Özellikle de Güneş ışığının daha çok kendini belli ettiği yaz aylarında, insan teni de bu durumdan nasibini alır. Deri içerisindeki pigmentler, Güneş ışığının da etkisiyle deri üzerinde belirli yerlerde toplanırlar. Bu kısımlar, derinin diğer kısımlarına nazaran daha koyu görünürler. Açık ten rengine sahip olanlarda güneş lekeleri daha sık görülür.
Güneş Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?
Güneş lekelerinin tedavisi için öncelikle güneş lekelerinin, hangi deri tabakasında oluştuğuna bakılır. Güneş lekelerinin giderilmesinde kullanılan en etkili yöntem peeling yapmaktır. Peeling işlemi, deri üzerindeki lekelerin kontrollü bir şekilde alınmasına verilen isimdir.
Güneş lekeleri derinin daha alt katmanlarında da oluşmuş olabilir. Bu durumda doktor kontrolünde daha alt deri tabakalarına peeling uygulanır.
Peeling, esasında kimyasallar ile yapılan bir işlem olduğundan doktor kntrolünde yapılmalıdır. Bunun tek istisnası, güneş lekeleri eğer derinin en üst kısmındaysa olabilir. Eğer güneş lekeleri en üst derideyse bu lekeler deri dikkatlice soyularak ta çıkarılabilir. Daha alt katmanlarda meydana gelen güneş lekeleri için ise kesinlikle doktora başvurulmalıdır.
Güneş Lekelerine Karşı Nasıl Önlem Alınabilir?
Güneş lekelerinin oluşmasını engellemenin en iyi yolu, Güneş’in kendini en çok hissettirdiği saatlerde Güneş’e çıkılmamasıdır. Ancak bu her zaman mümkün olmaz. Bu yüzden eğer Güneş ışığının fazlaca vurduğu saatlerde dışarıya çıkılacaksa Ultraviyole A ve B ışınlarına karşı koruma sağlayacak kremler kullanılmalıdır. Yüz bölgesi için de daha yüksek faktörlü kremler kullanılabilir.