BEBEK KAKASININ BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ
Anne ve babaların bebeklerini daha yakından tanımaları için bebek kakasının rengi, kokusu ve sayısı gibi durumları özellikle bilmelidir. Bu gereksiz gibi görünen önemli bilgiler bebeğinizin yaşamı hakkında bazı ipuçları vermektedir. Şimdi sizler için araştırdığımız bilgileri evre evre paylaşalım:
1)Bebek kakası ilk 1-3 gün içinde koyu yeşil-siyah renklidir ve yapışkan bir özelliğe sahiptir. Buna mekonyum adı verilir.
2)Doğumdan sonraki bir iki hafta geçiş kakaları olarak tanımlanan sarı-yeşil renkte ve suluca bir kaka görülür.
3)Anne sütünün alınmasıyla birlikte anne sütü kakası denilen sarı ve parlak kremsi bir kaka görülmeye başlar.
4)Hazır mama ile beslenen bebeklerde de sarı ve parlak bir kaka görülür.
5)İnek sütü alan bebeklerde ise kaka daha katı kıvamda ve daha mat bir sarıdır.
Bebeklerin Kaka Sayısı
Yeni doğan bebekler günde 2-8 defa kaka yapabilmektedir. Bu durumlarda kakanın bir kısmı biraz sulu bir kısmı da şekil alacak kıvamdadır. Bebek doğduğu günden beri aynı şekilde çok sayıda kaka yapsa dahi bu durum normal kabul edilir.
Bebeklerin kaka sayısı 1-2 ay içinde azalarak günde 1-3 defa olacak şekilde olur. Ebeveynlere hatırlatmak gerekir ki daha önce az sayıda ve daha kıvamlı kaka yapan bebeğin kaka sayısı birden artış gösterirse bu durum ishalin habercisidir.
Bu durumda bir hekime danışmak doğru olur. Anne sütü ve destekleyici mamalarla aşırı beslenme durumunda sulu kaka yapma, aşırı kilo alma ve bazen de kusmalar görülür. Böyle durumlarda bebeğin kilo alması da fazladır. Mama ile beslenenlerde mamanın daha sulu hazırlanması ile kilo alımı engellenebilir. Fakat böyle durumda uygulamadan önce hekime danışmak doğru olur.