Nedir?

Ebola Virüsü Nedir

Ebola virüsü bundan 38 yıl önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkmıştır. 2013 yılından beri yayılmaya devam etmektedir. Dünya sağlık örgütü (WHO) çok çabuk yayıldığı bilgisini verdi ve dış basına ‘fearbola’ Türkçesiyle korku-bola ismini verdi.

Ebola virüsü, insan ve hayvanlarda kanamalı ateş şeklinde yayılan bir hastalık virüsüdür. 4. Risk grubu patojenlerinin içinde yer aldığı kabul edilmektedir. Bu hastalık vücutta akut başlangıçlı yüksek ateş ve gastrointestinal kanamalara yol açan bir enfeksiyon şeklinde ilerlemektedir. Ölüm oranı %90gibi yüksek bir orana sahiptir.
 

Ebola Virüsü Belirtileri

Hastalık bağışıklık sisteminde çökme, pıhtılaşma fonksiyonlarının bozulması, kanın damar dışına çıkması ve şok tablosunun gelişmesiyle olur. Virüs vücuda girdikten 5-10 gün sonra hastalık başlama belirtilerini göstermeye başlar. Yüksek ateş, üşüme, titreme ve halsizlik gibi belirtilerle başlamaktadır.
 

Ebola Virüsü Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Enfeksiyonun bulaşmasının elbette ki birçok yolu vardır. Ebola virüsü hastalığı direk temasla geçen bir enfeksiyondur. Bu hastalığı taşıyan insanın kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas, bu hastalıkla kontamine olmuş objeler, cenaze işlemleri sırasında cenazeye direk temas edilmesi, iyileşen erkek hastaların 7 haftaya kadar spermleri yoluyla hastalığı bulaştırması da mümkündür. Bunların dışında en çok da hastanın bakımıyla ilgilenen yakınlar ya da hasta bakıcılara bulaşmaktadır.

Ebola virüsü hastalığı Afrika dışında Amerika ve Almanya da görüldüğünden tüm dünyayı tehdit eden bir hastalıktır.

İlginizi Çekebilir  Olasılık nedir?

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu