Genel Kültür

Cv Nasıl Hazırlanır

Bir öz geçmişin genel olarak hangi bilgileri içerdiğini bilin. Çoğu öz geçmiş, kişisel bilgilerinizi, eğitim ve niteliklerinizi, iş deneyiminizi, ilgi alanlarınızı ve başarılarınızı, becerilerinizi ve referanslarınızı içerir. Ayrıca deneyimli kişiler öz geçmişinizi başvurduğunuz işe uyarlamaktadır. Modern ancak profesyonel bir format kullanın. Bununla birlikte, bir CV için belirlenmiş bir format yoktur, CV nin içerdikleri tamamen size kalmış durumdadır.
İlk olarak yapacağınız şey beyin fırtınasıdır. Bu beyin fırtınası aşamasını sizlere kısaca listeledim. CV’yi yazmadan önce mutlaka beyin fırtınası yapmalısınız ve yazacağınız şeyler hakkında kesin bilgiye sahip olmalısınız

1. Aşama Beyin Fırtınası

Başvurduğunuz işi düşünün. Şirketi araştırın. Başvurmak istediğiniz belirli iş ve firmaya göre iyi bir CV hazırlayın. Şirket ne yapar? Misyon bildirileri nedir? Bir çalışan bu şirkette neden çalışmak ister? Başvurmak istediğiniz belirli iş hangi becerileri gerektiriyor? Bunların hepsi CV’nizi yazarken aklınızda tutmanız gereken şeylerdir.

Öz geçmiş hakkında ek bilgi için şirketin web sitesini kontrol edin. CV’nizde listelemenizi istediğiniz belirli bilgiler olup olmadığını kontrol edin. Uygulama sayfasında özel talimatlar listelenmiş olabilir. Her zaman iki kez kontrol edin.

Yaptığınız işlerin bir listesini yapın. Bunlar şu anda elinizde tuttuğunuz işler ve geçmişte tuttuğunuz işler olabilir. Her işinizde hangi tarihte girdiğinizi ve hangi tarihte çıktığınızı belirtin.
Hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı beyan edin. Özgün ilgi alanları veya hobiler sizi ön plana çıkaracaktır. Hobilerinizden çıkarılan sonuçların farkında olun. Sizi yalnız, edilgen bir kişi olarak değil, ekip odaklı bir kişi olarak tasvir eden hobileri listelemeye çalışın. Şirketler, başkaları ile iyi çalışan ve ihtiyaç duyulursa sorumluluk alan kişileri severler.

Olumlu bir imaj yaratan Hobiler ve ilgi alanları: Futbol takımının (veya futbol takımının) kaptanı olmanız, bir yetimhane için bir yardım etkinliği düzenlemeniz, okulunuzun öğrenci hakları kulübünde yer almanız ve yönetici pozisyonunda olmanız.

Pasif, yalnız bir kişilik anlamına gelen hobiler: TV izlemek, bulmaca yapmak, okumak. Bunlardan herhangi birini koyacaksanız, bir neden belirtin. Örneğin, bir yayın evinde bir iş başvurusunda bulunuyorsanız, şöyle bir şey koyun: Bu yazarlar yazdıklarında Amerikan kültürüne eşsiz bir perspektif kazandırdıklarından, Twain ve Hemingway gibi büyük Amerikalı yazarları okumaktan hoşlanırım.

İlgili becerilerinizin bir listesini yapın. Bu beceriler genellikle bilgisayar becerileri içerir (WordPress’te iyi misiniz? InDesign? Vb.), Konuştuğunuz diller veya şirketin aradığı belirli şeyler, örneğin hedefli beceriler.

Hedefli becerilere örnek: Bir gazete için yazar olmak için başvuruyorsanız, akıcı bir üslubunuzun olduğunu kanıtlamak için ufak bir referans koyun. Bir kodlama işi için başvuruda bulunuyorsanız, Java Script ile çalıştığınızı belirtin.

 

CV nasıl hazırlanır 12. Aşama CV yi Yazmak

CV’niz için format oluşturun. Her bölümü bir çizgiyle mi ayıracaksınız? Her bölümü kendi kutularına mı koyacaksınız? Tüm bilgilerinizi listeleyecek misiniz? Hangisinin en profesyonel görüneceğini görmek için farklı formatlarla oynayın. Standart bir kağıt yaprağının önünden ve arkasından hedef alın.

Sayfanızın üst kısmında adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve e-postanızı listeleyin. CV’nizi okuyan kişi sizin kim olduğunuzu bilmek isteyecektir. İsminizin metnin geri kalanından daha büyük olmasını sağlamak önemlidir. Bu bilgiyi nasıl biçimlendireceğiniz ve kullanacağınız konusu size kalmıştır.

Standart biçim; adınızın sayfanın merkezinde olması olacaktır. Ev adresiniz, kağıdın sol tarafında blok biçiminde listelenmelidir. Telefon numaranızı ve e-postanızı ev adresinizin altına koyun. Başka bir adresiniz (okul adresiniz gibi) varsa, bu adresi kağıdın sağında listeleyin.
Kişisel bir profil yazın. Bu, CV’nizi isteğe bağlı olarak inceleyen kişiye size daha derinlemesine bakmasını sağlamak için iyi bir seçenektir. Burası yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve kişisel niteliklerinizi sattığınız yerdir. Orijinal olmalı ve iyi yazılmış olmalıdır. “Uyarlanabilir”, “emin” ve “kararlı” gibi olumlu sözcükleri kullanın.

