Doktorların farklı unvanları pek çoğumuzun dikkatini çekmiştir. Doktorların kullandığı unvanlar sadece tıp okuyanlarda değil farklı bölümlerde okuyanlarda da karşımıza gelir. Peki bu unvanların hangisi daha kıdemlidir ve hangi anlama gelir? Operatör doktor nedir? Profesör doktor doçent doktor nedir? Farkları nelerdir? Pratisyen Hekim, Operatör Doktor, Uzman Doktor, Doçent Doktor, Profesor Doktor , Operatör ile Uzman farkı nedir hiç merak ettiniz mi? İşte uzman doktor ile operatör doktor arasındaki farklar:
Doktor deyince akla ilk gelen 6 yıllık tıp bölümünü bitirenler gelir. 6 yılın ardından uzmanlaşmak için bir bölüm belirlenir ve bu bölüm için 4-5 yılı aşkın bir süre asistan doktorluk yapılır, 4-5 yılın sonunda dahiliye uzmanı, göğüs hastalıkları, KBB, kardiyoloji uzmanı gibi unvanlar ele edilir. Üniversite hastanelerinde akademisyen olarak çalışmak isteyen doktorlar aldıkları bu eğitimlerle birlikte Yardımcı Doçent (Yrd. Doç) olarak göreve başlarlar.
Doktorların yükselmek için girdikleri sınavlara Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) denir.
Konu Başlıklarımız
Doktor kademe sıralaması
Tıp fakültesini bitiren bir doktor, mesleğine pratisyen hekim olarak başlar.
TUS sınavını kazanan doktor, uzmanlık ünvanını alır.
Kıdem sıralaması aşağıdadır;
1: Pratisyen Doktor
2: Uzman Doktor
3: Operatör Doktor (Ameliyat yapan doktorlar)
4: Yardımcı Doçent
5: Doçent
6: Profesör
7: Ordinaryus
Operatör Doktor Kimdir?
Operatör doktor, hasta vücut fonksiyonunu, görünüşünü veya yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla ameliyat yapan tıp uzmanıdır.
Operatör Doktor Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
- Üniversitelerin altı yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olmak,
- Kamu Personeli Sınavına girerek en az 50 puan almak,
- Tıpta Uzmanlık Sınavında başarılı olarak ihtisas yapmaya hak kazanmak,
- Beş yıl süren cerrahi uzmanlığı süresini tamamlamak.
Uzman Doktor Kimdir?
Uzman Doktor; ihtisas alanına bağlı olarak, bireylerin hastalıklarını tespit ve tedavi etme sorumluluğuna sahiptir.
Nasıl Uzman Doktor Olunur?
Uzman Doktor olmak için, üniversitelerin altı yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden mezun olmak gerekir. Lisans eğitiminin ardından Tıpta Uzmanlık Sınavına girmek ve ilgili uzmanlık alanında eğitim almak şarttır.
Operatör Doktor,Doçent Doktor Nedir? Farkları Nelerdir? Doçent Doktor Nedir? Farkları Nelerdir
Belli aralıklarla tecrübe süresini dolduran doktorlar yapılacak olan sınavlara atılırlar. Bu sınavlardan başarılı puan alanlar Doçent unvanını elde ederler. Her aşama için belli süreler ve bu sürelerin sonunda belli sınavlar olur. Her aşama için aynı yol izlenmelidir. Yardımcı doçentlikten direk doçentliğe geçiş yapılamaz.
Beli süre ve makalelerle birlikte Doçent Doktorlar Profesör olabilmek için tekrar sınav girerler. Girdikleri sınavda başarılı olanlar Profesör Doçent Doktor unvanını elde ederler. Bu aşamalar anlatırken kolay olsa da sınavların zorluğu oldukça fazladır. Her kademede daha fazla bilgiye sahip olurken, öğrenilecek bilgi giderek azalır. Bu bir piramide benzer. Piramidin alt kısmı oldukça geniştir ve daha fazla bilgi yer alır. Üst kısımlara çıktıkça bilgi birikimi ve kaliteli bilgi artarken öğrenilecek bilgi azalır.
Operatör Doktor ve Uzman Doktor Farkları
Uzman doktor: Tıp fakültesi mezunu olup, TUS’ta başarılı olması kaydıyla, seçtiği bölüme göre 4-6 yıllık doktora eğitimini tamamladıktan sonra uzman doktor olunur. “Uzm. Dr.” kısaltması ile anılır.
Operatör doktor(Cerrah): Cerrahi tıp bilimleri uzmanına denir. Tıp fakültesi mezunu olup, TUS’ta başarılı olması kaydıyla, ilgili bölüme göre eğitimini tamamladıktan (uzmanlığın üzerine) sonra cerrah olunur. “Op. Dr.” kısaltması ile anılır.
Tıp Branşları 3 başlık altında incelenir. Bunlar;
- Temel Bilimler=Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Anatomi gibi bölümleri içerir.
- Dahili Bilimler= Dahiliye, Çocuk ve Göğüs hastalıkları
- Cerrahi Bilimler = Genel Cerrahi , Kadın Doğum ve Ortopedi bölümlerini içerir.
Operatör ve Uzman Doktor Fark Tablosu
Operatör Doktor Yazılışı
Opr. Dr
Uzman Doktor Yazılışı
Uzm. Dr.
Yardımcı Doçent Doktor Yazılışı
Yard. Doç., Yrd. Doç.
Başka Hangi Alanlarda Kullanılır?
Doçent, yardımcı doçent, profesör gibi unvanlar sadece Tıp bölümünü bitirenlere verilmez. Üniversite’de eğitim veren öğretmenlere belli aralıklarla girdikleri sınavların sonucun da bu unvanlar verilir.
Güncelleme: Yardımcı Doçentlik kaldırılsa da, yerine gelen sistemde sadece ismi değiştirilmiştir. Şartları, tanımı ve koşulları aynen geçerlidir.