D vitamini, vücudunuzun güneş ışığını alarak ürettiği bir hormondur. Onsuz, kemikleriniz ve dişlerinizle ilgili sorunlarınız olabilir. D vitamini, sağlıklı kemikler ve dişler oluşturmak için yeterli kalsiyuma sahip olduğunuzdan emin olmak gibi genel sağlığınız için de önemlidir. Diğer vitaminler ve mineraller gibi, vücudunuz da ultraviyole B (UVB) adı verilen belirli bir güneş ışığı türünün yardımı olmadan D vitamini üretemez.
Ancak sisteminizdeki en uygun D Vitamini seviyelerine rağmen, daha fazlasına veya farklı türde takviyelere ihtiyaç duyabileceğiniz bazı durumlar vardır. Bunu bilmek, hangi vitaminin sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.
Konu Başlıklarımız
- D Vitamini Nedir?
- D Vitamininin Faydaları Nelerdir?
- D Vitamini Neden Önemlidir?
- D Vitamini Eksikliğini Anlamak
- D Vitamini Eksikliğine Ne Sebep Olur?
- D Vitamini Eksiklikleri Nelerdir?
- Ne Kadar D Vitamini Yeterlidir?
- Herhangi bir Yan Etkisi veya Uyarısı Var mıdır?
- D Vitamini Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
D Vitamini Nedir?
D vitamini, vücudunuzun güneş ışığını alarak ürettiği bir hormondur. Onsuz, kemikleriniz ve dişlerinizle ilgili sorunlarınız olabilir. D vitamini, sağlıklı kemikler ve dişler oluşturmak için yeterli kalsiyuma sahip olduğunuzdan emin olmak gibi genel sağlığınız için de önemlidir. Diğer vitaminler ve mineraller gibi, vücudunuz da ultraviyole B (UVB) adı verilen belirli bir güneş ışığı türünün yardımı olmadan D vitamini üretemez.
D Vitamininin Faydaları Nelerdir?
D vitamini vücudunuz için önemli bir besindir. Aşağıdakiler gibi bir dizi çok önemli işlevde yer alan diğer besinlerin emilimine yardımcı olur;
- Kemikler, kaslar ve dişler
- Çocuklarda normal büyüme ve gelişme
- Yüksek tansiyonu düşürmek
- Kansere, tip 1 diyabete ve multipl skleroza karşı koruma
- Bağışıklık sistemi fonksiyonunun güçlendirilmesi
- Enfeksiyonları önlemeye yardımcı
D Vitamini Neden Önemlidir?
D vitamini, vücudun iyi bir sağlık için ihtiyaç duyduğu temel bir besindir. Vitamin, vücudun normal metabolizmayı, hücre fonksiyonunu ve büyümeyi desteklemek için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu organik bir bileşiktir.
D Vitamini Eksikliğini Anlamak
D vitamini, vücutta aktive olma ve vücudunuzun kalsiyumu emmesine ve işlemesine yardımcı olma yeteneğine sahip olan D vitamini veya kalsiferolün ışık emici şeklidir. Ayrıca kaslarınızın gevşemesine yardımcı olur, normal kan basıncını destekler ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Diyet ve/veya takviyeler yoluyla yeterli D vitamini almanız önemlidir.
Eksikliği çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kemik ağrısı gibi kemik yumuşatıcı hastalıklara neden olabilir. Bu koşullar, zayıflamış kemiklerin bir sonucu olarak kırıklara neden olabilir. Eksikliğin diğer belirtileri arasında kas zayıflığı, düşük tansiyon, kas ağrıları ve depresyon bulunur.
D vitamini eksikliği, yetersiz alımın yanı sıra bu vitaminin metabolizması ve/veya emilimiyle ilgili problemlerden kaynaklanabilir. Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve kistik fibroz gibi bazı durumlar bu besinin emilim bozukluğuna neden olabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (NIH) göre, nüfusun tahmini yüzde 50’si yetersiz D vitamini düzeylerine sahip olma riski altındadır.
Araştırmacılar, Kuzey Amerika’daki insanların yaklaşık yüzde 60’ının D vitamini eksikliği olduğunu tahmin ediyor. Ancak ek alma konusunda endişelenmeden önce, ihtiyacınız olup olmadığına karar vermek için doktorunuza danışmalısınız.
D Vitamini Eksikliğine Ne Sebep Olur?
D vitamini, cildiniz güneşten gelen UVB ışınlarına maruz kaldığında yapılır. UVB ışınlarının daha az olduğu ekvatordan uzakta yaşıyorsanız, günlük önerilen D vitamini miktarını güneş ışığı yoluyla almak zor olabilir. Daha koyu bir cildiniz varsa, güneş kremi kullanıyorsanız veya cildinizin maruz kalmasına izin vermeyen belirli dini grupların üyesiyseniz, vücudunuz yeterli D vitamini üretemeyebilir. Antiseptik solüsyonlar veya antibiyotikler gibi bazı ilaçların alınması da vücudunuzun bu vitamini üretme kabiliyetine müdahale edebilir.
D vitamini eksikliğini tedavi etmenin ilk adımı, vücudunuzun takviye veya güneş ışığı ile yapılabilen yeterli D vitamini üretme yeteneğini yeniden oluşturmaktır. Eksikseniz, aşağıdakiler yardımcı olabilir:
D Vitamini Eksiklikleri Nelerdir?
İki tür D vitamini eksikliği vardır;
- Raşitizm- çocukları ve ergenleri etkileyen bir tür kemik yumuşatma bozukluğu
- Osteomalazi- yetişkinleri etkileyen bir tür kemik yumuşatma bozukluğu
Ne Kadar D Vitamini Yeterlidir?
9 yaş ve üstü yetişkinler ve gençler için önerilen günlük alım miktarı günde 600 IU’dur (uluslararası birim). 4-8 yaş arası çocuklar için önerilen günlük alım miktarı 400 IU’dur.
Herhangi bir Yan Etkisi veya Uyarısı Var mıdır?
Bir seferde çok fazla D vitamini alırsanız
, hafif bir ishal, mide bulantısı ve kusma vakası yaşayabilirsiniz. Uzun yıllar boyunca D vitamini takviyesi alıyorsanız, güvende olma ihtimaliniz yüksek.
Böbrek hastalığınız veya karaciğer hastalığınız varsa ve uzun süre yüksek dozda D vitamini takviyesi alıyorsanız, kendinizi hiperkalsemi geliştirme riskine sokabilirsiniz. Kandaki kalsiyum düzeylerinin çok yükseldiği bir durum. Bu, normal böbrek fonksiyonuna sahip sağlıklı yetişkinlerde yaygın değildir, ancak kemik kaybına neden olabilir.
D Vitamini Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
D vitamini takviyesini yiyecek veya sütle birlikte almak en iyisidir. Onları yağlı bir yemekle birlikte almak, besinlerin emilimini artıracaktır.
D vitamini bazen süt ve soya içecekleri, bazı kahvaltılık gevrekler, portakal suyu ve margarin gibi kuvvetlendirilmiş gıdalara eklenir. Ancak bu ürünler yalnızca küçük miktarlarda D vitamini ile takviye edilmiştir, bu nedenle bunun yerine bir ek almayı düşünebilirsiniz.
Tavsiye edilen D vitamini miktarının çoğunu yiyecek ve güneş ışığına maruz kalma yoluyla alsanız bile, kalan miktarı diyet kaynakları veya takviyeler yoluyla almanız gerekeceğini unutmayın.