Bilgisayar

Programlama Dili Öğrenmek İçin En Önemli 5 Nitelik

Herkes gibi, muhtemelen siz de programlama dili öğrenmek, kod yazmak ve pek çok yazılım diline kısa süre içerisinde hakim olmak istiyorsunuz. Evet, bu önemli bir konu çünkü günümüz çağında artık programlama dili, ciddi anlamda iyi bir nitelik kazandırabiliyor insana. Hem iş görüşmelerinde bir artı, hem de hayattaki uğraştırıcı işleri oldukça kolay yapabilmeniz adına güzel bir düşünme becerisi kazandırması adına bir artı. Zira, programlama dili öğrenen yahut öğrenmek isteyen her birey, algoritmayı, doğru düşünmeyi ve benzeri etmenleri de bu yolla rahat bir şekilde kavrayabiliyor. En azından, bana bir programlama dili öğrenme sürecinin kattıkları bu şekildeydi.

Ancak hafife alınmaması gereken bir konu programlama dili öğrenmek. Eğer, yazılım dillerini öğrenmek ve iyi anlamda kavramak istiyorsanız; öncelikle yapmanız gereken şey, aşağıdaki beş niteliği olabildiğince unutmadan ilerlemek. Bu, benim rehber edindiğim ve başarıya ulaştığım yoldu. Yani, kendi adıma başarı diyebilirim çünkü bunu öğrendiğimde lise çağındaydım ve muhtemelen sistemli çalışmanın ne olduğunu bana programlama dilleri öğretti. Ben de birikimlerimi sizlere yansıtmaya çalışacağım. Günümüzde, ne öyle afili bir yazılımcı ne de kod yazıcısıyım, hemen her şeyi unuttum ancak öğrenme sürecinin bana kattığı pek çok şey, hâlâ hayatımda büyük bir yere sahip.

programlama dili ogrenme

Sabretmek

Sabır, bir programlama dilini öğrenme aşamasının ilk niteliği olmalı zannımca. Pek çok insan, bir şeyleri öğrenmekten çok “hadi bir şeyler üreteyim” der ve bunu muhtemelen öğrenmekten sıkıldığı anlarda talep eder. Ancak, öğrenmenin muhtemelen onda birini dahi tamamlayamadan bunu istediğinin farkında değildir. Bu sebepten, bir yazılım dili, programlama dili öğrenmek istiyorsanız; öncelikle iyi bir sabır sahibi olmalısınız.

 

Tekrar Etmek

Her programlama dilinde, pek çok komut dahilinde pek çok aksiyon bulunmaktadır. Bunları, unutmamak adına hemen her derste tekrar etmeden geçmemelisiniz. Örnek vermek gerekirse; Python’da else konusunu işlerken print’in ne anlama geldiğini unuttuysanız; bu sizin yeterince pratik yapmadığınız anlamına gelir. Üzerine koyduğunuz şeyleri, önceki şeylerle beraber harmanlamadan ve yeterince pratik yapmadan; bir sonraki konuya kesinlikle geçmeyin.

İlginizi Çekebilir  Format Nasıl Atılır?

 

Düzenli Çalışmak

Programlama yahut yazılım dilleri öğrenmek için tıpkı bir yabancı dili öğreniyor gibi düzenli çalışmak neredeyse şart. Zira, bunun da yabancı dilden herhangi bir farkı yok. Nasıl bir dili konuşmadığınızda yahut çalışmadığınızda zamanla, hatta birkaç gün içerisinde unutabiliyorsanız; programlama dillerini de özellikle yeni başladı iseniz unutabilirsiniz. Dolayısı ile, mümkünse her gün aynı satte; değilse en azından her gün bu çalışmaları, hiç değilse tekrar niteliğinde gerçekleştirmenizde yarar var.

 

Referans Görüşler Almak

Bilindik kişilere mail atmaktan çekinmemeli ve bilmediğiniz, aklınıza takılan hemen her şeyi sormaktan kesinlikle çekinmemeniz gerekiyor. Muhtemelen her programlama dili bilgini bu maillere cevap vermeyecektir; zira kimisi egoist, kimisi meşgul; ancak elbette sizi takacak pek çok insan var. Bu sebepten, referans görüşler almaktan, onların çalışma sistemini gözlemlemekten kesinlikle korkmamalısınız.

 

Projelere Göz Atmak

Günümüzde açık kaynaklı projeler gırla. Github ve benzeri alanlarda bu projelerin, betiklerin bulunabilmesi gayet tabii mümkün ve siz yavaş yavaş bir şeyleri kavradıktan sonra bu projelere muhakkak göz atmalısınız. Kodların nasıl yazıldığına, sistemlerin nasıl geliştirildiğine dair her türlü bilgiyi; bir projenin açık kaynak kodlarından rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Elbette, her yazılımcının kendine dair püf noktaları olduğunu da bu konuda rahatlıkla görebilmeniz mümkündür. Kolay bir kod yazma stili öğrenmek, kod yazmanın püf noktalarını görebilmek ve nasıl kod yazıldığını fark edebilmek için; bu projelere muhakkak detaylıca göz atın.

 

Kısaca, bir programlama dili öğrenmek kolay değil ancak oldukça zevkli olabiliyor. Okuma kısımları, yani ilk etaplar biraz sıkıcı gelse de; her insan ilk projesini, basit bile olsa algoritmasını oluşturup yazdıktan sonra, hevesini yeniden kazanabilir. Dolayısı ile ilk etaptan kesinlikle vazgeçmeyi düşünmeyip, en azından bir programlama dili öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu