Genel Kültür

Matematiği Kim Buldu

Matematiğin gelişimi hep merak konusu oldu, peki hiç düşündünüz mü Matematiği kim Buldu?. Matematiğin icadını sizce tek bir kişi mi yaptı? Bu mükemmel buluş için Tek bir kişiden bahsetmek mümkün değildir. Matematik dünyada birden fazla medeniyet tarafından kullanılmış bir teknik olarak icat edildi. Her medeniyet yaşadıkları zamana göre ve yaşam tarzlarına uygun olarak matematiği bir form olarak kullandılar. Matematiği kullanmış olan en eski medeniyetler arasından Hintliler, Yunanlılar, mayalar, Çinliler ve İslam devletlerini sayabilir.
 

matematigikimbuldu
matematigikimbuldu

 

Neden Birden Fazla Diyoruz?

Şunu biliyoruz, bir çok medeniyet bir birinden habersiz yaşadı. Bir topluluk Mısırda yaşarken öbürü Çin de yaşadı. Şimdi ki gibi bilgisayar yada telefon yokken, Birinin icadından öteki haberdar olabilir mi sizce?. Ulaşımın atla yapıldığı yıllarda bile, denizleri geçmenin mümkün olmadığı zamanda, herkes kendi matematiğini bulmuştur. İlerleyen zamanlarda yapılan keşiflerle, edinilen bilgiler birleştirilerek günümüzün matematiği ortaya çıkmıştır.
 

En Eski Matematik Merkezi ve Matematiğin Tarihsel Gelişimi

Her medeniyetin matematiğin zaman içerisinde birbirini etkileyerek gelişmiş ve dünya çapında yayılmaya devam etmiştir. Ve en sonunda günümüz matematik bilimine ulaşmıştır. Antik dönemde en önemli matematik merkezi olan milattan önce 2000 senelerinde yaşamış Babil medeniyeti olarak sayılmaktadır. Babilliler sosyal ve ekonomi hayatlarının ihtiyacını karşılamak için denklem çözme, alan ve hacim hesaplama, kök bulma gibi teknikler gelişmiştir.
 
Bununla birlikte astronomiye yakın olduklarından Trigonometreyi de geliştirdiler. Babil uygarlığının matematiğe en büyük katkısı altmışlık sayı sistemidir. Matematik bilimi ortaçağda ise Hindistan’da ve İslam dünyasında yeniden canlandı. Abbasi halifesi Mansur’un emri ile yunan bilim yapıtları sistematik bir şekilde çevrildi.
 
Astronomi ve matematiğin yeniden canlanışında en nemli etkenlerden biri de Bağdat okulundan Cebir’in mucidi Harizmi oldu. Semboller ve rakamlar kullanarak ve denklemler kurarak aritmetik işlemlerini genelleştirme olan matematik kolu olan cebir Arap Alimi Harizmi tarafından icat edildi. 16. Yüzyılda Vesalius’un anatomi ve Kopernik’in astronomi alanında keşifler eskilerin yanlışlarını ortaya çıkarmış oldu. Matematikte yeni bir çağın başlangıcının ilk bulguları İtalya’da Cardano, Ferro, Ferrari ve Tartaglia üçüncü ve dördüncü derece denklemlere çözüm getirmeleri oldu. 16. Yüzyılın sonlarında ise Fransa’da Viete’nin bilinmeyen büyüklükler için harfler ile işlem yapması çok hızlı gelişecek olan simgesel cebirin temelini attı.
 

İlginizi Çekebilir  Atmosfer Nedir? Katmanları Nelerdir?

Matematiğin 18. Yüzyıldaki en önemli ismi ise Leonhard Euler idi. Diferansiyel geometrinin ve değişimler hesabının kurucuları arasında yer alan Leonhard sayılar ve analiz kuramı başta olmak üzere matematiğin hemen her dalında önemli katkılarda bulunmuştur. O dönemin diğer matematikçileri ise Lagrange, d’Alembert, Monge ve Laplace sayılmaktadır. 19. Yüzyılın en önemli matematikçisi ise Gauss oldu. 20. Yüzyılın matematiğinde ise etkin rol oynayan Hilbert 1900’de Paris’te ikinci uluslararası matematik kongresinde önermiş olduğu 23 problem vardı. Günümüzde matematik ve bilimde birçok soru ile araştırma alanı kaynağını Hilbert’in bu problemlerinden almaktadır.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu