Kalbin yapısı ve çalışması
Sağlıklı bir hayat sürebilmemiz için, vücudumuz için gerekli olan şartların taşınması gerekmektedir. Elbette ki hayatımız boyunca yaşadığımız psikolojik ve fiziksel sorunlardan kaynaklı olarak bazı sağlık sorunları ile karşılaşmaktayız. Bu durumların oluşmaması ve ortadan kaldırılabilmesi için, kalp ve damar sağlığı her zaman dikkat etmemiz gerekenler arasında. Bir insanın en önemli iç organları arasında sayılan kalp, mükemmel bir yapıya ve çalışma sistemine sahiptir. Elbette ki çalışma sistemi be kadar kusursuz olsa da yapılan bazı hatalar ile birlikte kalp görevlerini tam anlamı ile gerçekleştiremiyor, insanlarda farklı hastalıklar ile birlikte karşılık gösteriyor.
Kalbin yapısı hakkında
Yapısı ve çalışma sistemi hakkında genel bilgiler şu şekilde sizlere yardımcı olabilir.
- 4 boşluktan oluşan bir yapıya sahiptir
- Üst kısımda bulunan toplardamarın açılmakta olduğu boşluk, Atrium olarak, Türkçe karşılığı ise kulakçık şeklinde tanımlanır
- Alt kısımda yer alan ve kanın vücudumuza pompalanması için görevini üstlenen boşluklar ise karıncık ya da latince adı ile ventrikül olarak adlandırılır.
- İki kulakçık arasında bulunan duvar ise atriyal septum olarak bilnmektedir. Duvar üzerinde bulunan delikler de ASD kısaltması ile birlikte antriyal septal defekt olarak isimlendirilmektedir.
- Yine Ventrikül, yani iki karıncık arasında bulunmakta olan duvar ise, ventrüküler septum olarak biliniliyor. Deliklerine ise, ventriküler septal defekt ( VSD ) ismi verilmektedir.
- Sağ kulakçık ve sağ karıncık arasında bulunan kapak, triküspit kapak şeklinde tanımlanıyor. Sol kulakçık ve sol karıncık arasında bulunan kapak ise mitral kapaktır.
- Sağ karıncık kısmından çıkmakta olan atardamar pulmoner arter şeklinde tanımlanırken, akciğerlere kanı pompalama görevine sahiptir.
- Sol taraftan çıkan atardamar da ortada olmakta olup kanın tüm vücuda pompalama görevini üstlenmektedir.
Çalışma sistemi ve özellikleri
Kalbin günde ortalama 100.000 ve 150.000 aralığında attığı bir çocuk kalbi için geçerli olmaktadır. Elbette ki yine bu değerler, çocuğun kalp hızına göre değişiklik göstermektedir. Vücudun ihtiyacına göre belirlenen kalp hızı, çocukların uyurken, kalp hızının az olması gerektiği ihtiyacı, kalp hızını yavaşlatmaktadır. Fakat hareketli zamanlarda, spor, egzersiz yaparken ve yürüyüş esnasında, kalp hızı otomatik olarak hızlanacaktır. Kalp hızlanır ve bazı kalp ritim bozukluğu durumları maalesef kişilere sorunlar yaşatmaktadır.
Kalp ritim bozuklukları ise kalbin hızlı olması gerektiği durumlarda yavaş atması ya da yavaş olması durumlarında da hızlı atması olarak tanımlanabilir.
Ortalama bir bünye için kalp atışı
Ortalama bir bünyeye sahip olan erkeklerde, kalp atış hızı dakikada yine kişiden kişiye değişiklik gösterebilse de, yaşlara göre oranları aşağı yukarı şu değerler ile birlikte bilinmektedir. Yine yetişkinlerde de kalp atım hızı, normal bir insan için durağan şekilde, dakika da 40 ile 100 arasında değişiklik gösterebilmektedir.
- 18 ve 25 yaş aralığında bir erkek için, dakika da 70 – 73 atım olarak tanımlanmaktadır
- 26 ve 35 yaş aralığında normal bir bünyeye sahip olan erkeklerde, 71- 74 atım uygun görülmektedir.
- 36 ve 45 yaş aralığında ise yine aynı özelliklere sahip bir erkek için; 71-75 atım uygun görülmektedir.
- 46 ve 55 yaş aralığında, 72- 76
- 56ve 65 yaş aralığında 72-75
- 65 yaş ve üzeri norma bünyeye sahip erkek bireylerde ise, 70 ve 73 arası atım belirtilmiştir.
Elbette ki durağan bir şekilde bu değerler bilinmektedir. Fakat hareket hızınız değiştikçe yine kalp atış hızınızda değişebilecektir. Bunun için de hastalıklarınıza, kalp ritim düzenlerine dikkat etmek, gerektiği ya da gerekmedikçe de bir kalp damar uzmanına başvurmak sağlığınız açısından oldukça önemlidir.