Yunan mitolojisinin önemli kahramanlarından Herakles (Herkül) Kimdir?, karşımıza en çok Herkül ismiyle geliyor. Herkül ismi daha çok Roma mitolojisinde geçmektedir. Her dilde yazılışı farklı olsa da en çok Herkül olarak adlandırılır. İngilizce olarak Hercules olarak da bilinir.
Herakles (Herkül) Kimdir?
Yunan mitolojisinde yer alan bilgilere göre Miken kralının kızı olan Alkmen evli bir prenses olduğu halde Zeus Tansırının ilgisini çekmiştir. Zeus Alkmenenin kocası şekline bürünerek Alkmeneyle birlikte olmuştur. Bu birlikteliğin sonucu olarak Herakles yani Herakles dünyaya gelmiştir. Doğumundan sonra tanrısal özellikleriyle dikkat çekince Hera iki zehirli yıllan yollar ve herkül bu yılanları henüz 1 haftalık değilken öldürmeyi başarır. Hera gönderdiği yılanların öldüğünü öğrenince Herkülün Zeusun oğlu olduğunu anlar. O günden itibaren onu öldürmek için uğraşır ve ölümüne sebep olur.
Doğduğu dönemde her çocuğa verilen eğitimin daha ileri şeklinde bir eğitim almıştır. Bir savaşçıda olması gereken tüm özellikleri fazlasıyla barındıran Herkles, ok atmada, at sürmede ve güreşmede yenilemeyecek düzeye gelmeyi başarmıştır. Üstün özellikleri ve 18 yaşında Kitharion ormanlarında yaşayan ünlü bir canavarı öldürmesiyle kendisine ödül olarak Karısı olarak bilinen ve yine bir kralın (Thebai) kızı olan Megara hediye edilmiştir. Evliliğinin ardından 3 çocuğu olan Herakles, Heranın kendisiyle daha fazla uğraşması sonucu kendi karısını ve çoçuklarını öldürmüştür. Kendine geldiğinde çektiği vicdan azabıyla Miken kralının hizmetine girmesi ve emirlerini harfiyen yerine getirmesi zorunlu kılınmıştır. Miken kıralı Herkül’e 12 görev vermiş ve bu görevleri bitirmesi istenmiştir. Mitoloji kaynaklarına “Herakles’in 12 görevi” adı veren bu görevler şu şekildedir;
Herakles (Herkül)’ün 12 Görevi
1. Normal silahlarla öldürülmesi imkansız olan Nemean Arslanı’nı yenmesi ilk görevi olarak verilmişti. Efsaneye göre, aslanı öldürmenin yada yaralamanın tek yolu kendi aslanın kendi pençesi.
2. Göl canavarı olan ve Lerna gölünde yaşayan Hydra isimli canavarı öldürmesi.
3. Artemis’in kutsal hayvanlarından biri olarak bilinen Kyreneia Geyiğini yakalamayı başarmak
4. Yaban domuzu olan ve Erymanthian Dağında yaşadığına inanılan domuzu bir ağ yardımıyla yaralamadan yakalamak,
5. Augias’ın ahırlarını bir günde temizlemek (Bu ahırların temizliği için, iki büyük ırmağın yataklarının kaydırılarak ahırların içinden geçirilmesi sağlanmalıdır.)
6. Stymphalos yöresinde yaşayan insanları rahatsız eden Stymphalian Kuşlarını, Tanrı Athena’nın yardımıyla kovmak
7. Poseidon’un Minos’a verdiği kontrol edilemez Girit Boğası’nı Giritten getirmek
8. Zamanın Troya Kralı Diomedes’in emrine girerek, Troya halkına zulmeden deniz canavarını öldürmek (Hızını alamayıp kendisine kötü davranan kralı da öldürmüştür.)
9. Amazonların kraliçesi Hippolyta’dan kemerini almak (Aslında kemer için kraliçe ile anlaşmış, ancak Heranın kışkırtmaları ile Amazonlar Heraklese saldırmıştır. Ardından da Herakles, kraliçeyi öldürmez zorunda kalmıştır.)
10. 3 gövdeli dev yaratık Geryoneus’un sığırlarını çalmak
11. Hesperidler’in altın elmalarını getirmek (Altın elmaların koruyucusu Atlas ile de anlaşma yapmıştır.)
12. Hades’in ölüler ülkesini koruma görevi bulunan Kerberos isimli köpeği, yeryüzüne çıkarmak
Verilen 12 görevi başarıyla yerine getirse de, hayatı maceralarla geçmiştir.
Heraklesin Efsanevi Hikayeleri;
12 görevini bitirdikten sonra bir çok maceraya atılan Heracles; Kadın kılığına girerek yün eğirmesi, Promethus’u kurtarması, Troya’ya bir çok zarar vermesi, Bir çok sefere katılması bunların en önemlisi Argonatlar seferi gibi bir çok macera yaşadı. İlerleyen zamanlarda Deianeira ile yeni bir evlilik yapmış, Sentor Nessosun karısına yaklaşmak istemesiyle onu oklarıyla öldürmüştür. Nessos ölümünden hemen önce bir miktar kanını Daianeiraya bırakarak Herakles (herkülün) sonunu getirmiştir. Bu kanı saklayan Deianeira yaşadığı bir kışkançlıkla kanı bir gömleğe dökerek herakles (herkül)’e vermesi sonucu, Herakles gömleği giydiğin de yapışan ve ona dayanılmaz acılar yaşatmıştır. Bu acılara dayanamayan Herakles kendini ateşlere atarak yanarak can vermiştir.
Yaşadığı sorunlar ve ölümü bir çok Tanrıyı üzmüştür. Tanrıların aldığı kararlar sonucu herakles Olymposa çıkartılarak kendisine ölümsüzlük verilmiştir. Ölümsüzlüğü ardından Tanrıça olan Hebe ile evlendirilmiştir. Yunan adasında yaşayan halka için, moral ve fiziki gücün sembolü olarak kabul edilmiştir.