Güncel

Dava Nasıl Açılır? Dava Açma Ücreti

Ülkemizde farklı sebeplerden dolayı, mahkemelere yapılan başvurular dahilinde, bazı davalar yürütülmeye koyulmaktadır. Bu davalar ise kişi ya da kurumlara açılmaktadır. Kurum ya da kişilere açılan davalarda her hangi bir hak talep etmek adına bu işlemler uygulanmaktadır. Haksızlığa uğranmış olan durumlarda yargılamalar yapılarak, sonuç olumlu ya da olumsuz olarak taraflara ulaştırılmaktadır.

Sizlere bu yazımızda, dava nasıl açılır hakkında bilgiler vereceğiz.

davanasilacilir
dava nasilacilir

Avukat ile görüşme

İlk olarak dilekçe yazılıp başvuru yapılmadan önce, iyi bir avukat tercih edilmesi gerekiyor. Her avukatın kendi alanı olabildiği gibi her davaya bakan avukatlarda bulunabilmektedir. Dava detayları ve gerekli diğer detaylar iyi bir avukat ile görüşerek, bununla birlikte dilekçenin oluşturulması gerekiyor.

Dilekçe yazmak

Davanın içeriğine göre profesyonel bir hizmet alınarak, avukatlar ile birlikte dilekçeler hazırlanması gerekiyor. Davanın başlatılması için bu dilekçenin oluşturulması şart koşulmaktadır. Dilekçenin mahkemeye ulaşması dahilinde dava açılmış olmasının yanı sıra davanın harca tabi olduğu durumlarda tahsil edilmesi ile birlikte bu süreç başlatılmaktadır. Yine harca tabi olmayan davalarda da gider avansın tahsil edilmesi gerekmektedir. Daha sonra mahkemeye ulaşan dilekçe tarihi ile birlikte davanın açılmış olması öne çıkar.

Dava süreleri ne kadardır?

Her ne kadar her kişinin dava açması belirtilen dilekçelerin tahsilatlarının yapılması ve mahkemeye ulaştırılması gibi süreçlerden geçilerek kolay olsa da, açılan davalar ciddi bir süreç kapsamında girmektedir. Her davanın farklı bir süresi bulunurken, dava nasıl açılır dediğinizde bu süreçler hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bazı dava süreçleri aşağıda ki gibidir.

  • Ülke genelinde, bir hukuk davasının ortalama olarak 209 günde sonuca bağlanmış olması 2010 verilerine göre belirlenmiştir. Aşağıda ki bilgilere detaylı şekilde göz atabilirsiniz.
    • Fikri sınai haklar hukuk mahkemesi; 544 gün
    • Asliye ticaret mahkemesi; 455 gün
    • İş mahkemeleri; 446 gün
    • Aile mahkemeleri; 165 gün
    • Sulh hukuk mahkemesi ise 109 günde karara bağlandığı bilinmektedir.
İlginizi Çekebilir  Forum İstanbul Bayramda Açık mı? 2019

Mahkemelerin ve davaların yürütüme sürecinde, gösterilen deliller ve delil yetersizlik durumlarından dolayı bazı uzayışlarda mümkün olabilmektedir. Konu hakkında yine en doğru bilgi kendi avukatınız dahilinde sizlere sunulabilecektir.

Dava açmak mantıklı mı?

Elbette ki ülkemizde, haksızlığa uğramış olan kişilerin, haklarını yasal olarak aramaları kesinlikle doğru bir adımdır. Fakat bu karar verilirken yine bazı faktörlere göz atmakta fayda vardır. Bunlara ise şöyle ulaşabilirsiniz.

  • Davayı kaybettiğinizde, eğer ki açmamanız durumunda uğradığınız haksızlıktan daha büyük bir zaman ve nakit kaybı yaşayacaksanız, dava açmak maddi açıdan mantıklı değildir
  • Eğer ki davayı kaybetme ihtimaliniz oldukça az ve kazanma durumunuz muhtemel ise dava açmanız ve hakkınızı aramanız daha doğru olacaktır
  • Her ne kadar haklı olduğunuz durumlarda da delillerin yetersizliğinden dolayı kaybetme imkânınız bile olsa da maddi açıdan kayıplarınızı göz ardı etmek istemeniz durumunda, yine de hakkınızı aramanız sizler için kişisel bir seçimdir.

Dava ücret ve giderleri

Elbette ki açılan davanın türüne göre Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen bazı harç ve ücretlerin yatırılması gerekebilmektedir. Bu ücretler yatırıldıktan sonra dava süreci başlamaktadır. Fakat bilmeniz gerekir ki, dava tarafınızca kazanılmış olursa, vermiş olduğunuz harç ve diğer giderler tarafınızca tekrar alınabilmektedir.

Dava dilekçesi hakkında bilgiler

Şüphesiz ki dava nasıl açılır sorularınızda dilekçe hakkında da bazı bilgilere ulaşmanız doğru olacaktır. Dilekçede olması gereken bilgiler şöyledir.

  • Dava açılacak mahkeme adı
  • İsim ve soy isim, TC kimlik numarası, açık adres
  • Davalının isim ve soy ismi, kimlik numarası, açık adresi
  • Dava hakkında gerekli olan tüm bilgiler ve açıklamalar, net ve öz bir şekilde yer alması gerekmektedir.
  • Diğer bulunması gerekenler hakkında avukatınızdan detaylı bilgiler alabilirsiniz.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu