Maydanoz nasıl ekilir?
Sahip olduğu hoş tadı ile yemeklere güzel bir lezzet veren, salatalarda ve kahvaltıda sıklıkla tüketilen maydanoz nasıl ekilir, bakımı nasıl yapılır, ne zaman ekilmelidir? Bu soruların cevapları için yazımızı okumaya devam edin.
Maydanoz ne zaman ekilmelidir?
Oldukça şifalı bir bitki olan maydanoz özellikle Ocak ve Eylül ayları arasında yetiştirilebilir. İlkbahar ve yaz aylarında balkonlarda yetiştirilebilecek olan bu bitki diğer zamanlarda ise evde ya da kapalı alanlarla yetiştirilebilir. Bu bitki iklim açısından çok seçici değildir. 20 derece ve üzerindeki sıcaklıklarla nemli ortamları sevmektedir. Maydanoz soğukları sevmediğinden Mart sonu ve Nisan başı ekimler için idealdir.
Maydanoz ekimi yapılacak olan toprak mümkünse kestane gübresi yoksa hayvan gübreleri ile zenginleştirilebilir. Tohumların toprağa ekiminden önce toprak yaklaşık 1 hafta havalandırılırsa daha iyi verim alınacaktır. Maydanoz ekimi yapılacak alanın güneşli olması yetişmesi açısından yarar sağlamakta birlikte gölgede kalan alanlar olması halinde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.
Maydanoz toprağı nasıl olmalı?
Maydanoz nasıl ekilir sorusu için maydanoz ekimi yapılacak toprak seçimi büyük bir önem taşımaktadır. Maydanozun en iyi yetişeceği topraklar gevşek topraklardır. Toprağın hava alması ise oldukça önemli bir ayrıntıdır. Daha sonra dikkat edilmesi gereken konu ise toprağın besin ve pH değeri olmaktadır. pH değerinin 6-7 civarlarında olması tercih edilmektedir. Ayrıca toprak karışımı yapılması önerilmektedir. Toprağın yarısı torf toprağı diğer yarısı da besinli toprakla oluşturulabilir. Bu sayede hava alan, gevşek ve gerekli besin değerlerini sağlayan bir toprak elde edilmektedir. Gevşek bir toprakta maydanozun narin kökleri daha kolay yayılabilmektedir.
Maydanoz tohumlarının hazırlanması
Maydanoz tohumları belirli bir filizlenme sürecine sahiptir. Bu adım istenirse geçilebilir ancak filizlenmenin hızlandırılması isteniyorsa içi sabunlu hafif sıcaklıkta su için tohumlar 1 saat kadar bekletilir. Bu teknik tohum kabuklarının zayıflatılmasını ve filizlenme hızının artmasını sağlamaktadır. Daha sonra ise tohumlar iyice yıkanarak sabunsuz hafif sıcak suda 1 gece kadar bekletilir. Daha sonra tohumlar yağlı kağıt üzerinde kurumaya bırakılır. Tohumlar ekim için hazır haldedir.
Maydanozun toprağa ekimi
Maydanoz nasıl ekilir, aşamaları nelerdir gelin birlikte bakalım. Öncelikle maydanoz ekimi için farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Saksı ve ekilecek alan büyüklüğü belirlenir. Tohumların birbirinden 7 cm uzaklıkla ekilmesi büyüme ve gerekli besinlerin topraktan alınması için en uygun ortamı oluşturmaktadır. Tohumlar için kazılan alanın çok derin olması gerekmez. Üzerine çok az toprak atılması yeterli olmaktadır. (1-1.5 cm)
Diğer bir yöntem için aşamalar ise şöyledir:
- Ekim yapılacak toprağa çiftlik gübresi atılır.
- Toprak düz bir hale getirilerek sulanır.
- Maydanoz tohumları tuz serper gibi havadan toprağa serpilir.
- Üzerine ince bir tabaka halinde toprak dökülür.
- Tekrar hafif bir sulama yapılarak işlem tamamlanır.
Maydanozun çimlenmesi uzun zaman almaktadır. Toprağa atılmasından sonra 3-4 hafta kadar beklemek gerekebilmektedir.
Sulama ve temizlik
Büyüme aşamasında haftada 2 kere sulama yapılması önerilmektedir. Çok sıcak havalarda haftada 3-4 kez sulanabilir. Toprağın hafif nemli kalması yeterli olmaktadır. Yabani otlar topraktaki besinlere ortak olacağından sürekli olarak yabani otlar temizlenmelidir.
Maydanozun toplanması ise maydanozun bir dalı üzerinde 3 yaprak çıkardığında yapılabilir. Toplama sırasında yalnızca yaprakların değil sapların da alınması ile hem maydanoz canlanmakta hem de bu bitkinin sapında bulunan yararlı vitaminlerden faydalanılmaktadır. Ayrıca 1 defa bitki besini verilmesi ile saksıdaki toprakların minerallerini koruması ve maydanozun besin almaya devam etmesi sağlanmaktadır. Böylece maydanozlar daha canlı ve verimli olmaktadır.