Genel Kültür

Anneler Günü Nedir? Neden Kutlanır? Tarihçesi

ilk ne zaman kutlanmaya başlandı?

1907 yılında Philadelphia’da Ana Jarvis adında bir kadın, ulusal bir Anneler Günü için kampanya başlattı. Bayan Jarvis, West Virginia eyaletinde annesinin bağlı olduğu kiliseyi, annesinin vefatının ikinci yıl dönümü olan mayısın ikinci pazarında, Anneler Günü’nü kutlamaya ikna etti ve bir yıl sonra, bütün Philadelphia’da kutlanmaya başladı.Ama tüm Amerika’da kutlanmıyordu.

anneler gunu ne zaman

Resmi olarak Anneler Günü hangi ülkede ve ne zaman kutlanmaya başlandı?

Bayan Jarvis ve onu destekleyenler bakanlara, iş adamlarına ve politikacılara, ulusal bir Anneler Günü ilan edilmesi için dilekçeler yazmaya başladılar.Başkan Woodrow Wilson, 1914’te resmi bir açıklama ile Amerika‘da Anneler Günü’nü ulusal tatil ilan etti.Böylece her yıl mayısın ikinci pazarında kutlanmasına karar verilmiş oldu.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde bu özel gün farklı tarihlerde kutlanmasına karşın, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Türkiye, Avustralya ve Belçika’da mayıs ayının ikinci pazarında kutlanmaktadır.

Türkiye’de ilk Anneler Günü ne zaman kutlanmaya başladı?

Annelere armağan edilen bu özel gün bizim ülkemizde 1955 yılından bu yana kutlanmaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde kutlandığı gün konusunda değişiklikler yaşansa da Türkiye’de Mayıs ayının 2. Pazar günü Anneler Günü olarak kutlanır.

Eski zamanlarda Annelere itaf edilen gün

Tarihteki ilk anneler günü kutlamaları, Antik Yunan’da, tanrıların anası Rhea onuruna düzenlenen bahar kutlamalarında yapıldığı söylenir. 1600’lerin İngiltere’sinde ise “Anneler Pazarı” kutlanırdı.

anneler gununun tarihcesi

İngiltere’de ki ”Anneler Pazarı Günü”nün hikayesi

“Lent” adı verilen ve Paskalya’nın 40 gün öncesinden başlayan sürecin dördüncü pazarında kutlanılan “Anneler Pazarı” ile, bütün İngiliz anneler onurlandırılırdı.

İlginizi Çekebilir  Melodika Nedir? Nasıl Kullanılır?

O zamanlar yoksul İngilizler’in çoğu, varlıklı ailelerin yanında hizmetçilik yapmaktaydı. Çalıştıkları evler çoğunlukla kendi evlerinin çok uzağında kaldığından, hizmetçilerin işverenlerinin yanında yaşamasına izin verilirdi. “Anneler Pazarı”nda hizmetçilere izin verilir, evlerine gidip günü annelerinin yanında geçirmeleri teşvik edilirdi.

“Anneler Pastası” denilen özel bir pasta, bu kutlamayı daha da özel kılardı.

Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasıyla kutlama biçim değiştirerek “Kilise Ana” kutlamasına dönüştü. Kendilerine hayat veren ve kötülüklerden koruyan gücün “Kilise Ana” olduğuna inanılırdı. Zamanla kilise festivali ile “Anneler Pazarı” kutlamaları karıştı ve insanlar, kiliseyle birlikte annelerine de şükranlarını sunar oldular.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu