Sağlık

Kabızlığa Karşı Neler Yapılabilir?

Kabızlık durumu, bilindiği gibi, bağırsaktaki dışkının uzun süre bağırsak içerisinde kalması, çıktığı zaman da sert ve kuru şekilde çıkmasına verilen isimdir. Kabız olan kişilerde dışkılama sayısı kişiden kişiye değişebilir. Kabızlık durumu, genellikle psikolojik durumlarla ortaya çıksa da, tuvalet alışkanlıkları da kimi zaman kabızlığa zemin hazırlamaktadır.

Bu yazımızda öncelikle kabızlığa karşı bitkisel olarak neler yapılabileceğine, sonra da kabızlığın iç oluşmaması için neler yapılabileceğine bakacağız.

    • Kayısı, erik ve üzüm gibi meyvelerin sularının taneleriyle birlikte içilmesi kabızlığa karşı çok iyi gelmektedir.
    • Daha fazla posa içeren gıdalar yenilmelidir. Posa içeren gıdalar; kuru baklagiller, kepekli tahıllar, meyve ve sebzelerdir.
    • Rezene çayı içilmesi de kabızlığa karşı iyi gelmektedir. Rezene çayı dışkının yumuşamasına neden olur.
  • Nane çayı da sindirime yardımcı olarak gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi durumlara karşı etkilidir.
  • Şimdi de kabızlığın hiç oluşmaması için ne gibi alışkanlıklar edinilebilir bunlara bakalım:
  • Gün içerisinde öğünler az ve sık olarak yenilirse, sşndirim sistemi rahatlar. Burada sık yemek yemekten kastımız elbette normalde yenilenden daha fazla yemek değildir. Bir kişi 3 öğünde toplam ne kadar besin tüketiyorsa, bu miktarı 5’e veya 6’ya bölerek gün içerisinde 5 veya 6 öğünde yemelidir.
  • Bol miktarda sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Çünkü sıvı tüketildikçe bağırsaktaki dışkının da kuruluğu azalır. Günde 3 lt su tüketilmelidir.
    Hazır gıdalar ve şekerli ürünlerden uzak durulması tavsiye edilir.
  • Tuvalet ihtiyacı geldiğinde mümkün mertebe beklenilmeden ihtiyaç giderilmelidir. Çünkü tuvaletin sık sık ertelenmesi de kabızlık yapabilmektedir. Ayrıca tuvalette uzun süre beklenerek dışkının gelmesi kabızlığa iyi gelir.
  • Düzenli olarak spor yapmak ta kabızlık oluşumunu önler. Çünkü spor, sindirim sistemini düzenler.
  • Eğer çok yemek yenilmesinden dolayı kabızlık oluşuyorsa bu durumda yemek miktarını azaltmak için yemek öncesinde su içilebilir. Su yerine ısırgan, böğürtlen veya adaçayı da içilebilir.
  • Aşırı siyah çay, sigara ve kahve tüketimi de kabızlık yapabilir.
İlginizi Çekebilir  Ayak Tırnakları Nasıl Kesilir?

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu