Bartın’da Gezilecek Yerler arayanlar için Bartın’ın tarihi yerleri ve doğal güzellikleri rehberi hazırlamak istedik. Bartın’da gezilip görülecek yerler listesi:
Bartın Tarihi Yerleri ve Doğal Güzellikleri
Amasra Kalesi: Yapımı Bizanslılara aittir. Cenevizliler tarafından özellikle yoğun bir şekilde kullanılmış, ciddi onarımları 14. 15. Yüzyıllarda görmüştür.
Amasra Kemere Köprüsü: Roma döneminde inşa edilmiştir. Amasra’ya gelenler mutlaka burada fotoğraf çekinirler… Bu köprüden geçtikten sonra Ağlayan Ağaç ve Deniz Feneri’ne gidebilirsiniz.
Amasra Ağlayan Ağaç: Defne yapraklı limonata veya Türk kahvesini Tavşan Adası manzarasına karşı içmeden kalkmayın. Romantik anlar yaşayabileceğiniz bir yerdir. Ağlayan Ağaç’tan biraz yukarıda Deniz Feneri bulunur. Tepeden Amasra’nın panoramik manzarasını izlemeyi unutmayın…
Amasra Feneri: Gün batımı için harika bir yerdir. Deniz Feneri’nin bulunduğu yer açık denize bakmakla birlikte, öbür tarafına dolandığınızda Amasra’nın panoramik manzarasını da seyredebilirsiniz…
Ulukaya Kanyonu: Bartın’ın gizli kalmış cennetlerinden birisi, Ulukaya Kanyonu ve Şelalesi’dir. Ulus ilçesine bağlı Ulukaya Köyü’nün yakınında bulunur. Kıvrımlı 1 km uzunluğundaki muhteşem kanyonu yürüdükten sonra Ulukaya Şelalesi sizleri karşılıyor. Kanyonun girişindeki su kaynağı, köyün içme suyunu karşılıyor.
Ulukaya Şelalesi: Bartın’ın doğal güzellikleri listemizde yer alıyor… Kanyonu yürüdükten sonra bu muhteşem şelale ile karşılaşacaksınız. Efsaneye göre, şelalenin suyundan içenler, aşk acısını unuturlarmış…
Yukarı Halilbey Cami: Bartın şehir merkezinde bulunur. 1872 yılında Halil Bey tarafından yaptırılmıştır.
İbrahimpaşa Camii: Bartın’ın çarşısında bulunur. Bosna Valisi İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapım yılı bilinmemekle beraber 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilir.
Ebu Derda türbesi: Hz. Peygamberimizin Sancaktarı olan Ebu Derda Hazretlerine ait olduğu söylenir.
Amasra Çekiciler Çarşısı: Burası tahta oymacılığında son noktadır. Biraz kalabalık bir çarşıdır.
Bakacak Tepesi: Fatih Sultan Mehmet’in dediği gibi ‘lala lala çeşm-i bu mu ola’. Amasra’da yok böyle bir manzara.
Amasra Müzesi: Derin Amasra tarihine ışık tutmaya çalışmış kendi halinde bir müzedir. Girişi 3 tl’dir.
Barış Akarsu Parkı: Gün batımı harikadır ve başka söze gerek yoktur. Barış Akarsu’yu yad edebilirsiniz.
Bedesten: Yaklaşık olarak Amasra’ya 1,5 km uzaklıkta bulunur. Roma Eyalet Meclis Sarayı olarak yapıldığı, daha sonra ticari amaçlarla kullanıldığı düşünülmektedir.
Küçük liman: Kesinlikle Karadeniz’in cenneti görülmesi gereken yer Amasra’dır.
Büyük liman: Kumsalda keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Küçük Kilise: İlk olarak kilise; sonrasında da cami olarak kullanılan yapı bugün restore edilmiş, kültür sanat evi olarak kullanılmaktadır. Amasra Kalesi’nde küçük kilise yer almaktadır.
Fatih Cami: 9. Yüzyılda Amasra Kalesi içinde yapılmış bir Bizans Kilisesi’dir. 1460 yılında Amasra’nın fethinde Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş. Kılıçla hutbe geleneğine de Cuma ve bayram namazlarında hala devam etmektedir.
Kuşkayası yol anıtı: Manzara mükemmel ve görülmeye değer. 110 basamak ile çıkılıyor, ama fotoğraflamaya değer. Kitabelerde ‘Devletlerarası barış ve dostluk adına ve İmparator Germanicus’un hakimiyeti anısına, Gaius Julius Aquila dağı yardı ve kendi özel ödeneği ile yerini yaptırdı.’ İbaresi bulunmaktadır.
Tavşan Adası: Amasra’da görülmesi gereken yerler arasındadır.
Direkli Kaya: Amasra’da denize girebileceğiniz en güzel yerlerden biridir.
Çakraz plajı: Mutlaka Amasra’ya uğradığınızda denize girin.
Kapısuyu plajı: Deniz yazın süper berrak ve temizdir. Pek burayı kimse bilmiyor. Yanındaki akarsuda kayıklarla gezinti yapabilirsiniz. Mavi ve yeşilin tüm tonlarını burada bulabilirsiniz.
Uluyayla: 27 km Ulus ilçesine uzaklıktadır. Ormanı ve yeşili, rengarenk çiçekleri, pınarları, mağaraları ve yaban hayvanları ile bir doğa harikasıdır.
Güzelcehisar Lav Kayaları: Volkanlardan Güzelcihisar’da akan lavlar soğuyup kaya haline dönüşmüşler. Çatlaklar bunun doğal sonucu olarak meydana gelmiş ve giderek bu çatlaklar büyümüş ve günümüzdeki halini almış.
Göl Deresi Şelalesi: Bartın’ın doğal güzellikleri arasından pek bilinmeyen bir şelaleden bahsedelim. Gölderesi Şelalesi, doğa içinde harika bir gezi yapmak isteyenlere tavsiye edilir. Kurucaşile-Amasra yolundan saparak bu şelaleye ulaşabilirsiniz. Şelalenin aktığı alanda ufak ama yemyeşil bir göl bulunuyor.
Deniz Feneri (kuruçaşile): Pek sağında solunda bir şey yok. Bir fotoğraf çekmek için isterseniz bir 5 dakika Kuruçaşile’ye uğrayabilirsiniz.
Türkü antik hediyelik: Çin malı satmayan, Amasra’nın tek her şeyin orijinal olduğu dükkan. Burada istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Yemeğinizi canlı balık restoranda yiyip buradan alış veriş yapabilirsiniz.