Nomofobi, akıllı telefonsuz kalma endişesinin veya korkusunun uzun süreli fiziksel ve duygusal sıkıntıya neden olduğu bir zihin durumudur. İnsanların akıllı telefonları olmadığında hissettikleri korku, telefonu kullanmanın yasak olabileceği uçaklarda, trenlerde veya otobüslerde seyahat ederken genellikle artar. Nomofobiden mustarip kişiler, telefonlarından ayrıldıklarında sıklıkla stres, endişe ve panik gibi duygular yaşarlar.
Pek çok nomofobik insan, sevdikleriyle iletişim kurmak için zorunlu bir ihtiyaç duyar ve sürekli olarak yeni bir mesaj veya bildirim alınıp alınmadığını kontrol eder. Bu, yemek yemek, uyumak ve hatta ders çalışmak gibi tamamlanması gereken diğer görevlerin ihmal edilmesine yol açabilir. Telefon bildirimlerinin sürekli olarak kontrol edilmesi, genellikle utanç ve izolasyon duygularına yol açabilecek sosyal durumlarda yapılır.
Nomofobi Hangi Yaş Kesilerinde Görülür?
Nomofobi, en yaygın olarak, çok genç yaşta akıllı telefonlara erişimle büyümüş olabilecek 18 ila 24 yaş arasındaki genç yetişkinlerle ilişkilidir. Ancak nomofobinin olumsuz etkileri genç nesillerle sınırlı değildir. Nomofobiden mustarip olanlar, akıllı telefonların olmadığı bir yaşam tarzına uyum sağlamakta zorlanabilirler ve bir şeyleri kaçırdıklarını ve akıllı telefon olmadan baş edemeyeceklerini hissedebilirler.
Nomofobi, kişinin bir dış güç tarafından hem kendine zarar veren hem de zararlı bir eylemi gerçekleştirmesi için teşvik edildiği piromani gibi diğer zihinsel bozukluklarla karşılaştırılabilir. Benzer şekilde, nomofobiden mustarip olanlar, kendilerini dışlanmış ve sosyal olarak izole edilmiş hissetmekten kaçınmak için telefonlarının varlığı ve sosyal baskı tarafından sürekli olarak bildirimleri kontrol etmeye teşvik edilir. Çoğu insan spam veya istenmeyen mesajları görmezden gelme veya filtreleme eğiliminde olduğundan, sosyal medyadaki yeni mesajları sürekli kontrol etmek genellikle gerekli değildir.
Nomofobinin Zararları Nelerdir?
Modern toplum teknolojiye daha bağımlı hale geliyor ve buna bağlı olarak nomofobi yaşıyor. Akıllı telefonları olmadan yaşayamayanlar için, akıllı telefon kullanımı tamamen ortadan kalktıktan sonra normale dönmek çok zor olabilir. Nomofobik kişilerin bütün gece uyanık kalması ve sosyal medya sitelerinden gelen cevapsız bildirimler, mesajlar veya uyarılar için telefonlarını sürekli kontrol etmesi yaygındır. Bu, düşük notlar ve diğer görevlere veya ders çalışmaya odaklanmada zorluk gibi ciddi akademik sorunlara yol açabilir.
Nomofobik insanlar, akıllı telefonlarından ayrıldıklarında büyük bir stres, endişe ve panik yaşarlar. Telefonlarını sürekli kontrol ettikleri için düzgün çalışamayanlar, okulda veya kolejde kendilerini dışlanmış hissetmekten kaçınmak için sonunda okulu erken bırakabilirler.
Bu, notlarda bir düşüşe neden olabilir ve hatta potansiyel olarak iş bulma veya iş bulma yeteneklerini etkileyebilir. Akıllı telefonları olmadan baş edemeyeceklerini hisseden insanlar depresif ve endişeli hale gelebilir, bu da semptomların daha fazla gelişmesine veya anksiyete, paranoya veya agorafobi gibi diğer zihinsel bozuklukların tekrar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Nomofobinin Yükselişinin Nedenleri
Birçok insan akıllı telefon, tablet, e-okuyucu ve bilgisayar gibi modern teknolojinin sağladığı kolaylıklar olmadan yaşayamayacağını düşünüyor. Ancak, bu teknolojik kolaylıkların çoğunun hem bireylerin kendilerine hem de topluma bir maliyetle sağlandığını belirtmek önemlidir. Günümüz toplumunda, genç yetişkinlerin akıllı telefonlarından ayrıldıklarında stres, endişe ve panik yaşamaları yaygındır. Bu, nomofobi yaşayan kişi ve sevdikleri için hem zihinsel hem de fiziksel bir boşalmadır.
Sosyal medya çoğu insan için günümüz iletişiminin büyük bir parçası olmuştur, ancak sosyal medya siteleri de nomofobi ile ilgili sorunlara neden olabilecek bir teknoloji biçimi olarak düşünülebilir. Birçok kişi, bir partide veya barda önündeki kişiyle konuşmaktan daha fazla zamanını telefonlarında geçirir.
Çevresindekiler tarafından dışlanmış veya dışlanmış gibi hissetmeden kişinin telefonundan uzaklaşması zor olabilir. Elektronik cihazlar, dünyanın her yerindeki insanların yaşamlarında temel bir unsur haline geldi. Pek çok insan, telefonlarını zihinsel sağlıklarıyla ilgili sorunlara neden olabilecek bir araç olarak görmez ve telefonsuz yaşamaya zorlanana kadar ne kadar stres, endişe ve panik yaşadıklarını fark etmeyebilir.
Bazı durumlarda, nomofobisi olan kişiler, akıllı telefon kullanımının kendilerine zarar verdiğini fark etmeyebilirler çünkü bu, uzun zamandır bir sorun olmuş ve hayatlarının bir parçası haline gelmiş olabilir. Nomofobik kişilerin akıllı telefon kullanmanın olumsuz etkilerinin boyutunu anlamaları ve bir an önce tedaviye başvurmaları önemlidir.
Nomofobi çok ciddi bir ruhsal bozukluktur. Akıllı telefonsuz kalma korkusu ve kaygısı birçok insan için o kadar büyüktür ki, akıllı telefon olmadan yaşamayı düşündüklerinde bile sıkıntı yaşarlar. Sürekli telefon kullanımının kendilerine, sevdiklerine ve topluma verdiği zararın boyutunu anlamaları nomofobiden muzdarip olanlar için önemlidir.
Nomofobi, bireye ve kendi kişiliğine bağlı olarak kendini farklı şekillerde gösterebilir, örneğin;
- Okulda veya işyerinde performans düşüşü.
- Uyuma güçlüğü, notlarda düşüş ve akademik ve sosyal faaliyetlere ilgi kaybı.
- Depresyon, kaygı veya yorgunluk.
- İşyerinde veya sosyal ortamlarda genel performans düzeylerinde düşüş.
- Yaşam kalitesi kaybı.
Akıllı telefonların sürekli kullanımı
, nomofobi yaşayanlarda büyük ölçüde kaygı, stres, depresyon ve yorgunluğa neden olabilir. Sosyal medya sitelerinde meydana gelen sürekli kontrol ve bildirimler, nomofobiden mustarip kişilerin kendilerini izole, stresli ve izole hissetmelerine neden olabilir.
Akıllı telefonların uzun süre kullanımı, kişi akıllı telefonlarından ayrıldığında endişeli hissetmeye başlayabileceğinden panik atak, paranoya veya agorafobi gibi diğer zihinsel bozukluklarla da bağlantılı olabilir. Bu semptomlar, arkadaşlar veya aile üyeleri ile mesafeli ilişkilere ve hatta kişinin sağlıklı bir sosyal yaşam sürdürmesini zorlaştırabilecek yalnızlık veya izolasyon duygularına yol açabilir.