Genel Kültür

Havyar Nedir? Nasıl Üretilir? Yararları Nelerdir?

Havyar, balıkların yumurtasından elde edilir. Havyar yumurtası tüm balıklarda bulunsa da hepsinin tadı ve lezzeti aynı olmaz. Balık türüne göre fiyatları farklılık gösterir. Ancak her balığın yumurtası tüketilmez. Kalitesine göre çeşitlilik gösteren Havyar, Mersin Balığı ve Çiroz balıkları olarak Hazar Denizinde bulunan türler en kıymetli olanlarıdır. En çok tercih edilen rengi siyahtır. Siyah yumurta olarak en değerli ve talep edileni “beluga” havyarı’dır.

 

Havyar Nasıl Üretilir?

Tahmin edildiği gibi balıklar katledilmez. Üretim için yakalanan balıkların karın bölgesi kesilerek yumurtaları alınır, canlı olarak çıkarıldıktan sonra balık karnı özenle dikilir ve tekrar salı verilir. Karnı dikilen balıklar suda yaşamlarına devam ederler ve belli aralıklarla aynı balıktan defalarca elde etmek mümkün hale gelir.

 

Havyar Çeşitleri ve Üretim Yerleri

Beluga en çok tercih edilen ve fiyat olarak en pahalı yumurta çeşididir. Beluganın çapı 2.5-3 mm arasında değişiklik gösterir. Beluga havyarının tadı doğal tereyağını andırır. Beluga mersin balığından elde edilir. Her balıkta yaklaşık olarak 15 kg elde edilir. Hazar denizi dışında en çok , Rusya ve Çin ülkelerinin ortasında yer alan Amur Nehrin den çıkarılan Kaluga havyarıdır. Belugadan farklı olarak daha küçük ve daha koyu renge sahiptir. En ucuz çeşidi olan Sevruga Adi Mersin balığından elde edilir.

Havyar üretimi en çok; Rusya,Azerbaycan, İran gibi ülkeler ön sırada gelmektedir. Dünyada havyar üretimini en çok Azerbaycan karşılamaktadır. Dünyada tüketilen Havyarın yaklaşık %80’ini karşılamaktadır. Türkiye üretimin sonlarında yer alıyor diyebiliriz. Havyar üretimi tesisler aracılığıyla Bodrum ve Adana illerinde yapılmaktadır. Adana tesislerinde üretilen Havyarlar ihraç edilir. Türkiye’de Kefal balığından “Fiska” adıyla üretilmektedir.

Havyar Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde krem olarak üretimi tüketimini geçmek üzere. İnsan yemek olarak tüketmek yerine ciltlerine sürmeyi tercih etmeye başladı. Bunun sebebi; cilt onarımını sağlayan yüksek oranda protein ve yüksek enerji içermesidir. Cilt nemlendirme özelliğine sahip olan havyar, kuru ciltler için bir çözüm yoludur. Havyardan elde edilen kremler sayesinde; kuru ciltler nemlenme özelliği kazanırken, cildi besleme ve kırışıklıkları giderme gibi bir çok özelliği bulunmaktadır.Güzellik salonlarında kullanımı giderek artmaktadır. Yüze sürülerek kullanılır ve cilt için bir çok yararı bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Sedir Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

 

Havyar Nasıl Tüketilir?

havyar-nasil-yenir
havyar-nasil-yenir

Farklı şekillerde tüketilen havyar, direk ağza alınarak tüketildiğinde istenmeyen tatlara neden olabilir. Direk tüketilmek yerine ekmek arasına yada çeşitli kremalarla karıştırılarak tüketilir.

 

Havyar fiyatları kalitesine ve üretim şekline göre değişiklik gösterir. KG Fiyat aralığı 100-1000 lira arasında değişiklik göstermektedir.

 

 

 

Havyar ‘ın faydaları

İnsan metabolizmasına ve cildine bir çok yararı bilinse de henüz tamamen keşvedilememiş diyebiliriz.

  • Protein bakımından oldukça zengin olan ve içinde barındırdığı bol enerjiyi depolayarak halsizlik sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
  • İçinde bol miktarda B12 vitamini bulunduğundan zihin açıcı özelliğe sahiptir.
  • Yaraları hızlı iyileştirme özelliğiyle kan kaybını azaltır. Açık yaraya sahip insanlar için doğal bir tedavi yöntemidir.
  • Cildi yenileme özelliği sayesinde kırışıklık giderizi ve kuru ciltler için nemlendirici özelliğe sahiptir
  • Cinsel gücü arttırmada özellikle erkekler için oldukça etkili doğal bir yöntemdir.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu