Biyoloji

  • mutasyonnedir

    Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Nedir?

    Canlılar hayatlarını devam ettirmek için bazen kendi istekleriyle, bazen doğanın etkisi ile ve bazende istenmeden geçirdiği bazı değişimler bulunur. Bu yazımızda canlının geçirdiği bu değişimleri ele aldık. Lütfen olumlu yada olumsuz düşüncelerinizi bizimle paylaşın. Mutasyon Nedir? Genlerin yapısında meydana gelen değişime Mutasyon denir. Genlerin yapısında meydana gelen değişim iki farklı şekilde olur; Bireyin yapısında meydana gelen değişimler. Kişi mutasyona sebep…

    Devamını Oku »
  • Dolaşım Sistemi

    Dolaşım Sistemi Nasıl Çalışır?

    Canlılarda Dolaşım; Damarlarınızda bulunan kanın vücutta yer değiştirmesini sağlayan sisteme verilen addır. Dolaşım sistemi organları kalp, akciğerler ve şüphesiz kanallarınız olan damarlarınızdır. Dolaşım sistemi kan hareketine iki farklı çeşit getirir. Temiz kan pompalanması ve kirli kanın toplanıp temizlenip ayrıştırarak akciğerlere yollanmasıdır. Temiz kan dolaşımı kalbinizin sol kulakçığına gelir ve oradan da sol karıncığa geçiş yapar. Aort yani en büyük atardamar…

    Devamını Oku »
  • canlilarin_temel_bilesenleri

    Canlıların Temel Bileşenleri Nelerdir?

    Canlıların temel bileşeni iki başlık adı altınca incelenmektedir. Organik Bileşikler İnorganik Bileşikler Karbonhidratlar Proteinler Vitaminler Yağlar Nükleik Asitler ATP Enzimler   Su Tuzlar Asitler Mineraller Bazlar   A) İnorganik Bileşikler İnorganik bileşikler sindirilmeden direk kana geçerler. 1)Asitler 2)Bazlar Ortama  İyonu veren bileşiklerdir. Turnusal kağıdını Kırmızı renge boyarlar Tatları ekşidir. Organik ve inorganik bileşiklerde bulunur. C(karbon) içerenlerin çoğu organiktir. PH<7 Ortama…

    Devamını Oku »
  • canlilarin-ortak-ozellikleri

    Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir?

    Canlıların Ortak Özellikleri Hücresel Yapı Yapısal Benzerlik Organizasyon Beslenme Solunum Boşaltım Hareket Üreme Büyüme-Gelişme ve Ölüm Metabolizma Sindirim ve Dolaşım 1. Hücresel Yapı: Tek hücreli ve çok hücreli canlıların tümünde hücresel yapı bulunur   2.Yapısal Benzerlik: Bütün canlıların hücre gruplarında, DNA, RNA, Ribozom,Enzim,ATP,Protein, Karbonhidrat, Yağ, Mineraller ve su gibi kimyasal maddeler bulunur.   3. Organizasyon: Tek hücreli canlılarda hücre organelleri arasında iş bölümü…

    Devamını Oku »
  • bakteri nedir

    Bakteri nedir? Nasıl Çoğalır?

    Bakteri nedir? Bakteriler nasıl çoğalır? Bakteriler nerede yaşar  Bakterilerin hücre sitili nasıldır Bakteri çeşitleri nelerdir Bakteriler, biyolojik olarak tek hücreli canlılar içerisinde yerini almaktadır. Sadece mikroskop ile görüntülenebilmekte olup, farklı şekillere bürünerek görüntülenebilirler. Çeşit farklılığı ve gün geçtikçe keşfedilen yeni bakteri çeşitleri ile bu sayı gün geçtikçe artmakta ve insanların şaşkınlıkla takip ettiği bir bilim konusudur. Bakteri şekillerinden birkaç örnek…

    Devamını Oku »
  • Mitoz Bölünme

    Mitoz Bölünme Nedir? Evreleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Mitoz bölünme, Tek hücreli (Örnek; Amip) ve çok hücreli canlılarda meydana gelen bir bölünme şeklidir. Ana hücredeki kalıtım maddesi Mitoz ile miktarda yeni oluşan canlıya geçer. Yeni oluşan canlı ana canlıya bir ikizi kadar benzer. Bölünme sonucu zarar gören, yaşlanan hücrelerin yerine yenileri geçer. Canlılarda özellikle büyüme özelliğini sağlayan, canlı hücre sayısının Mitoz ile bölünerek artmasıdır. Mitoz Bölünme tek hücreli…

    Devamını Oku »
Başa dön tuşu