Genel Kültür

Aloe Vera Bitkisi Nasıl Yetiştirilir

Aloe vera bitkisi son derece popüler hale geldi. Aloe vera bakımı çok kolay olan ve birçok evde elyaf  hale getirilen bir bitkidir. Aloe veranın popülaritesinin büyük bir kısmı, doğal sağlık özellikleri geniş bir yelpazeye sahip olması gerçeğine atfedilebilir. Bu çok yönlü bitkiler, iç mekanlarda ve açık havada az miktarda bakım yaparak eşit derecede büyüdüğü için neredeyse her koşulda gelişebilme özelliği ile bilinir. Bilimsel olarak adı aloe barbadensis olarak anılır, bahçede yenilikçi bir şeyler üretmek isteyen biri için en iyi bitkilerden biridir!

 

Bugün, aloe vera yetiştirmek hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağım. Bitkinizde önem vermeniz, dikkat etmeniz gereken bazı şeyleri de paylaşacağız. Aloe vera’nızı satın alıp evinize ilk getirdiğiniz zaman bitki ne kadar küçük yada büyük olursa olsun, uzun süre sabırla beklemeniz gerekecek. Bitkinin içinde bebekler olarak adlandırılan ve yaprakların hızlı çoğalmasını sağlayan bir ana bitki var. Bu, bitkinin olgunluğa ulaşmasının ardından, aloe vera yapraklarını sürekli olarak hasat edebileceksiniz demektir.

 

Geleneksel olarak, aloe yara iyileşmesi, cildin nemlendirilmesi ve korunması gibi tropikal faydaları ile bilinir. Bitkinin vitamin ve akemannan içeriği bir katkı maddesi olarak sayısız güzellik ürünlerinde kullanılmaktadır; Bununla birlikte, besleyici özellikleri de bu bitkiyi canlı bir kozmetik ürünü haline getirir. Şimdi aloeyı büyütmeyi öğrenelim

 

Kendi Aloe Vera’ nızı Yetiştirmek

 

Kendi aloe veranızı yetiştirmeye ilk başladığınız zaman dikkate alınması gereken en önemli şey, bitkinin toprağı ve yeridir. İlk olarak, aloe verayı nerede büyüteceğinize karar verin. İster iç mekanda ister dışarıda olsun, bitkinin bol ışık alacağı bir yer seçmeniz şarttır. Bununla birlikte, çok fazla doğrudan güneş ışığı bitkinin kurumasını ve yaprakları kahverengiye çevirmesine neden olabilir. Ancak çok az ışık bitkinin büyümesini durduracaktır. Ayrıca aloe kışın donabilir ama bu konuya dikkat etmeniz önemlidir, bu nedenle bitkinizi nerede yetiştirmek istediğinizi seçerken yerel ikliminizi göz önünde bulundurun. Dondurma sırasında kolayca iç mekanda  bulunabilen bir tencereyi seçmenizi veya bitkinizi bir minder veya battaniye ile kapatabileceğiniz bir yere bırakmanızı öneririm. Bitki, iç ortamda yetiştirilecekse, bitkinin yeterli güneş ışığı göreceğinden emin olun; Güney veya batıya bakan pencereler idealdir.

İlginizi Çekebilir  Radyoyu Kim İcat Etti? Radyoyu ilk Kim Buldu

Aloe veranın nereye yerleşeceğine karar verdikten sonra toprağı seçmeye başlamanın zamanı gelmiştir. Aloe vera kuru topraktan hoşlanır, bu yüzden kaktüs saksı tozu karışımını kullanmanızı öneririm. En iyi alternatif perlit eklenmiş normal bir saksı toprağı kullanmak olacaktır. Aloe vera’nı eklerken, bitkiyi dik duracak şekilde konumlandırdığınızdan ve tabanı ve kökleri toprakla kapladığınızdan emin olun. Merkezden dışarıya doğru büyüdükleri için bitkiler arasında birkaç inç boşluk bırakın. Aloe vera’ya biraz yer ayırın, çünkü ana bitki “bebekleri” dış tabanından dengeleyecektir.

 

Uygun bir ekici seçmek de önemlidir. Orta ila büyük bir ekici ile başlayın ve iyi drene olduğundan emin olun. Ayakta tek bir büyük delik bulunan ekiciler en iyisidir, çünkü duran su varsa bitki büyümeyecektir. Aslında, yeni bitki sahiplerinin aloe vera bakmaya çalışırken en sık karşılaştığı sorunlardan biri suyun bitkide kalmasıdır. Sulanarken toprak nemli olmalı, ıslanmamalıdır. Sulamayı ölçmenin en iyi yolu, serin veya nemli hissettikleri sürece, bitkinin yeterli suya sahip olduğu birkaç günde bir bitki yaprağı seçip dokunmaktır. Yapraklar kuru veya kırılgansa , öncelikle güneş ışığı koşullarını inceleyin, sonra suyunu gerektiği gibi ayarlayın. Tekrar sulamadan önce, toprak tamamen kuru olmalıdır. Soğuk aylarda daha az suya ihtiyaç duyacaktır.

 

Aloe Vera Bitki Yapraklarının Hasatı

Bitki olgunluğa ulaştığında, besleyici yararları için aloeyi hasat etmeye başlayabilirsiniz. Ek yapraklar veya sürgünler bitkinin merkezinde büyüdükten sonra bu işlemi yapmak güvenlidir. Aloe vera’daki yaprakları hasat etmek için, bitkinin en dış bölümünden olgun yaprakları seçerek başlayın. Onları mümkün olduğunca tabana yakın olarak kesin, ancak kökleri rahatsız etmeyin. Yaşayan bir dekorasyon olduğundan bitkinin estetiğini azaltmayacak bitki yapraklarını seçmenizi öneririm.

 

Aloe’nuzun ürettiği bitki örtüleri veya “bebekleri”, dikkatli bir şekilde kökten çıkararak, ebeveynden kopararak ve kendi başlarına dikerek çıkartabilirsiniz. Bu mini bitkiler harika hediyeler verir. Aloe bitkilerinin katlanarak yeniden nüfuz etmeleri nadir birşey değildir, bu nedenle bitmeden önce bol miktarda aloe almanız iyi bir şans!

Aloe vera uretim

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu