Eğitim
-
Çiftçiler Yaz Dönemi İçin Böcek İlaçlama Yaptırmaya Başladı
Bahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte çiftçilerde yavaş yavaş tohum, fidan dikme, çapalama, ilaçlama gibi tarımsal faaliyetlerini yapmaya başladı. Bu faaliyetler içerisinde çiftçilerin en çok dikkat ettikleri ise mahsullerini korumak amacıyla yaptıkları böcek ilaçlama. Özellikle Mart ve Nisan aylarında ısınan hava ile birlikte ortaya çıkan çeşitli böcekler ağaç ve tohumlara zarar vermektedir. Meyve ve sebzelerini korumak isteyen çiftçiler de…
Devamını Oku » -
Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Nedir?
Canlılar hayatlarını devam ettirmek için bazen kendi istekleriyle, bazen doğanın etkisi ile ve bazende istenmeden geçirdiği bazı değişimler bulunur. Bu yazımızda canlının geçirdiği bu değişimleri ele aldık. Lütfen olumlu yada olumsuz düşüncelerinizi bizimle paylaşın. Mutasyon Nedir? Genlerin yapısında meydana gelen değişime Mutasyon denir. Genlerin yapısında meydana gelen değişim iki farklı şekilde olur; Bireyin yapısında meydana gelen değişimler. Kişi mutasyona sebep…
Devamını Oku » -
Asal Sayı Nedir? Aralarında Asal Olan Sayılar
Asal sayı, matematiksel bir kavram olmakla birlikte, matematik sözlüğünde anlamı kendinden ve “1” sayısından başka böleni olmayan sayılar kümesi olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda asal sayılar pozitif olmalıdır ve tam bölünmelidir şeklinde bir kural bulunmaktadır. Bu konuyu örneklemek gerekirse: 7 rakamı 2 ya da 3 rakamına tam olarak bölünmez. 7 sadece kendine ve 1’e bölünebilir. Bu yüzden 7 bir asal…
Devamını Oku » -
Dinamometre nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Bir cisme uygulanan Kuvvet Dinanometre ile ölçülür.çoğunlukla arabalardaki helezon yaylar gibi yamuk çeliklerden ve sarılmış tellerden oluşturulmaktadır. Esneme payı, ölçülmek istenen cismin ağırlığı ile doğru orantıda esneyerek, size rakamsal bir sonuç verir. Eski kantar adı verilen el terazilerinde ki mantıkla aynı olarak işler. Bu sayede kuvvetin yapmış olduğu etkiyi, tepki olarak ölçümler ve bir değer elde edersiniz. Kullanılan çelik ya…
Devamını Oku » -
Dolaşım Sistemi Nasıl Çalışır?
Canlılarda Dolaşım; Damarlarınızda bulunan kanın vücutta yer değiştirmesini sağlayan sisteme verilen addır. Dolaşım sistemi organları kalp, akciğerler ve şüphesiz kanallarınız olan damarlarınızdır. Dolaşım sistemi kan hareketine iki farklı çeşit getirir. Temiz kan pompalanması ve kirli kanın toplanıp temizlenip ayrıştırarak akciğerlere yollanmasıdır. Temiz kan dolaşımı kalbinizin sol kulakçığına gelir ve oradan da sol karıncığa geçiş yapar. Aort yani en büyük atardamar…
Devamını Oku » -
Genç Osman Kimdir? Nasıl Öldürüldü
16. Osmanlı padişahı Sultan 2. Osman (Genç Osman), 1604 yılında doğdu. Babası Sultan 1.Ahmet, annesi Haseki Mafiruz Sultan‘dır. 1618 yılında, amcası 1.Mustafa’nın tahttan indirilmesi sonucu 14 yaşında Osmanlı tahtına oturdu. Annesi Mahfiruz Sultan, 2.Osman’ın iyi bir eğitim alması için seferber oldu. 2. Osman, Arapça, Farsça, Yunanca, İtalyanca gibi dilleri öğrendi. Tahta çıktığında da iyi eğitim almış, zeki ve cesur bir…
Devamını Oku » -
Canlıların Temel Bileşenleri Nelerdir?
Canlıların temel bileşeni iki başlık adı altınca incelenmektedir. Organik Bileşikler İnorganik Bileşikler Karbonhidratlar Proteinler Vitaminler Yağlar Nükleik Asitler ATP Enzimler Su Tuzlar Asitler Mineraller Bazlar A) İnorganik Bileşikler İnorganik bileşikler sindirilmeden direk kana geçerler. 1)Asitler 2)Bazlar Ortama İyonu veren bileşiklerdir. Turnusal kağıdını Kırmızı renge boyarlar Tatları ekşidir. Organik ve inorganik bileşiklerde bulunur. C(karbon) içerenlerin çoğu organiktir. PH<7 Ortama…
Devamını Oku » -
Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir?
Canlıların Ortak Özellikleri Hücresel Yapı Yapısal Benzerlik Organizasyon Beslenme Solunum Boşaltım Hareket Üreme Büyüme-Gelişme ve Ölüm Metabolizma Sindirim ve Dolaşım 1. Hücresel Yapı: Tek hücreli ve çok hücreli canlıların tümünde hücresel yapı bulunur 2.Yapısal Benzerlik: Bütün canlıların hücre gruplarında, DNA, RNA, Ribozom,Enzim,ATP,Protein, Karbonhidrat, Yağ, Mineraller ve su gibi kimyasal maddeler bulunur. 3. Organizasyon: Tek hücreli canlılarda hücre organelleri arasında iş bölümü…
Devamını Oku » -
Bakteri nedir? Nasıl Çoğalır?
Bakteri nedir? Bakteriler nasıl çoğalır? Bakteriler nerede yaşar Bakterilerin hücre sitili nasıldır Bakteri çeşitleri nelerdir Bakteriler, biyolojik olarak tek hücreli canlılar içerisinde yerini almaktadır. Sadece mikroskop ile görüntülenebilmekte olup, farklı şekillere bürünerek görüntülenebilirler. Çeşit farklılığı ve gün geçtikçe keşfedilen yeni bakteri çeşitleri ile bu sayı gün geçtikçe artmakta ve insanların şaşkınlıkla takip ettiği bir bilim konusudur. Bakteri şekillerinden birkaç örnek…
Devamını Oku » -
Mitoz Bölünme Nedir? Evreleri ve Özellikleri Nelerdir?
Mitoz bölünme, Tek hücreli (Örnek; Amip) ve çok hücreli canlılarda meydana gelen bir bölünme şeklidir. Ana hücredeki kalıtım maddesi Mitoz ile miktarda yeni oluşan canlıya geçer. Yeni oluşan canlı ana canlıya bir ikizi kadar benzer. Bölünme sonucu zarar gören, yaşlanan hücrelerin yerine yenileri geçer. Canlılarda özellikle büyüme özelliğini sağlayan, canlı hücre sayısının Mitoz ile bölünerek artmasıdır. Mitoz Bölünme tek hücreli…
Devamını Oku » -
Bilinen Hun Devleti Hükümdarları Kimlerdir?
Hun Devleti Hükümdarları Hun devletinin bilinen 4 adet önemli hükümdarı vardır. Teoman (M.Ö 220-209) İlk Türk hükümdarı ve Türk devletinin bilenen kurucusudur. Devlet içerisinde hükümdarlara Yabgu adı verilir di. Bu dönemde Hükümdar Olan Teoman, halk arasında Teoman Yabgu olarak bilinirdi. Bir çok Türk boyunu bir araya getiren Teoman merkezi bir devlet kurmayı amaçlamıştır. Kurduğu Devletle Tahdu unvanını elde eden…
Devamını Oku » -
Eğik Yazı Kalkıyor mu?
2005 yılında yürürlüğe giren eğik yazı, 2017 yılında yapılan açıklamalarla birlikte eğitim müfredatından kaldırılacağı belirtildi. Bu açıklamayla birlikte bir çok velinin yanı sıra zorlanan öğrencileri de sevindirdi. 2017 Yılında görev yapan Milli Eğitim Bakanı olan İsmet Yılmaz, 2017 mart ayında açıklama yaparak, “bitişik el yazısı’na son verileceğini, kaldırılan bitişik el yazısı yerine dik temel harfler kullanılacağını açıkladı. Açıklamalara göre öğrenciler…
Devamını Oku » -
Isı ve Sıcaklık nedir? farkları nelerdir? Birimi nedir?
Günlük hayatta en çok karıştırılan kavramlardan biri olan ısı ve sıcaklık arasındaki farkları inceleyecez. Isı ve sıcaklık kavramları aynı sanılıp birbirinin yerine kullanılmaktadır. Fakat bu iki kavram birbirinden tamamen farklıdır. Bu gün sizlere bu iki kavramı bir kaç cümle ile birbirinden farklı olduğunu açıklayacağım. Isı nedir? Sıcaklık nedir? *Isı bir enerji birimidir. sıcaklık ise ısının göstergesidir. Şöyle ki ısı alan her…
Devamını Oku » -
Yön Nasıl Bulunur, Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir?
Hayatımız hep bir yerlere gitmekle geçiyor. Gideceğimiz yerleri bulmak günümüzde ki teknoloji sayesinde artık çok kolay. Aracımıza takılan navigasyon, telefonumuzda bulunan programlar sayesinde yön bulmak artık sorun olmasa da, her teknolojik aletin bir pil gücü olduğu unutulmamalıdır. Bilmediğimiz ıssız bir yere düşme ihtimalimiz nedir ki?, Kim bilebilir. Maceraperest bir yapınız varsa, yada sürekli gezmeyi seviyorsanız kaybolmanız kaçınılmaz olabilir. Peki yönümüzü…
Devamını Oku » -
Geleceğin Gözde Meslekleri Nelerdir?
Geleceğin Gözde Meslekleri Değişen yaşam koşulları, gelişmekte olan bilim, teknoloji ve birçok unsur değişik meslek gruplarının ortaya çıkmasına olanak sağlıyor ve zaman ilerledikçe de çok farklı meslek grupları ile karşı karşıya kalacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Farklı meslek gruplarının ortaya çıkmasının yanı sıra her mesleğin önemi de günden güne farklılık göstermektedir. Geleceğin meslekleri diye tabir edilen bir anlamda öngörülen alanlarda günden…
Devamını Oku » -
Doktor Olmak İçin Yeteneğe Gerek Var Mıdır?
Doktor Olmak İçin Yeteneğe Gerek Var Mıdır? Bazı meslekler vardır ki o mesleği layıkıyla yerine getirebilmek sadece belli bir eğitime tabi olmak yeterlidir. Ardından söz konusu eğitimi alan herkes bu mesleği icra edebilir. Ancak kimi mesleklerin durumu bu kadar basit değildir. Bazı meslekler özel yetenekler, özel amaçlar, özel yetkiler içerir. Aslında bu tür mesleklerin başında sanatla ilgili olanlar geliyor. Ancak…
Devamını Oku »