İlginizi Çekebilir  Başparmak Çıkıntısı(Bunyon) Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir yayıncılık şirketi için CV’ min kişisel profil kısmına bir örnek: City Lights’ da yaz stajı yapmak isteyen, gelişmekte olan örgütsel ve iletişim becerilerimi kullanabileceğim, giriş seviyesinde bir editoryal pozisyon arayan hevesli yeni bir mezun.

Eğitiminiz ve nitelikleriniz için bir bölüm oluşturun. Bu bölüm CV’nizin başında olabilir veya diğer bölümlerden sonra listelemeyi seçebilirsiniz. Bölümlerin sırası size kalmıştır. Eğitiminizi ters kronolojik sırayla listeleyin. Üniversitenizin adını, gittiğiniz tarihleri, mezuniyet puanınızı, not ortalamasını listeleyin.

İş deneyiminiz için bir bölüm oluşturun. Bu, ilgili iş deneyiminizi listelemeniz gereken bölümdür. Şirketin adını, şirketin bulunduğu yeri, orada çalıştığınız yılları ve yaptıklarınızı listeleyin. En yeni işinizle başlayın ve geriye doğru gidin. Uzun bir iş deneyimi listesine sahipseniz, yalnızca başvuru yaptığınız işle ilgili deneyimleri koyun.

Becerileriniz ve başarılarınız için bir bölüm oluşturun. Bu bölüm, önceki işlerinizde kazandığınız şeyleri ve deneyimlerinizle geliştirdiğiniz becerileri listelediğiniz yerdir. Bu, aynı zamanda, yayınlanmış çalışmalarınızdan herhangi birisini, verdiğiniz dersleri, öğrettiğiniz şeyleri listelediğiniz bölümdür.

İlgi alanlarınız için bir bölüm oluşturun. Öz geçmişiniz için beyin fırtınası yaparken oluşturduğunuz listeden birkaçını seçin (Birinci Bölüm’de).
Diğer bilgiler için bir bölüm oluşturun. Öz geçmişinizde belirgin bir boşluk varsa veya paylaşmak istediğiniz başka bilgiler varsa bu bölümü koyun.
Referanslar için bir bölüm oluşturun. Bunlar geçmişte çalıştığınız, çalışmalarınızı gören ve size verdikleri övgüleri inanarak destekleyebilecek profesörler, eski işverenler vb. gibi kişilerdir. Başvurduğunuz şirket, önceki çalışmalarınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu referanslarla iletişime geçebilir. Bir referansı listelemek için o kişiyle konuşmanız gerekmektedir; bunları listelemeden önce kişilerle iletişime geçmenizi kesinlikle öneririz. En azından referansınıza yazacağınız kişilerin hala aynı numaraya sahip olup olmadığını, yada sizi hatırlayıp hatırlamadıklarını öğrenmiş olur ve buna göre CV’nize bu kişileri eklersiniz. Tam adlarını ve iletişim bilgilerini (telefon numaraları ve e-postaları da dahil) CV’nizde ki referans bölümüne yazın.

3. Aşama CV yi Bitirmek

cvozgecmisYazım ve dil bilgisini kontrol edin. Kötü yazım, reddedilmek için en hızlı yoldur. Öz geçmişiniz özensiz veya hatalarla doluysa, potansiyel işverenler CV nizden etkilenmeyeceklerdir. Firmaların adını ve geçmişte çalıştığınız tüm şirketleri doğru bir şekilde yazdığınızdan emin olun.

CV nizi sayfalarca doldurmak yerine kısa tutmaya bakın (örnek olarak Tesla arabalarının üreticisi ve SpaceX’in sahibi Elon Musk’ın CVsine bakmanızı öneririz). Özlü ve iyi yazılmış öz geçmişler, tekrar eden bilgileri içeren uzun cümleli öz geçmişlerden daha iyi sonuç verir. Kendinizi tekrarlamadığınızdan emin olun (Benzer veya aynı özellikleri tekrar tekrar listelemek gibi şeyler).

Öz geçmişinizi yazdıktan sonra sanki işe alımı siz gerçekleştirecekmişsiniz gibi öz geçmişinizi baştan aşağıya okuyun ve kendinizi değerlendirin. Kendinize bazı sorular yöneltin. Mesela sayfa düzeni hakkında ne düşündünüz ya da bilgiler ne kadar doğru geliyor. CV gözünüze profesyonel gözüküyor mu ?

Öz geçmişini başkalarına da okutun. Onlara, CV ye ne eklenebilir veya çıkarılabilir diye sorun. Onlar bir şirket sahibi olsaydı, sizi işe alırlar mıydı ?
Şirketin uygulama veya web sayfasını kontrol edin. Öz geçmişinizle birlikte göndermenizi istenilen başka materyaller olup olmadığını kontrol edin. Bazı şirketler CV ye normalden farklı olan belgeler eklenmesini isteyebilir. (Örneğin: yazdığınız akademik çalışmaların çıktısı) Bu yüzden CV yi yollamadan önce mutlaka istenen şeylere dikkat edin.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu