Sağlık

Kıl Dönmesi Nedir ? Belirtileri ve Tedavisi

KIL DÖNMESİ

Tıp dilindeki adıplonidal sinüs” olan bu rahatsızlık halk arasında “kıl dönmesi” olarak bilinir. Bir hastalık olup olmadığı hala tartışılan bu rahatsızlık , basit önlemlerle engellenmesi ve bu rahatsız edici durumdan uzak kalmak mümkün olmaktadır. Genel olarak kuyruk sokumunda görülür. Genel olarak kıl, tüy gibi maddelerin sonradan kuyruk sokumunda oluşan delik aracılığı ile cilt altına girip yumaklaşması sonucu ortaya çıkmaktadır. İnsan vücudun da doğuştan gelen gözle görülmeyen bir çok delik vardır. Kuyruk sokumunda sıklıkla görülmesinin sebebi ise bu bölgedeki cilt yapısının daha yumuşak olmasından kaynaklanmaktadır. Saç , sakal veya vücuttan kuyruk sokumuna düşen kıl veya tüy bu bölgede kalçanın hareketi ile matkap ucu gibi davranarak cildi delip, cilt altında bulunan boşluğa girmesi sonucu oluşur. Tedavilerden sonra yapılan incelemelere göre , tedavi bölgesinden çıkarılan kılların genel olarak o bölgeye ait olmadığı görülmektedir. Genel olarak bu rahatsızlığı geçirenlerin büyük bir bölümünü erkekler oluşturmaktadır. Kıl dönmesinin gerçekleştiği bölge de bakteriler enfeksiyon yapana kadar herhangi bir belirtisi fark edilmemektedir. Enfeksiyon meydana geldikten sonra bölgede kızarıklık, şişlik, ağrılara yol açar. Bu şikayetlerden sonra kıl dönmesi olup olmadığı farkedilir. Kıl dönmesinden şüphelenmeye başlayanların zaman kaybetmeden doktora başvurması oldukça önemlidir. Genç yaşlarda görülme oranı daha yüksektir (15yaş – 30yaş). İlerleyen yaşlarda (40-45) derinin de kalınlaşmaya başlaması ile birlikte daha nadir olarak görülür. Çoğu kıl dönme vakası kuyruk sokumunda olsa da vücudun başka bölgelerinde de bu rahatsızlığa rastlanılabilinir. Kıl dönmesi vakasının erken tedavisi oldukça önemli olduğu gibi vakanın durumuna bakılarak ilaç ile veya ameliyat ile tedavi önerilir. Kıl dönmesi genel olarak uzun süreli araç kullananlarda , masa başı çalışanlarda ve uzun süreli oturanlarda daha çok görülür. Yorgunluk ile beraber geri doğru yaslanarak ve yayılarak oturmak vücuttan düşen kılların kuyruk sokumuna doğru ilerlemesine veya düşmesine daha çok sebep olur. Kuyruk sokumuna kıl düşmesi kesinlikle bu rahatsızlığa yakalanacağınız anlamına gelmez. Günlük duş almak , veya tuvalet ihtiyacından sonra kişisel temizliğe önem göstermek bu hastalığın önüne büyük oranda geçecektir. Temiz iç çamaşırları giymek , kuyruk sokumunda ter ve nemi önmlemek , biriken kılları temizlemek gerekir. Tüy dökücü kremlerinde bu konuda işe yaradığını söylemek mümkündür. Kıl dönmesi kronik veya bulaşıcı bir hastalık değildir.

İlginizi Çekebilir  Saç Yağlanması Nedir? Saç Yağlanması Nasıl Önlenir?

 

KIL DÖNMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Genel olarak aynı şikayetlerle gelen hastaların bir çoğunda kıl dönmesi vakası görülmektedir. “yürüyememe, oturamama, kuyruk sokumunda şiddetli ağrılar ve şişlik sorunu ile gelen hastaların birçoğunda kıl dönmesi görülmektedir.Kıllı vücutlarda kıl dökülmesi oranı daha fazla olacağından, kıllı bir vücudumuzun olması kıl dönmesinin ortaya çıkma riskini arttırır.

Genel olarak kıl dönmesi sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Uzun süreli oturmak ( araç kullanma, sürekli masa başı işte çalışmak )
  • Uzun süreli yürümek
  • Uzun süreli bisiklet kullanmak
  • Fazla kilolar
  • Dar giyisiler

Uzun süreli yürüme veya bisiklete binmek; Bu gibi sürekli tekrarlanan aktivitelerde, kalça hareketlerinden dolayı vücuttan kopan kıl veya tüyün deriye girmesi kolaylaşmaktadır.

Fazla kilo; Obezite pek çok sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir. Aynı zamanda kıl dönmesi vakasının ortaya çıkması içinde riski arttırmaktadır. Aşırı kilolu, obezitesi olan kişiler hareketsiz bir yaşam sürdürmeleri ve kuyruk sokumuna olan fazla baskıdan dolayı kıl dönmesi riski artmaktadır. Kilolu kişilerin fazla terlemesi de gene bu riski arttırmaktadır. Terleyen cildin yumuşaması ve terle birlikte vücuttan dökülen kılın, tüyün deri altına girmesi kolaylaşmaktadır.

Dar giyisiler; Pantolondan, tişörte, pijama dan çoraba , son yıllarda dar giysi modası oldukça fazlalaşmaktadır. Fakat bu tercih aynı zamanda kıl dönmesi riskini de arttırmaktadır. Dar giysilerden kaynaklı terleme ve dar giysilerin sürtünmesi ile kıl ve tüyün deri altında ilerlemesini kolaylaştırmaktadır.

KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ

Özellikle kuyruk sokumunda oluşan kıl dönmesinde hastaların büyük çoğunluğu kişisel mahremiyetten veya utangaçlık duygusundan dolayı doktora başvurmakta oldukça geç kalmaktadır. Kıl dönmesi genel olarak kendi kendine veya ilaçla tedavi edilebilinir bir hastalık değildir.Kıl dönmesi tedavisinin erken yapılması büyük önem teşkil etmektedir. Her hastada aynı etkiyi yaratmasa da kişiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Kişi oturmakta ve yürümekte oldukça güçlük çekebilir. Kıl dönmesinin genel olarak çözümü ameliyat ile kıl dönmesi oluşan bölgedeki kıl yumağının alınmasıdır. Ameliyatın bu rahatsızlığa %100 çözüm olduğunu söylemek yanlış olur. Ameliyattan sonra da bu hastalığın tekrarlama riski vardır. Ameliyattan sonra özellikle ilk dönemlerde yaranın iyi korunulması ve bakılması, uzun dönemde ise tedavi uygulanan bölgenin temizliğine dikkat edilmesi rahatsızlığın tekrarlamaması için önemlidir.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu