Hatay, oldukça eski bir tarihe sahiptir. Bu yüzden çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Hatay’da birbirinden farklı kültürler, enfes yemek ve tatlı çeşitleri, müzeler, kaleler ve doğal güzellikler sizleri bekliyor.
Hatayda Gezilecek Görülecek Yerler Listesi
Müzeler: Dünyaca ünlü Antakya Mozaik Müzesi Hatay’da görmeniz gereken ilk yerdir. Antakya Mozaik Müzesi dünyanın en büyük müzelerinden biridir. Hatay gezinizin en keyifli duraklarından biri Antakya Mozaik Müzesi biri olacaktır. Antakya Cam Müzesi de Mozaik Müzesinin yanı sıra görebileceğiniz bir müzedir.
St. Pierre Kilisesi: St. Pierri Kilisesi Asi nehri kıyısında yer alır ve Hatay’ın en meşhur yapılarından biridir. St. Pierre bir mağara kilisesidir özellikle taban mozaikleri görülmeye değerdir. Aziz Simeon Manastırı Hatay’da görebileceğiniz bir diğer Hristiyan yapısıdır.
Vespasianus ve Titus Tüneli: Vespasianuş ve Titus Tüneli Roma döneminden kalmadır ve insan eliyle tamamlanmış, tünel haline getirilmiş doğal bir yarıktır. Samandağ’da bu tünel bulunmaktadır ve uzunluğu 130 metredir. Tituş Tüneli eşsiz bir doğa ve insan harikasıdır ve mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.
Kaleler: Koz Kalesi, Antakya Kalesi, Payas Kalesi, Darbışak Kalesi Hatay’da bulunan gezebileceğiniz tarihi kalaleler arasında yer alır.
Uzun çarşı: Hatay Uzun çarşı, Hatay’ın turistik mekanlarının başında gelir. Hatay’da keyifli bir zaman geçirebileceğiniz bir diğer duraktır. Yakından hem geleneksel el sanatlarını tanıyabileceğiniz, hem de hediyelik eşya alabileceğiniz Hatay Uzun Çarşı’ya birkaç saat ayırabilirsiniz.
Habibi Neccar Camii: Habibi Neccar Camii Hatay’ın en önemli tarihi yapılarından biridir. Hz. İsa’nın havarilerinden birinden adını alan bu camii Hatay’da gezilmesi gereken yerler arasında bulunur.
Kaplıcalar: Kaplıcaları ile de Hatay ünlü bir şehirdir. Özellikle Erzin Başlamış Kaplıcaları ve Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları bu kaplıcalar arasındaki en bilinenlerdir. Hatay kaplıcalarını hem dinlenmek hem de şifa bulmak için gezebilirsiniz.
Doğal Güzellikler: Tarihi yapıları ile olduğu kadar Hatay doğal güzellikleri ile de gezilmesi gereken bir şehirdir. Sıcaktan özellikle yaz aylarında biraz uzaklaşıp serinlemek isterseniz Batıayaz Yaylası ve Belen Yaylası’nı eğer mağaralara ilginiz varsa Beşikli Mağara ve Sarıseki Mağarası’nı, Akdeniz’in mavi sularında yüzmek isterseniz de Samandağ Sahili ve Çevlik Plajını gezmenizi tavsiye ederiz.
Musa Ağacı: Musa ağacı Antakya’nın en popüler turist duraklarından biridir. Yaklaşık 3 b,n yaşındaki efsanevi bir ağaç Musa’nın asası olduğuna inanılan bu muhteşem ağaç binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor.
Sarıseki mağarası: Sarıseki mağarası Hatay il sınırları içerisinde bulunur ve en güzel panoramik görüntüler elde edeceğiniz önemli bir noktadır.
1300 metre denizden yüksekliği olup, çok fazla mağara içinde yarasanın yerleşim olarak seçmesinden dolayı halk tarafından Kuşlar mağarası olarak söylenmektedir. Bilimsel bir çalışma günümüze kadar yapılmayan mağara sarkıt ve dikitleri ile dikkat çekmeyi hoş oluşumu altında başarıyor.
Cin kulesi: Tarihi yapıtlar açısından Hatay oldukça zengin bir şehirdir. İskenderun ve çevresi özellikle doğanın eşsiz manzarası ile yemyeşil yaylalarıyla, mavinin tonlarını taşıyan eğlence merkezleriyle ve deniziyle ilgi gören bölgelerden sadece biridir. buradaki tarihi kiliseler, antik kentler ve kaleler fazlasıyla ilginizi çekecek. İskenderun’da yer alan Cin Kulesi’de ilgi çeken yerlerden biridir.
Sokullu Mehmet Paşa külliyesi ile Cin Kulesi deniz kıyısı arasında konumlanmış bir tepede yer almaktadır. Bu kule bir gözetleme özelliği taşımaktadır ve Haçlılar ya da Cenevizliler döneminde bu kulenin yapıldığına dair söylentiler vardır. Cin Kulesi’nin manzarası muhteşemdir ve İskenderun’un diğer güzelliklerini görmek için bu gezinin ardından yola çıkabilirsiniz.
Beşikli mağarası: Yıl içerisinde tarihi kalıntılarıyla birçok yerli ve yabancı turistin yoğun ilgisini gören Hatay, Musa Ağacı ile Çevlik Ören Yeri ile Payaş Kalesi ile Habibi Neccar Camisi ile Asi Nehri ile ve tarihi doğal alanlarının diğerleri ile kendini anlatır.
Beşiktaş Mağara’ya kendinden bir parçasını saklamıştır. Samandağı’nda Beşikli mağara yer almaktadır. Mağara, Vespasianus ve Titus Tüneli’ne yakın bir mağaradır. Roma dönemine air aslında bir mezarlıktır. Oyulmuş bir şekilde mezarlığın içinde 12 mezar vardır ve en çok turistlerin merak ettiği yerler arasındadır. Kesin olarak mezarların kime ait olduğu konusunda kesin bir bilgiye ulaşılmasa da Romalı yöneticilere ve Seleucia Pieria Antik Kenti’nin ileri gelenlerine ait olduğu düşünülmektedir. Duvarlar ile birbirinden mezarlar ayrılmıştır. Beşikli Mağara’nın Antakya gezinizde değişik atmosferinde güzel bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bölgenin bu arada yöresel yemekleri damak tadınızı şenlendirecektir.
Asi nehri: Orotes olarak antik dönemde isimlendirilen Asi Nehri’nin 380 km uzunluğu vardır. Bu nehir Türkiye sınırları içerisinden de geçmektedir. Lübnan’da bulunan Bekaa Vadisi’nden doğar. Türkiye sınırlarında olan özellikle Antakya çevresindeki tarım alanları için büyük bir öneme sahiptir.
Asi nehri her noktasında derin hisler yaşatmayı başarır, konumlandığı coğrafyada da eşsiz bir parça haline gelmiştir. O kadar çok gezilip görülmesi gereken yerler vardır ki bu güzelliği bitiremezsiniz. Sabah kahvaltınızı Antakya Harbiye’de yaparken büyük bir keyifle yorgunluğunuzu atacaksınız. İçinizi buranın manzarası öyle bir açacak ki gezinin sonlanmasını istemeyeceksiniz.
Aziz Simeon Manastırı: Aziz Simeon Manastırı, Hatay Antakya’da bulunur ve kentin 18 km uzağında yer alır. Yapımıyla ilgili değişik bir bilgi yer alır.
Aziz Simeon Sitilit, 6. yüzyılda gerçekleşen olayda dünya nimetlerinden elini ayağını çekince bir sütun üzerinde tek başına hayatının geri kalanını sürdürmeye devam etmiştir. Hiç ölene kadar aşağı inmeyen Aziz Simeon’un müritleri sütunun çevresine bir manastır ve kilise yapmışlardır. O dönemlerden günümüze ulaşmayı başaran bu yapı, hala yarı yıkık olsa da ziyaret edilmektedir. Tarihi gezinize Antakya’da Aziz Simeon Manastırı’nı da ekleyerek değişik bir mimariyi inceleyebilirsiniz.
Antakya Mozaik Müzesi: Hala mozaik izlerini taşıyan eserler, şaşalı dönemlerinden günümüze dek gelerek şu anda eşsiz simgeler Antakya Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir.
Müze Hatay Antakya’da bulunmaktadır. Büyüklüğü ve kalitesi yönünden sergilediği mozaiklerin sayısı yönünden dünyanın en zengin ikinci mozaik müzesi olarak kabul edilmektedir.
1932 yılında yapılan kazılar sonucu, mozaiklerin üzerine işlenen mitolojik simgeler tekrar gün yüzüne çıkmıştır. Bizans dönemleri ve Roma dönemlerinin izlerini taşıyan hamamlar, evler ve kiliselerin mozaikleri Antakya, Samandağ ve Harbiye’de varlığını devam ettirmektedir. Müzede ayrıca heykeller de bulunmaktadır. Bunlar arasında Güneş Tanrısı Apollon’un görkemli heykeli en önemlisidir. bu nadide eşi benzeri olmayan eserler Antakya Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir. Sizi mozoiklere işlenen mitolojik konular tüm Olimpos Tanrıları ile tanıştıracaktır.
Kinet Höyük: Geç Neolitik Çağ’da ilk yerleşiminin gerçekleştiği Kinet Höyük, Hatay’ın İskenderun ilçesine 30 km uzaklıkta bulunur. 33 dönümlük bir alanda Kinet Höyük kurulmuş olup, Kilikya’nın en büyük antik şehri olarak kabul edilir. İlk olarak bölgede 1992 yılında arkeoloji kazıları yapılmıştır. Hatay müzesi tarafından kazılar yürütülmüştür.
Birçok ev kalıntısı, geniş tabaklar kazılar sonucunda bulunmuştur. Kinet Höyük’te yaşayan halkın araştırmalarda şehir hayatı yaşadığı anlaşılmıştır. Günümüzde Hatay Müzesi’nde bölgede bulunan kalıntıların çoğu sergilenmektedir.
Kinet Höyük’ün tarihi gerçekliğine İskenderun’da bulunduğunuz günlerde tanık olma fırsatını kaçırmayın.
Erzin Başlamış Kaplıcaları: Özellikle yaz aylarında Hatay-Erzin’e bağlı Başlamış Köyü’nde bulunan içmeler ve kaplıcalar şehrin turizmini özellikle yaz aylarında hareketlendirmektedir.
3 kilometrelik ilçe merkezine mesafede bulunan Erzin Başlamış Kaplıcaları, Amanos Dağı’nın eteklerinde, sıcak suyuyla ve suyunda bulunan minarelerle turistlerin ilgi odağıdır. Sülfat, bikarbonat, magnezyum ve karbondioksit Erzin’deki içme sularının içerisinde bulunmaktadır. İdrar yolları, metabolizma ve sindirim sistemine genelde iyi geldiği bilinmektedir.
Belediyeye ait bir motel, Ezin Kaplıcaları’ndan faydalanmak isteyenler için bulunmaktadır. 150 yatak kapasitesine sahiptir motel. Hatay yolculuğunuzdaki duraklardan biri Erzin Başlamış Kaplıcaları olabilir.
Çevlik Ören Yeri: Türkiye’nin en önemli tarihi kalıntılarını Hatay içinde barındırmaktadır. Payaş Kalesi, Musa Ağacı, Sarıseki Mağarası, Asi Nehri, Aziz Simeon Manastırı, Beşikli Mağara ve diğer doğal güzellikleri uzun bir gezi programına mutlaka dahil etmek gerekir.
Çevlik Ören Yeri Samandağ ilçesinde bulunur ve hem doğal bir güzelliğe hem de tarihi bir yere sahiptir. Ayrıca Hatay’ın görülmesi gereken yerlerinden birdir. Selevkoslar tarafından Çevlik Ören Yeri kurulmuş olup başkent yapılmıştır. Ancak saldırılara çok açık olduğundan dolayı Antakya kurularak başkent bu bölgeye taşınmıştır. İsmi ilk dönemlerinde Seleukeia Pierria’ydı. Aynı zamanda kent bir ticaret merkezi konumundaydı. Günümüzde Çevlik hem tarihi bir gezi hem de tatil için ideal bir noktadır.
Kumsalı uzuncadır. Sürekli denizin dalgalı olması nedeniyle sörf için oldukça uygundur. Eğer Hatay’a gitmek gibi bir planınız varsa mutlaka Çevlik Ören Yeri’ni ziyaret etmelisiniz.
Samandağ Sahili: Yerli halkın özellikle akın ettiği bir nokta olan Samandağ Sahili, Hatay-Antakya’da bulunur. Antakya’ya Samandağ sahili 22 km uzaklıktadır. 16 km uzunluğunda ise sahili vardır. Sadece yerli halkın değil sahilin plajı, şehre gelen turistlerin de gelip keyifli anlar yaşadığı bir noktadır. İnce kumlardan sahilin kumsalı oluşmaktadır. Meltem ve lodos rüzgârının bölgede etkisi olduğu için sörf yapılabiliyor. Malzemelerinizi yanınızda getirdiğiniz takdirde sörfün tadını çıkarabilirsiniz.
Biraz sörf heyecanını biraz da eğlenceyi Antakya’da bulunduğunuz günlere katmak isterseniz mutlaka Samandağ sahiline gitmelisiniz.