İyi bir hayvan eğitimi, önemli bilgi ve mekanik yeterlilik gerektirir. Ancak belki de daha fazla, harika bir eğitim sanatı gerektirir.
Son yıllar da, hayvan eğitimi biliminde altın bir dönem olmuştur. Davranış anlayışımız büyümüş ve gelişmiştir, bu bilgiyi kullanmaya yönelik tekniklerimiz gelişmiş ve temel ilkeler birçok eğitmen tarafından çokça anlaşılmıştır.
Ancak, teknikleri bilmek ve eğitim ustalığı için, iyi bir antrenör olmanın ilk yarısıdır. Kitaplar geniş bilgi birikimine sahip ancak eğitimleri neticesiz olan birkaç eğitmen biliyoruz. Ve çok az bilgiye sahip olan, ancak inanılmaz sonuçlar elde eden diğerlerini de gözlemledim. Peki ya nasıl?
Neredeyse her davranışı öğretmek için çok sayıda teknik kullanılabilir; Ve çok usta eğitmen pek çok şeyi bilir. Fakat belirli bir anda bireysel bir hayvan için doğru tekniğin seçilmesi için algı ve yargı gerektirir: Ne zaman gösterdiğiniz nesneyi itmeli; İtme basıncını ne zaman azaltmalı; Cesaretlendirmek için ne zaman teşvik edilecek, mola hangi ara verilecek; Ne zaman yiyecek, oyun veya övgü ile ödüllendirilecek; Düzenli olarak, cezbetmek, kriterleri yükseltmek veya azaltmak; Neşeyle ne zaman çaba göstermeli, enerji katmalı, sakin olmalı; Ne zaman beklemesi gerekir, daha fazla enerji için köpeği dinlendirmek ya da daha az enerji harcamak için; Ne zaman eğitimi durdurmalıyız veya ne zaman yuvasına zincirlemeliyiz?
Bazı eğitmenler için, okudukları kitaplardan aldığı bilgiler veya internetten okuduğu bilgiler ile eğitim vermek kolay gelebilir. Bilgisiz olan eğitmenler veya yeni başlayan eğitmenler için bu imkansız görünebilir. Bu konu da yanılmayın, eğitim vermek için bir çok süreç vardır, köpeğinizi veya kedinizi eğitme den önce ilk önce “kendinizi” eğitmelisiniz. Köpeklerin veya kedilerin, eğitim verdiğiniz süreçler içerisinde ki hallerini doğru analiz etmeniz gerekir. Eğitim verebiliceğinizi veya kendinizi eğitim vermek için hazır hissettiğiniz de, köpeğiniz veya kedinize düzenli aralıklar ile sabırlı bir şekil de eğitimleri yaptırmanız gerekir. Unutmayın, hayvanlarınızı bir bebek gibi düşünün yavaş yavaş, sizinle beraber öğrenecektir. Kesinlikle şiddet/ses yükseltme gibi tavırlar ile köpeğinizin psikolojisine zarar vermeyin.
Eğitimlerin Tekrarlama ile karıştırılmaması için (bazı insanlar gerçekten işitmeden veya öğrenmeden binlerce saat “eğitebilir”) eğitim sanatçısı geliştirmek için tek güçlü araç, dikkatli, eleştirel, düşünceli bir yol izlemek ve dinlemektir. Eğitim yaptığınız her an sırasında, köpeğiniz tepki veriyor, yanıt veriyor, sizi neleri anlatmaya ve öğretmeye çalıştığınızı anlayabiliyor ve sizi anlamaya çalıştığını tepkileri ilegösteriyor. Dinlemelisin. Köpeğinizi hissetmek için her şeyi odakladığınızda bilim ve teknik çok az dikkat gerektirir ve arka plana geri dönülmelidir. Davranıştaki belirgin değişiklikleri değil, vücut dilindeki en incelikli ve en ince değişiklikleri – gözler, kulaklar, kuyruk, enerji, coşku, katılım da köpeğin tepkilerini kendiniz belirlemelisiniz. Örnek vermek gerekirse yapmamasını istediğiniz birşeyi köpeğiniz yaptığın da hiçbir tepki vermeyin, yapmasını istediğiniz birşeyi doğru yaptığı zaman köpeğinize gülümseyerek onu severek doğru bir şey yaptığını ona hissettirmelisiniz. Bu şekil de, artık köpeğiniz neyin yanlış neyin doğru olduğunu daha kolay anlayacaktır.
Eğitim yaptırdığınız her anı, bir yere yazarak not almalısınız, eğitim sürelerine dikkat etmeli ve belirli saatler de eğitim, belirli saatler de oyun, belirli saatler de ise yeme ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermelisiniz anlayacağınız üzere herşeyi belirli bi düzen içerisin de yapmalısınız.
Elinizden geldikçe her şeyi okuyup inceleyin ve dinleyin ve öğrenin. Her şey kendinizi ve eğitimlerinizi iyileştirmenize yardımcı olacaktır. Düzenli olarak yaptırıcağınız eğitimleri her zaman saatini hatırlarlar eğitim saati geldiğin de o an eğitime odaklanmalısınız.. Ancak nihai olarak elde ettiğiniz eğitim mükemmellik ile sonuçlanmaya bilir sabırlı olmasınız ve unutmamanız gereken bir şey daha var, uyguladığınız eğitimler hayvanların ne kadar istekli olduğuna veya dinlemesine bağlıdır. Konu hakkın da sizler de görüşlerinizi ve düşüncelerinizi bizlere bildiriniz.