Cilt bakımı

Akne Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akne terimi, siyah nokta veya kapalı komedon üretimine atıfta bulunan “nokta” anlamına gelen Yunanca “akne” kelimesinden gelir. Akne, gözeneklerin tıkanmaya başladığı bir cilt durumunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir ve genellikle sivilce olarak kendini gösterir.

Aknenin şiddeti büyük ölçüde değişebilir. Bazı insanlar çok hafif sivilceye sahip olabilir veya sadece bir veya iki sivilceye sahip olabilirken, diğerlerinde yüzlerinin ve sırtlarının çoğunu kaplayan önemli sayıda iltihaplı lezyonlar olabilir. Akne genellikle ergenleri ve yirmili yaşlarındaki insanları etkiler, ancak aynı zamanda birçok farklı yaş aralığındaki insanları da etkiler.

Bu konuda ne yaparsanız yapın sivilcenizin neden gitmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Ne yazık ki, sivilcenizin nedenini bulmak ve sorunu tedavi etmek her zaman kolay değildir.

Aknenin Nedeni Nedir?

Akne için bir takım potansiyel nedenler vardır, ancak bazıları diğerlerinden daha yaygındır. Örneğin, bir teori, yüzünüzdeki hiperaktif yağ bezlerinin çok fazla sebum (yağlı bir madde) üretmesidir. Bunun ergenlik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerin bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Başka bir teori, cilt bakım ürünlerinde bulunan bakterilerin gözeneklere girebileceğini ve iltihaplanma veya tahrişi uyarabileceğini öne sürüyor.

akne
akne

Diğer bir neden, belirli hormonlar, antibiyotikler veya diğer ilaçlara bağlı olarak bir bağışıklık tepkisinin gelişmesidir. Bazı kişilerde bu maddelere karşı artan hassasiyet nedeniyle akne gelişir veya belirli bir gıdaya karşı alerji geliştirmiş olabilir. Stres, özellikle de aşırı çalışmanın neden olduğu stres (özellikle okul söz konusu olduğunda), bazı insanlar için alevlenmelere neden olabilir. Bir başka popüler teori, yüze yakın bir cep telefonu kullanmanın elektromanyetik radyasyon nedeniyle akneye neden olmasıdır.

Farklı Yaş Gruplarında Sivilceye Ne Sebep Olur?

Gençlerin neden sivilceleri olduğu kesin olarak bilinmiyor, ancak bazı uzmanlar bunun hormonlarının değişmesi ve hormonal sinyallere daha duyarlı hale gelmesi nedeniyle olduğuna inanıyor. Ayrıca ergenlik döneminde artan seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG) seviyeleri ile ilgili olabilir. Bu madde, testosteronun vücuda daha az ulaşmasını sağlar ve bu da sorunlara neden olabilir. Bu aynı zamanda vücudunuzun yeterince testosteron üretmeye çalıştığı, ancak yeterince testosterona sahip olmadığı anlamına da gelebilir. Ayrıca stres, ergenlik döneminde sivilce oluşumunda rol oynayabilir.

Yetişkinler de sivilce alabilirken, çok daha düşük bir sıklıkta olma eğilimindedir ve bazı insanlar durumu hiç geliştirmeyebilir. Yetişkinlerde aknenin yaygın nedenlerinden bazıları stres, yağlı makyaj, yağlı saç ürünleri, kötü hijyen ve kozmetiktir. Bazı kişilerde yeni bir ilaca başladıktan sonra veya belirli hastalıklar veya hastalıklar (aşırı aktif tiroid gibi) nedeniyle akne gelişebilir.

Aknenin İşaret ve Belirtiler Nedir?

Aknenin en yaygın belirtileri sivilce veya beyaz noktadır. Sivilceniz olduğunda, bunun nedeni genellikle yağ ve ölü deri hücrelerinin gözeneklerinizi tıkamasıdır. Propionibacterium acnes bakterisi daha sonra bu tıkanmış gözeneğin içinde büyüyebilir. Bu bakteri, cildinizin duvarını tahriş edebilecek ve iltihaplanmaya neden olabilecek kimyasallar üretir.

İltihap, cildinizin bulunduğu bölgede yeni kan damarlarının (küçük, kırmızı kan damarları) büyümesine neden olur. En yaygın iltihaplanma belirtilerinden biri, küçük kırmızı bir yumru veya şişlik görünümüdür. Bu kızarıklığa “eritem” denir.

İlginizi Çekebilir  Saç Kremi Kullanılmalı mı ?

Vücudunuz tahriş bölgesinden kurtulmaya çalışırken, ince bir deri tabakasıyla kaplı hafif kabarık şişlikler olan papüller göreceksiniz. Papüller tipik olarak küçüktür, ancak boyutları zar zor farkedilirden oldukça büyüke kadar değişebilir. Daha sonra, irin benzeri bir madde içermeleri dışında papüllere benzeyen püstüller gelir. Püstüller genellikle birkaç gündür papülleriniz olduktan sonra ortaya çıkar.

Aknenin son aşaması nodül oluşumudur. Nodüller, kaybolması biraz zaman alan çok büyük, hassas şişliklerdir. Bazen bu şişlikler geliştikçe derin ve ağrılı hale gelebilir. Nodüller ayrıca iyileştiklerinde iz bırakma eğilimindedir. Bu yara izi, özellikle yüzünüzde veya sırtınızda nodüller görünüyorsa kalıcı olabilir.

Bazen insanlar, yukarıdaki sınıflandırmalardan hiçbirine gerçekten uymayan bir sivilceye sahip olabilir. “Kist” terimi burada ortaya çıkar. Temelde derin sivilce ile aynı şeydir, ancak çok daha uzun sürebilir ve bu süreçte cildinize çok daha fazla zarar verebilir.

Farklı Akne Türleri Nelerdir?

Dört ana akne türü vardır: inflamatuar, komedonal, papülopüstüler ve nodülokistik. Her tip, belirli bir semptom kombinasyonu ile tanımlanır. İltihaplı akne, şişmeye neden olan ve ağrılı olabilen kırmızı yumrulardır. Komedon sivilceleri, tıkanmış gözeneklerden siyah nokta veya beyaz nokta oluşturur. Papülopüstüler akne, üzerlerinde püstüllerin oluşmasına neden olan iltihaplı papüllerdir. Nodülokistik akne, cilt altında oluşan ağrılı nodüllerdir ve iyileştiklerinde yara izlerine neden olabilirler.

akne
akne

Görünüşünüzü Nasıl Etkiler?

Sivilce ile ilgili en büyük sorunlardan biri cildinizin görünümünü ne kadar etkilediğidir. Yüzünüzün her tarafında çok sayıda sivilce varken en iyi şekilde görünmek çok zordur. Cildinizde sivilce olmadığında, bu şişliklerin bol olduğu zamanlarda olduğundan çok daha pürüzsüz ve sağlıklı görünür.

Bu sorun sadece fiziksel değildir. Akne, özellikle durum şiddetliyse, kendiniz hakkında nasıl hissettiğinizi gerçekten etkileyebilir. Aslında, şiddetli sivilceleri olan birçok insan, çok fazla makyaj yapmadan veya cildinin görünümünü kapatmak için adımlar atmadan (şapka veya eşarp kullanmak gibi) toplum içine çıkmaktan çok utanır. Bu, insanların makyajsız görünmekten çok utandıkları ve güneş kremi kullanmak istemedikleri bir kısır döngü haline gelebilir

generic levitra

, bu da onları daha fazla sivilceye daha yatkın hale getirir.

Akne Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Akne tedavisinde kullanılan birçok ilaç türü vardır. Bu tedavilerin farklı derecelerde başarıları vardır ve uzun vadede pahalı olabilirler, bu nedenle hangisini seçeceğinize karar vermeden önce araştırma yapmalısınız.

Topikal tedaviler krem, jel, losyon veya merhem şeklinde uygulanabilir. Bu ilaçlar özellikle sivilceli insanlar için tasarlanmış ve paketlenmiştir, bu nedenle vücudun diğer bölgelerinde kullanılamazlar. Topikal tedaviler, sivilce ve siyah nokta gibi bakterilerle ilgili cilt problemlerini kolaylaştıran bakterileri öldürerek çalışır.

akne
akne

Ayrıca cildinizin enfeksiyona verdiği tepkinin neden olduğu iltihabı azaltarak şişliği ve kızarıklığı azaltırlar. Reçeteli ilaçlar akne için ikinci en yaygın tedavidir. Bu ilaçlar akne lezyonlarının sayısını veya şiddetini azaltmak için kullanılır. Bu ilaçlar ya bakterileri öldüren aktif bir bileşene sahiptir ya da cildinizin hormon düzeylerini (testosteron gibi) düşürürler.

Benzoil peroksit, çeşitli bakteri türlerini öldüren ve hafif ila orta dereceli akne tedavisinde kullanılabilen reçeteli bir ilaçtır. Antibakteriyel özelliklerinden dolayı, benzoil peroksit sıklıkla akne için topikal bir tedavi olarak benzoil asetat (ticari adı Benzaclin) ile kombinasyon halinde kullanılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu