Eğitim

Doktor Olmak İçin Yeteneğe Gerek Var Mıdır?

Doktor Olmak İçin Yeteneğe Gerek Var Mıdır?

Bazı meslekler vardır ki o mesleği layıkıyla yerine getirebilmek sadece belli bir eğitime tabi olmak yeterlidir. Ardından söz konusu eğitimi alan herkes bu mesleği icra edebilir. Ancak kimi mesleklerin durumu bu kadar basit değildir. Bazı meslekler özel yetenekler, özel amaçlar, özel yetkiler içerir. Aslında bu tür mesleklerin başında sanatla ilgili olanlar geliyor. Ancak Türkiye’de pek bilinmese de doktor olmak da belli bir yetenek ve belli bir beceri gerektirir.

Doktor olmak isteyenlerin en büyük özelliği genellikle hayat kurtarmaya karşı duydukları büyük tutkudur. Zaten hekimliği kutsal kılan da budur. Ancak özellikle cerrahi ve psikayatri gibi dalların özel bir yetenek istediği de ayrıca bilinmektedir. Doktor yetenek ve becerileri arasında çabuk karar verme ve analitik düşünme başı çekiyor. Ancak elbette bunlar tek yetenekler değil.

Bilindiği gibi yetenek doğuştan gelen ve sonradan kazanılamayan bazı becerilere verilen addır. Yetenekler geliştirilebildiği gibi, körelebilir de. Önemli olan bireyleri sahip oldukları yeteneklerin genç yaşlarda belirlenmesi ve buna göre bir eğitim almalarının sağlanmasıdır. Üstün yetenekli bir müzik dehasının yanlış meslek seçimi sonucu bankacı olması nasıl büyük bir kayıp olacaksa; hayat kurtarmaya dair içgüdüleri ve yetenekleri gelişmiş olan birinin de doktorluk yerine memurluğu seçmesi de yine bir başka kayıp olacaktır.

Bazı uzmanlara göre yetenek, insanlık için zor mesleklerin icra edilebilmesi için doğanın insana sunduğu bir fırsattır. Bu fırsatların iyi değerlendirilmesi de hayati önem taşıyabilir. Bu bağlamda doktorların yetenekleri arasında muayene ettikleri hastalarının hastalıklarına dair sezgilerinin ve öngörülerinin kuvvetli olması sayılabilir. Doktor olmak için bu yetenekler ne şart koşuluyor, ne de aranıyor. Ancak bunların olması doktor ve hastanın işini kolaylaştırıyor.

İlginizi Çekebilir  Eğik Yazı Kalkıyor mu?

Öte yandan doktorların yeteneklerini geliştirmek adına seminerlere katılmaları, psikolojik destek almaları, iç görülerini geliştirerek daha başarılı olmak adına adım atmaları da öneriliyor. Tıp bir pozitif bilim alanıdır. Bu bağlamda bu meslek tamamen yeteneklere bağlanmaz. Ancak bu alanda yetenekli ve istekli olan doktorların çok daha başarılı olduğu da bilinmektedir.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu