Oyun geliştirici kavramı teknolojinin gelişmesiyle birlikte oldukça ilgi görüyor. Oyun sektöründe hızlı büyüme yaşanması ve her geçen gün para kazanma fırsatları doğurması da dikkat çekiyor. Tüm bu gelişmeler oyunlara meraklı olanların nasıl oyun geliştirici olunur sorusunu sormasını sağlıyor.
Konu Başlıklarımız
Oyun Geliştirici Kavramı Ne Demek?
Oyun geliştirici tanımı itibariyle oyunun yapım sürecinin her aşamasında olan kişidir. Oyun son kullanıcıya ulaştığında bile oyunun geliştirme sürecini yürütmektedir. Oyun geliştirici ve tasarımcısı eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Çünkü oyunlar sanatsal açıdan da bir etki taşır. Bu yüzden tasarımlarının doğru ve etkileyici şekilde yapılması gerekir. Ancak yine de geliştirici ve tasarımcı arasında farklar bulunur.
Oyun geliştirici ifadesi yazılım
, tasarımcısı ise görsel kısma dönüktür. Ama eğer oyun büyük bir ekip tarafından yapılmıyorsa bu durumda tasarım kısmı da geliştiriciye kalacağı için geliştirici bir üst tanım olarak tasarımcıyı da içine alır.
Bazı oyun şirketlerinde oyun tasarımcısı ve geliştirici ayrı pozisyonlarda tutulur. Fakat geliştiricinin görsel kısımları da bilmesi, gerektiğinde tasarım yapabilmesi kendisi için önemli avantaj sunacaktır.
Oyun Geliştirici Ne İş Yapar?
Oyun geliştirici iş tanımı olarak sürecin her aşamasında yer alır. Ekip içerisinde yer aldığında ise görevlerinden bazılarını dağıtabilir. Genel ve basit tanımı ile oyun geliştirici oyunun oyuncu ile buluşmasından her anlamda sorumlu kişidir. Farklı görevlerinden başlıca olanları şu şekilde sıralanabilir;
- Oyunun teknik gelişimlerini sağlamak, yazılım hatalarını ortadan kaldırmak.
- Animasyon, modelle, ses efekti gibi tasarım alanlarında çalışmak.
- Teknolojiyi yakından takip ederek son çıkan özellikleri oyunda uygulamak.
- Araştırma ve geliştirme yapmak.
- Oyunun düzenli olarak test edilmesi ve farklı hataları gidermeye çalışmak.
- Oyunun içeriğini, karakterlerini belirleyerek buna uygun şekilde oyun haline getirmek temel görevleri arasında yer alır.
Büyük ekiplerde her bir görev için birden fazla oyun geliştirici bulunabilir. Küçük ekiplerde ise oyun geliştirici birden fazla görevi üstlenir. Hatta kimi oyun geliştiricileri oyunun tek başına yapılmasını da üstlenebilir.
Oyun Geliştirici Nasıl Olunur?
Oyun geliştirici olmak için pek çok alanda faaliyet gösterilmesi gerekiyor. Oyun sektörü disiplinler arası bir sektördür ve yazılımdan müziğe kadar geniş bir alanda bilgi gerektirir. Oyun geliştirici olmak için de birden fazla yol bulunuyor. Öncelikle başarılı bir oyun geliştirici olmak için şu özelliklerin bulunması gerekir;
- Disiplinli, iş sorumluluğu duyan ve özveri sahibi birisi olmak,
- Esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilmek,
- Yeni fikirlere karşı açık olmak,
- Gelişim gösterebilmek ve teknolojiye adapte olabilmek,
- İngilizceyi iyi derecede bilmek,
- Ekip halinde çalışmaya özen göstermek
- Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak gerekir.
Bu özelliklerden hepsinin mutlaka olması gerekmez. Ancak örneğin İngilizce bilmek yazılım aşaması için son derece gereklidir. Bunun yanında teknolojiyi yakından takip etmek geliştirilecek olan oyunun nasıl olacağını belirlemek için lazım olacaktır. Özellikle tek başına çalışacak olan oyun geliştiricileri için birden fazla niteliğe sahip olmak başarıyı daha kolay hale getirecektir.
Oyun Geliştirici Eğitimleri
Oyun geliştirici eğitimleri dışarıdan alınabileceği gibi kişinin kendisini eğitmesiyle de sağlanabilir. Özellikle üniversitede ilgili bölümlere gitmek önemli kolaylıklar sunabilir. Dijital oyun tasarımı bölümü, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, grafik tasarım ve çizgi film – animasyon bölümleri oyun geliştirici olmanız için yararlı olacaktır.
Üniversite eğitimi pek çok açıdan gelişiminizi sağlar. Özellikle bu bölümlerden mezun olduğunuzda büyük oyun firmalarında da iş olanağı bulma şansınız artar. Ancak üniversite eğitimi olmadan da geliştirici olmanız mümkündür. Bunun için ise kendi kendinizi eğitmeniz gerekiyor.
Oyun geliştirici olmak için;
- Mutlaka ücretli veya ücretsiz kurslara katılım gösterin. Youtube gibi sitelerden bile ücretsiz eğitim bulabilirsiniz.
- Alanında başarılı olmuş oyunları çokça oynayın ve oyun dinamiklerini öğrenin.
- İngilizcenizi çok iyi seviyeye getirin.
- Bağımsız oyun yapımcılarının oyunlarını öğrenenin.
- Kodlama öğrenin. Bunun için basit kodlamalardan gelişmiş kodlara doğru bir eğri takip edebilirsiniz.
- Oyun medyasını ve haberlerini yakından takip edin.
- C++ programlama dilini mutlaka bilin.
- Oyun motorlarının nasıl çalıştığını, kullanıldığını öğrenin.
- Oyun şirketlerinde gerekirse gönüllü olarak staj yapın. Bu sayede oyunların nasıl geliştirildiği hakkında önemli bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu kapsamda alanınızla ilgili her türden bilgiye ulaşmaya çalışın. Oyun geliştirici olmak için bolca çalışma yapmak, çok uzun kodlar yazmak gerektiğini de unutmayarak hiçbir zaman yılgınlık göstermeyin.