Kekeme insanların nasıl şarkı söyleyebiliyor oldukları bazen merak konusu oluyor. Örneğin; bir konserdeyiz. Sanatçı şarkısını söylüyor, şarkı bittikten sonra da kendisini dinlemeye gelenlere hitap ediyor. Konuşma esnasında onun kekeme olduğunu fark ediyoruz ve inanamıyoruz. Şarkı söylerken hiç takılmıyor ama konuşurken kekeme olması bizi şaşırtıyor. Konuya geçmeden önce kekemeliği tanımlamamızda fayda olduğunu düşünüyorum.
Kekemelik nedir?
Kekemelik konuşurken harflerin, hecelerin ve ya kelimelerin tekrar edilmesi şeklinde ortaya çıkan bir sorun olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda konuşma esnasında akıcılık ve ritim bozukluğu da denebilir.
Kekemelik nasıl oluşur?
Kekemeliğin nasıl ortaya çıktığı konusunda net bir durum olmamasına rağmen kekemelik iki farklı şekilde sınıflandırılıyor. Bilinen bir beyin hasarı ya da çocukluğun erken dönemlerinde yani 2-6 yaş aralığında ortaya çıkan gelişimsel kekemelik en yaygın görülen kekemelik türüdür. Diğeri de Nörolojik kekemeliktir. Bu ise felç ve beyin travması gibi hasarlar sonucunda ortaya çıkar.
Kekemeler kolaylıkla şarkı söylüyor ama neden konuşurken zorlanıyor?
Konuşma esnasında zorluk yaşayan kekemeler şarkı söylerken zorlanmazlar. Bu duruma hepimiz tanık olmuşuzdur. Bu durum bazen beyin hasarı sebebiyle konuşmakta zorlanan insanlarda da görülebiliyor. Bu gibi sorunlar yaşamış ve konuşmakta zorlanan insanlara şarkı söyleme terapileri uygulanabiliyor. Konuşma ve şarkı söylemek arasındaki kekemelik beynimizin merkezleri ile alakalıdır. Konuşma sırasında beynin sol tarafı etkinken, mantıksal düşünme gerektirmeyen ya da şarkı söylemek gibi durumlarda da beynin sağ tarafı etkin oluyor.