Bazı hayvan türleri için yaşamsal faaliyetler belirli bir süre durarak uyku halinde seyretmektedir. Kış uykusuna yatan birçok hayvan, yaşamsal kaynaklarını uyku öncesinde depolamış oldukları yağları uyku sırasında minimum seviyede tüketerek hayatta kalmaktadır. Bu durum, soğuk hava şartları ve olumsuz koşullar için yer alan önlemler arasında yer almakta olup bir nevi hayvanları kendilerini koruma şekli olarak da adlandırılabilmektedir.
Kış uykusu sadece hayvanlara mahsus olan bir durum değildir. Bitkilerin ve ağaçların yapraklarının son bahar aylarında dökmesinin nedenlerinden biriside kış uykusudur. Hayvanlar, kış hazırlıklarını belirli bir süre öncesinden yapmaya başlarlar. Öncelikle besin takviyelerini güçlendirmek amacı ile sürekli yağ depolayıcı ürünler tüketmeye çalışırlar. Bu esnada kış şartlarına uygun bir şekilde yuva tasarımları yapabilmek amacı ile yer tespitlerinde bulunurlar. Bölgeden bölgeye değişen şartlara bağlı olarak kış uykusu süresi 3 ay ile 6 ay arasında olup hayvanların türlerinde göre de değişiklik göstermektedir.
Hacim olarak büyük kütlelere sahip olan hayvanlar, uzun süre dayanabilme gücüne sahiptir. Kurbağa, yarasa, kaplumbağa gibi minik canlılar için beslenme ve kış şartlarının olumsuz etkileri nedeni ile uyku süresi bazen azabilmektedir. Oldukça geniş bir hayvan türünün kış uykusuna yattığını söyleyebiliriz. Bazı hayvanlar, insanlar tarafından evcilleştirilmeleri nedeni ile bu uyku düzenini tamamen ortadan kaldırmış olup normal faaliyetlerine devam ettiklerini söyleyebiliriz
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu