Günümüzün modern hayatında, balkonda sebze ve meyve yetiştirmek oldukça popüler hale geldi. İnsanlarımız, dışarıdaki meyve ve sebzelere güven duymadıkları için genellikle kendi ürünlerini doğal olarak saksılarda yetiştiriyorlar. Tabii ki son dönemlerde bu çalışma, oldukça artış göstermeye başladı. Peki, biz tüketiciler olarak balkonda neler yetiştirebiliriz?
10-) Balkonunuz da Kusursuz Domatesler Yetiştirin
Domates, bildiğimiz gibi sofralarımızdan asla eksik olmayan ürünlerden birisidir. Lezzetiyle tüm yemeklere uyum sağlayan, kimi zamanlarda da hiçbir yemek olmadan karnımızı doyuran domatesleri, siz de balkondaki saksınızda yetiştirebilirsiniz. Domates fidanı, geniş bir saksı ve sağlam bir toprağa sahip olduktan sonra, sizin için gerisi gelecektir. Domates fidanlarınızı, düzenli olarak sulayın ve dik gelen güneşten korumaya çalışın. Yaklaşık 1 ay sonra istediğiniz ürünleri alacaksınız.
Evde domates yetiştirmeye karar verdiyseniz Balkon Saksısında Domates Yetiştirmek Adlı makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.
9-)Evde Kendi Biberinizi Yetiştirin
Dalından koparılan taptaze biberleri kim istemez ki? Bu biberleri balkonda yetiştirmemeniz için hiçbir nedeniniz yok. Fidanınızı dikin, düzenli sulamalar yapın ve kısa zaman sonra çeşitli biber türlerinizi, dallardan toplamaya başlayın.
😎 Saksıda Limon da Yetişir mi? Demeyin
İlk başlarda saksıda yetişmesine imkansız olarak bakılan limon, aslında çok da güzel yetişiyor. Bunu başarabilmek için derin bir saksı kullanmanızda fayda var. Aynı zamanda limonunuzu aşırı soğuk havadan korumanız gerekiyor. Limon çiçekleriniz kısa süre sonra açmaya başlayacak ve daha sonrasında çıkan limonlar sizi oldukça sevindirecek.
7-)Kahvaltılık Reçellik Çilekler Yetiştirebilirsiniz
Çoğu zaman ev hanımlarımızın reçel yapımında kullandığı taptaze çilekleri siz de yetiştirebilirsiniz. Harika yaprak dal ve meyve kokusuyla evinizin balkonuna yeni bir hava katacak olan çilekler, hoş görüntüsüyle de sizi gerçekten memnun edecek. Çileklerinizi ister afiyetle yiyin, isterseniz de reçel yapımında kullanım. Seçim size kalmış.
Oğlum çilekleri çok sever, hal böyleyken dışarıda neyin nesi olduğunu bilmediğim çilekler dense balkonda kendim yetiştirdiğim çilekler daha cazip. Bir defa aldığınız bir fideden ömür boyu çilek yiye bileceğinizi biliyor muydunuz. Ben yeni öğrendim 🙂
6-) Organik Patlıcan Seversiniz
Patlıcanın birçok bitki tohumu bulunuyor. Güvendiğiniz bir yerden istediğiniz cinsin tohumlarına sahip olarak, patlıcanlarınızı kısa süre sonra dalından taptaze toplayabilirsiniz. Çok alan kaplamaz, yetiştirilmesi oldukça kolaydır.
5-) Taptaze ve Sulu Salatalıklar
Bahar aylarında ekilmesi önerilen salatalıklar için geniş bir saksıya sahip olmanız gerekiyor. Ektiğiniz tohumları düzenli olarak sulayın ve saksınızın güneş ışınlarından faydalanmasını sağlayın. Salatalık ekerken, güvenilir firmalardan melez tohumlar satın almalısınız. Bu sayede fideniz gereksiz yere uzamaz ve her dalından en az bir meyve vermeye başlar. Bu yüzden melez tohum, oldukça güvenilirdir ve faydalıdır. Bitkinizi kesinlikle soğuk rüzgarın estiği yerden koruyun ve güneş ışını almasını sağlayın. Ayrıca fideye, büyümesine yardımcı olabilmek için destek çubuğu dikmelisiniz. Aynı zamanda fidenizi koruyabilmek için 2 haftada bir mantar ilacı atmanızda fayda olacaktır.
4-) Taze Soğanlar Sofraları Bekliyor
İlkbahar aylarında ekmeniz gereken soğanlar, düzenli sulandığı taktirde size harika bir lezzeti de beraberinde getirecektir. Saksınızı güneş ışığına götürün, düzenli sulamalar yapın ve harika soğanlar elde edin.
3-) Doğal Antibiyotik Sarımsaklar
Sarımsaklarınızın ekimini, Sonbahar aylarında yapabilirsiniz. Fakat sarımsak, killi bir toprağa ihtiyaç duyacaktır. Bu yüzden zengin, bakteri sorunu olmayan ve killi bir toprak seçmelisiniz. Derin bir saksıya ektiğiniz sarımsaklar, düzenli güneş ve düzenli su imkanlarından faydalandığı sürece, size mükemmel ürünler verecektir.
2-) Saksı Kavunu Yetiştirin
Halk arasında saksı kavunu olarak bilinen minik kavunlar yetiştirebilirsiniz. Kavun tohumlarının ekimini derin bir saksıda, kumlu toprak eşliğinde ve bahar aylarında yapmalısınız. Bahar’da ektiğiniz kavunları, yaz aylarının ortalarında afiyetle yiyebilirsiniz.
1-) Yemeklerin Vazgeçilmesi Fesleğen
Harika kokusuyla ve faydalarıyla yemeklerinize ayrı bir hava katmaya gelen Fesleğen, balkonda saksınızda kolaylıkla yetişebilir. Fesleğen tohumlarınızı ekin ve bitkinizi filizlenmeye bırakın. Düzenli sulayın ve harika bir görüntü oluşturmasını sağlayın. Dilerseniz oluşan filizden birkaç yaprak kopararak, yemeklerinize ilave edip harika bir koku ve tat elde edebilirsiniz.