıkardığında Huguenotlar, siyasi ve dini özgürlükler için Fransız Protestanlara izin vermişti. Ancak 1680’ler itibariyle dindar Katolik XIV. Louis, inancının ülkesinde tek dini olduğuna inanıyordu. Protestanlara yıllarca zulmedip onların haklarını daraltan Katolik kral 1685 yılında Protestan kiliselerinin yıkılmasına, Protestan okullarının kapatılmasına ve zorunlu vaftiz ve eğitim yasalarına istinaden Fontainebleau Fermanının çıkmasıyla 1685’de Nantes Fermanını iptal etti.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu