Hayvanlar Alemi

Evde hamster bakımı ile ilgili herşey

suriye hamster resim
Suriye Hamsteri

Hamsterlar, çeşitli renklere, tüy uzunluğuna, büyüklüklere ve ruh hallerine sahip olabilirler. Kimileri çok hızlı olur elde avuçta durmaz, kimileri nispeten daha uyumlu ve sakin olabilir. Bunun yanında bazıları tek yaşamak zorundayken, diğerlerinde böyle bir sıkıntı yoktur.

Mesela piyasada satın alabileceğiniz yaygın bir tür olan Suriye hamsterı, yalnız yaşamalıdır, bu tür altın hamster adı ile de anılabilir. Cüce hamster dediğimiz, daha küçük tür ise hemcinsleri ile aynı kafes içerisinde yaşayabilir, herhangi bir sorun yaşamaz.

Suriye hamsterlarının bölgelerine karşı aşırı korumacı olmaları ve gerektiğinde yakınlardaki hamsterlara saldırabilme olasılıkları dikkate alınmalıdır ve unutulmamalıdır ki bu kavgalar ciddi yaralanmalarla ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Hamsterınız için olabildiğince geniş yaşam alanı sunmakta fayda var, bunun yanında sakın ha kafesleri direkt güneş ışığına, varsa şömine, soba gibi ısı kaynaklarının çok yakınına koymayın.
  • Hamsterınıza çok yemek vermek onu obez yapabilir, bu nedenle hayvana yeterli miktarda doğru besinleri vermek çok önemlidir. Hamsterlar oldukça hızlı bir metabolizmaya sahiptir ve bu da şu anlama gelir, bu hayvanları aç ve susuz bırakmayın. Hamsterlar, arpa, yulaf, çekirdek, mısır gibi kuru gıdalara bayılır. Kuru gıdayı günde bir yemek kaşığı dolusu verebilirsiniz ve bunun yanında elma, kuru üzüm ve karnabahar gibi ürünlerle de diyeti zenginleştirebilirsiniz.
  • Kemirgenlerin dişleri çok hızlı uzar ama dikkat edilmesi gereken nokta dişlerin rahatsızlık verecek boyutlara ulaşmaması. Bunun için yapılması gereken şey hayvanların kafeslerine pet shoplardan rahatlıkla satın alabileceğiniz, hayvanın kemirmesi için uygun küçük bloklar yerleştirmek ve iyice kötü olduğunda yenisi ile değiştirmektir. Bu sayede dişlerin aşırı uzamasına engel olabilirsiniz.
cüce hamster resim
cüce hamster
  • Hamsterlar gece aktif olan hayvanlardır, demek istediğim gündüz uyurlar, geceleri ise fıldır fıldır dolaşırlar. Geceleri epey gürültücü olduklarından, siz siz olun uykunuz hemen bölünüyorsa, kafesi yatak odanızdan biraz uzağa koyun.
  • Yaşam süreleri türlere göre değişmekle birlikte, sağlıklı bir hayvanın 3 seneye kadar yaşayabileceğini söyleyebiliriz. Hamsterınıza olabildiğince iyi davranın, hayat ona çok da adil değil.

Hamsterlarla ilgili ilginç detaylar

  • Hamsterlar uzağı göremezler, yani miyopturlar ve bunun yanında renk körüdürler
  • Hamsterlar hem etçil hem de otçuldur
  • Hamsterlerın 4 tane önde, 5 tanede arkada parmağı vardır
  • Hamsterlar egzersize, kafes içinde koşuşturmaya bayılırlar. Ayrıca hamile bir hamster günde 8 kilometreye yakın koşabilir
  • Sebze yemeği sevmeyen küçük çocuklarınız için harika bir model olabilirler çünkü ıspanak, lahana, karnabahar ve daha onlarca sebzeyi gözlerini bile kırpmadan yer bitirirler.
  • Isırma gibi kötü bir huyları olduğundan, genelde 6 yaş ve üstü çocuklara tavsiye edilir.
  • Bilinen 20 hamster türünün 6 tanesi, Iran, Pakistan ve Afganistan da bulunur.
  • Kafeslerine koyduğunuz herhangi bir hayvanla dövüşmekten kesinlikle kaçınmazlar, biraz anti sosyal ve gergin hayvanlardır.
  • Küçük olduklarına aldanıp, bunların ne kokusu olacak demeyin, bu hayvanların dışkılarının kokusu rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Düzenli temizlik gerekecektir.
İlginizi Çekebilir  Yavru Kedinizin Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu