Genel Kültür

Doğal Probiyotik Yiyecekler Nelerdir ?

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamada yardımcı besin konumunda olan probiyotik yiyecekler canlı mikroorganizmaları içeren giderlerdir. Doğada var olan bakteriler karşımıza hastalıklara neden olan özeliğine sahip ve sağlıklı yaşamamıza etkili eden yararlı bakteriler olarak iki şekilde çoğalmaktadır. Bakteriler etrafımızda derimiz de olmak kaydıyla aslında her yerde bulunmaktadır. Bunun aksi yönde yararlı bakteriler ise bağırsaklarımızda yaşararak sorunsuz bir besin sindirimi olayın gerçekleşmesini sağlamaktadır. Günümüzde birçok besinin kimyasal madde içermesi besinlerin doğal halinden uzaklaşarak probiyotik olma özelliğinin yitirmesine neden olmaktadır. Yapaylıktan uzak doğal probiyotik yiyecekler kullanımı daha sağlıklı ve dirençli bir vücuda sahip olmamızı sağlamaktadır. Bağışıklık sistemimizi korumak adına bu besinleri almamız gerekmektedir. Hastalıklara karşı bizleri koruyarak bir kalkan görevini üstlenmektedir. Bağırsak hareketlerindeki sağladığı güçlü hareketlilik dışında diş sağlığı içinde korucu olma özelliğiyle oldukça önemlidir.

probiyotik yiyecekler

Dünyaya gelerek anne sütünü emmeye başladığımız anda bağırsak floralarına probiyotik canlılar yerleşerek bizleri koruma altına almaya başlar. Doğal probiyotik yiyecekler süt ve süt ürünlerde bulunmaktadır. Günlük hayatımızda çokta tükettiğimiz bu besinler oldukça hayati bir önem taşımaktadır. Bunun dışında kefir ve kırmızı et de probiyotik içermektedir. Sağlığı koruması açıdan bu yiyeceklerin kalın bağırsağa kadar canlılığını koruması gerekmektedir. Bu özeliğin azalmasına en büyük etken fazla işlenmiş gıdalar halinde olması ve uzun süreli bir ishal döneminin yaşanmasıdır. Bunun yanında devamlı yaşam alanlarımızda bizlere eşlik eden stres, uyuşturucu, sigara bağımlılığı da probiyotik bakterilerin azalmasına neden olan güçlü etkenlerdir. Bu nedenle işlenmiş şekilde besinleri kullanmak en sağlıklı yöntemdir. Ayran ve süzme peynir de probiyotik besinler arasında yer almaktadır. Genellikle turşu alımlarınız dışarıdan temin ettiğimiz için alımlarda dikkat ederek pastörize edilmemişleri tercih etmek gerekmektedir. Dhokla olarak bilinen aslında nohudun fermente edilerek elde edilen Hint aperatifi de bu besinlerin arasında yerini almaktadır. Ayranın varlığı nedeniyle yoğurt da bu besinler arasında kendisininken söz ettirmektedir. Pirinç ve siyah mercimek karışımı olarak biline güney Hint yemeği yani Dosa da probiyotik bir yiyecek olarak bilinmektedir. Natto yani fermette edilen soya fasulye ve soya salçası da adından güçlü bir şekilde söz ettirmektedir.

İlginizi Çekebilir  Oruç Tutarken Daha Az Acıkmayı ve Susamayı Sağlayacak 15 Besin

Doğal probiyotik yiyecekler vücudun ihtiyaç duyduğu oranda karşılanması gerektiği için dikkat edilmesi gerekmektedir. Fazla kullanımı sonucunda bakterilerin oluşumu yok edilebilir. Bu nedenle kişiden kişiye değişen bir şekilde oluşum gerektirdiği bilincinde hareket ederek probiyotik kullanımda aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Sofralardan eksilmeyen bezelye probiyotik yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında kokusundan rahatsız olduğumuz sarımsak ve soğan aslında doğal bir probiyotik içermektedir. Lif açısından geniş olan muz ve yer elmasının yanında kuru baklagiller pırasa hindiba otu ve kuşkonmaz da bu besinler arasında yer almaktadır.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu