Hesap makinesi, aritmetik ve sayısal işlemleri kısa bir zamanda yapmaya çalışan, hayatımızı kolaylaştıran en mükemmel icatlardan biridir. Hesap Makinesi, Matematik işlemlerini hesaplamak 1600’lü yıllardan günümüze gelişerek ulaşmıştır. Bütün tarih boyunca Hesap makinesi zor işlemlerde en çok ihtiyaç duyulan ve tercih edilen icatların başında yer almıştır.
Hesap Makinesinin Geçmişi
Dünya’nın bütün uygarlıklarında değişik şekillerde hesaplama işlemlerini kolaylaştırmak için insanoğlunun hizmetine sunulmuştur. Milattan önce 560 yıllarında, Pythagoras çarpım tablosunu bularak insanlara en önemli sayısal işlemlerden birisini hizmete sundu. Ortaya çıktığından günümüze kadar özel bir yere sahip olan çarpım tablosu, hızlı bir sürede çarpma işlemini yapmamıza imkan sağlamaktadır. Çarpım tablosu 21. Yüzyılda da büyük önemini korumuştur. Orta çağda çeşitli hesap makineleri ortaya çıkmış fakat tam olarak bir sonuca varılamamıştır.
Napier logaritmayı keşfettikten sonra bunu makineleştirmeyi denemiş ve bunda da başarılı olmuştur. 1642 yılında Pascal toplama ve çıkarma işlemlerini yapabilen basit bir hesap makinesi yapmıştır. Bundan sonraki süreçte 1671 yıllarında Leibniz, üst üste toplam işlemini ve ilk çarpma işlemi yapan makinesini icat etmiştir. 2. Dünya savaşının ilk yıllarında elektrik ve elektromanyetik kısmında kısa sürede daha çok hızlı ve başarılı sonuçlar yapabilecek elektronik hesap makinelerin yapımı için olanaklar ortaya çıkmıştır
Ms ilk ticari hesap makinesi 1820 yıllarında Charles Xavier Thomas de Colmar tarafından üretilmiştir. Ürettiği hesap makinesi dört işlem dışında karekök işlemleri de yapmıştır. Bunun adına ise Aritmometre ismi verilmiştir. Bu hesap makinesinin atası olarak kabul edilmiştir. Şu an günümüzde kullanılan hesap makineleri eskilerine göre hesap yapmada biraz daha farklıdır. 1967 yılında Jack Kilby porpatif hesap makinesini ortaya çıkarttı. Sonrasında canon firmasıyla cebe sığabilen hesap makinesini üretmişlerdir.
Hesap makineleri dört gruba ayrılmaktadır
-Hesap düzenekleri,
-El ya da elektrikle çalışan hesap makineleri,
-Delikli kartla çalıştırılan elektromanyetik hesap makineleri ve elektronik hesap makineleri,
-Bilgisayarlar.
Çalışma ilkesi bakımından 5 gruba ayrılmaktadır.
-Yazan ve yazmayan hesap makineleri,
-Küçük klavyeli hesap makineleri ile tam klavyeli hesap makineleri,
-Elektrikli toplama-çıkarma makineleri,
-Çarpma makineleri,
-Karmaşık hesap makineleri.
Sayısal olarak denilebilen bilgisayarın bütün hayatımızda kullanılması iş yükünü hafifleterek kısa bir sürede daha fazla iş imkanı sağlamasına imkan tanımıştır.