Öksürük, kötü bilinmesinin aksine bizler için faydalı olabilir. Solunum yollarında oluşan tıkanıkları gidermek için oldukça faydalı.
Solunum yollarını açmada faydası olsa da, Öksürük çoğu zaman bir hastalık belirtisidir. Kış ayının habercisi olan sonbahar da baş gösteren öksürük, kış aylarında daha sık rastlanmaktadır.Öksürük doğal şekilde meydana gelebileceği gibi solunum yolu enfeksiyonlarının yol açtığı rahatsızlıklardan da kaynaklanabilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları çoğunlukla sigara kullanan kişilerde ya da sigara dumanına maruz kalan kişilerde görülmektedir.
Öksürükle baş etmenin yolu, Öksürüğün anlamını bilmekten geçiyor. Solunum yolunun tıkanması ve solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonların sonucunda öksürük ortaya çıkar.
Öksürük tedavisine başlamadan önce, öksürüğe yol açan sebep bilinmeli. Yanlış ilaç kullanımı, durumunuzun daha kötüye gitmesine yol açabileceği gibi farklı rahatsızlıkların da ortaya çıkmasına yol açabilir. Burada dikkat edilmesi gereken öksürük şurupları dır. Öksürük kesilerek iyileşme gerçekleşmez. Öksürüğün iyi yanlarından biri solunum yollarında gerçekleşen enfeksiyonların dışarı atılmasıdır. Kullanılan ilaçlar enfeksiyonun dışarı atılmasını önleyerek rahatsızlığın büyümesine yol açabilir.
Öksürük şikayetleri çocuklarda ve bebeklerde daha fazla görülmektedir. Beklerin bünyelerinin yetişkinlere oranla daha zayıf olmasından ötürü daha sık hastalanırlar. Çocukların ve bebeklerin bizlere oranla bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olmasından dolayı, ilaç kullanımında daha özen gösterilmeli. Çocuk doktoruna başvurulmadan rastgele ilaçlar kullanılmamalıdır.
Öksürük tedavisi ilk önce bulunduğunuz ortamda başlar. Ortamın kuru olmamasına dikkat edilmeli, bol sıvı alarak zararlı bakterilerin terleme ve idrarla dışarı atılmasına yardımcı olunmalı bunların yanı sıra yararlı olduğu bilinen bitki çayları içilerek boğaz yumuşatılmalıdır. Boğazımızı yumuşatmada kullandığımız çaylara bitki çayları adını veririz.
Öksürüğe İyi Geldiği Bilinen Bitki Çayları(Bitkileri):
Çuha çiçeği : Göğsün yumuşatılarak balgamın sökülmesini sağlar.Terletme özelliğindne ötürü soğuk algınlığına iyi gelen bitkilerdendir. Astım rahatsızlığında tedavi amaçlı kullanılır.
Andız otu : Bitki kökünde barınan şifa, kökün ezilip balla karışımı tüketilerek öksürük önlenir ve boğazda toplanan balgamın sökülmesini hızlandırır.
Ihlamur: Halk içerisin de en çok bilinen ve kullanılan ter ve balgam sökücüdür. Ayrıca kronik öksürük önleyici özelliğe sahiptir.
Yaban eriği : Ezilerek, şeker yardımıyla kaynatılıp içilmelidir, Böylelikle öksürüğü keserken sebep olan rahatsızlığı da giderebilir.
Nane: Sık kullanılan şifa kaynaklarından biridir. Öksürüğün tedavisinde, grip, bronşit gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Ayrıca soğuk algınlığına da iyi geldiği bilinmektedir.
Fesleğen : Öksürüğü engeller. Yaşanan hazımsızlık rahatsızlıklarını giderir. Yaşanan baş dönmesi rahatsızlığını tedavi amaçlı kullanılır.
Bunların dışında bir çok bitki doğal şifa kaynağıdır. Ebegümeci, ardıç, böğürtlen, gelincik, meyan kökü, papatya, çam filizi, kırmızı yaban mersini.