Hun Devleti Hükümdarları
Hun devletinin bilinen 4 adet önemli hükümdarı vardır.
Teoman (M.Ö 220-209)
İlk Türk hükümdarı ve Türk devletinin bilenen kurucusudur. Devlet içerisinde hükümdarlara Yabgu adı verilir di. Bu dönemde Hükümdar Olan Teoman, halk arasında Teoman Yabgu olarak bilinirdi. Bir çok Türk boyunu bir araya getiren Teoman merkezi bir devlet kurmayı amaçlamıştır. Kurduğu Devletle Tahdu unvanını elde eden Teoman aynı zaman Devletin lideri olarak ilan edildi. Teoman Çin devletine yaptığı çok sayıda sefer başarıyla sonuçlanmamıştır. Başarısızlığın altında yatan sebep boyların bir bütün olarak değilde parça parça akınlar düzenlemesidir.Büyük bir Hun akımı olmasa da Teoman Çin imparatorluğunu korkutmayı iyi şekilde başarmıştır.
Teoman döneminde halk arasında sırada ki hükümdar Mete olarak beklenirken, Teoman diğer eşinden olan oğlunu tahta geçirmeyi düşünse de istediğini yapamamıştır. Mete topladığını 10000 kişilik orduyla babasını mağlup edip tahta geçmeyi başarmıştır.
İkinci Hükümdar: Mete (M.Ö. 209-174)
Babasını mağlup ederek tahta geçen Mete, han unvanını alarak Mete Han olarak anılmaktadır. Komşu ülkelere açtığı savaşları kazanan Mete, kaybeden devletleri vergiye bağlayarak güçlenmelerini engellemiştir. Yenilgiye uğrattığı Donghu, Yüeç ve Tuzguz halklarını kendi toplaraklarına katmıştır. Gaozo devletinide mağlup eden Mete, Asyaya hüküm süren Hun devletini kurmayı başarmıştır. Günümüzde çavuş oku olarak bilinen ıslıklı okun mucidi olarak bilinir. Ayrıca orduya getirdiği 10 luk sistem günümüzde hala kullanılmaktadır. Mete Han bir çok açıdan geleceğe ışık tutmuştur. Toprağa verdiği önem dilden dile anlatılan bazı hikayelerle bilinmektedir. Ona göre toprak devletin bir bütünüdür asla parçalanamaz, dağıtılamaz.
Ki-Ok dönemi (M.Ö. 174-160)
Bu dönemde Çin olan siyasi ilişkiler daha gelişmiş ve Ki-ok Çinli bir prensesle evlenmiştir. Evliliği sırasında prensesin bohça süsüyle saraya giren casusları engelleyememiştir.