Genel KültürFizikGüncel

Çiftçiler Yaz Dönemi İçin Böcek İlaçlama Yaptırmaya Başladı

Bahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte çiftçilerde yavaş yavaş tohum, fidan dikme, çapalama, ilaçlama gibi tarımsal faaliyetlerini yapmaya başladı. Bu faaliyetler içerisinde çiftçilerin en çok dikkat ettikleri ise mahsullerini korumak amacıyla yaptıkları böcek ilaçlama.

Özellikle Mart ve Nisan aylarında ısınan hava ile birlikte ortaya çıkan çeşitli böcekler ağaç ve tohumlara zarar vermektedir. Meyve ve sebzelerini korumak isteyen çiftçiler de ilaçlama yöntemlerini kullanarak bu zararlı böceklerin istilasından ürünlerini korumaya çalışmaktadır. Doğru tercihlerle ilaçlaması yapılan ağaç ve fidanlardan daha verimli ürün elde edilmektedir. Bunun bilincinde olan çiftçilerin zirai böcek ilaçlamaları konusunda doğru adımı atmaları oldukça önemlidir

Bocek ilaçlama
Bocek ilaçlama

Zirai Böcek İlaçlaması Nedir?

Zirai olarak böcekler ve diğer zararlı bakterilere karşı bitkileri koruyan yok edici, azaltıcı ve uzaklaştırıcı kimyasallar yardımı ile yapılan ilaçlama işlemine böcek ilaçlama denmektedir. Bu ilaçlamalar Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının vermiş olduğu izinlere göre düzenlenmektedir. Bitkilerde meydana gelecek tüm hastalıklar, zararlı bakterileri ve böcekleri yok etmek için kullanılır.

Zirai Böcek İlaçlamasında Nelere Dikkat Edilir?

İlaçlama konusunda uzman zirai mühendislerden alınan bilgiler ışığında ilacın nasıl kullanılması gerektiği, ilaçlama esnasında yapılması ve yapılmaması gerekenler, ilaçlama sonrası bilgilerin tamamı çiftçilerimize anlatılmaktadır. Talep olması halinde ilaçlama yapacak yeteri kadar ekipman ve görevli yoksa bahçelere gidilip böcek ilaçlama yapılabilmektedir diyen zirai mühendisler bu konuda çiftçilerin dikkatli ve özenli davranmasını istemektedir. 

Zirai böcek ilaçlama esnasında deri veya solunum yoluyla ilaca maruz kalmak kişiye zarar verebileceğinden mutlaka uygun kıyafetler ve araçlar ile işlem yapılmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama yaparken maske, eldiven ve uzun çizmeler giyilmesi çiftçilerimizi koruyacaktır.

Tüm zirai böcek ilaçlama işlemleri uygun sıcaklık ve zamanda yapıldığında verimli sonuç alınacaktır. Bundan dolayı işlemler sabah erken veya akşam saatlerinde, havanın yağışsız ve rüzgârsız olduğu zaman diliminde yapılmalıdır. Meyve ağaçlarına sahip tüm çiftçiler için geçerli olan bir başka ilaçlama kuralı ise çiçeklenme döneminde ilaçlama yapılmamasına özen gösterilmelidir. Böcek ilaçlama şirketitarafından size tavsiye edilen kadar kullanım yapmaya da dikkat etmelisiniz. Aşırı kullanılan ilaçlamalarda böceklerin yok edilmesinden ziyade ağaçlara zarar verilmesi söz konusudur. İlaçlama sonrasında kullanılan böcek ilaçlarının ambalajları asla açıkta bırakılmamalı ve bu ambalajlar dere ya da su kaynaklarına atılmamalıdır. Kullanılan ambalajların toprağa gömülmesi hem çiftçiler hem de diğer canlılar için hayati öneme sahiptir. 

İlginizi Çekebilir  Panik Atak Nedir

Böcek İlacı Nasıl Seçilir?

Çiftçilerimiz böcek ilacı seçmeden önce hangi ürüne sahip olduğunu ve hangi canlılara karşı koruma istediğini mutlaka bilmelidir. Bu konuda gerekli donanıma sahip yetkili personeller tarafından siz değerli çiftçilerimize bilgi sunulmaktadır. Hangi ağaç hangi ilaca uygun, ne zaman ve nasıl ilaçlama yapılmalı gibi bilgiler sizlere mutlaka söylenecektir. Eğer zararlı bir böceğe karşı ilaçlama yapmak istiyorsanız insektisit adı verilen böcek ilaçları kullanmalısınız. Bir böceğin sebep olduğu hastalığa karşı mücadele ederken buna tek başınıza karar vermemelisiniz. Öncelikle ağaçlarınızdan alınan numuneleri İl Tarım Müdürlükleri, Zirai Mücadele Müdürlükleri ya da zirai mühendislere göstererek en iyi teşhis ve çözümünü bularak ilaç seçimi yapmalısınız. 

Türkiye, dört bir yanı tarımsal üretim yapılabilen verimli topraklara sahiptir. Fakat ağaçlardan ürün almak sadece toprağın verimliliği ile olmamaktadır. Zamanında yapılan böcek ilaçlama ile ağaçlar korunmalı ihracat ve ithalat için yeteri kadar ürün elde edilmeye çalışılmalıdır. Bu konuda tüm meyve ve sebzelere uygun zirai böcek ilaçlama işlemleri Arpesti ilaçlama tarafından gerçekleştirilmektedir.

Böcek İlacı Nasıl Hazırlanır?

Bugün Türkiye’nin dört bir yanında çiftçiler ilaç hazırlaması konusundan oldukça donanımlıdır. İlaç üzerinde belirtilen dozlar ve uygun ekipmanlar ile kısa sürede tüm böceklere karşı ilaçlama yapılabilmektedir. İlaçlar üzerinde nasıl hazırlanması ve uygulanması gerektiği yazmaktadır. Çiftçilerimizin yapması gereken tek şey ekipmanı hazırlamak ve ilaç ambalajı üzerinde yazan bilgilere dikkat ederek ilaçlamayı yapmaktır. Böcek ilaçlama, ağacın ihtiyacına göre uygun dozlarda birkaç kez yapılabilir. 

Böcek İlaçlaması Sonrası Çiftçiler Neler Yapmalıdır?

Böceklerin ilaçlaması için kullanılan ilaçlar kimyasallar barındırdığından ilaçlama sonrası mutlaka el, ayak ve yüz bol su ile yıkanmalıdır. Zirai ilaçlamada kullanılan tüm ekipmanlar temizlenmelidir. Bu temizleme esnasında maske ve eldiven kullanılmalıdır. Eğer baş dönmesi, kusma, gözlerde kararma gibi normal olmayan bir rahatsızlık hissediliyorsa zehirlenmelere karşı en yakın sağlık biriminden yardım alınması gerekmektedir.

Tüm tarımsal ilaçlama işlemleri için firmamız https://www.arpestilaclama.com.tr/ ile iletişime geçebilir mahsulünüze en uygun ilaçlama hizmetini alarak bereketli bir hasat dönemi geçirebilirsiniz.

 

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu